Η απάντηση δηλαδή, στην αύξηση των κρατουμένων είναι ο νόμος Παρασκευόπουλου;
Η είδηση δεν είναι στην «παράταση» του αποκαλούμενου νόμου Παρασκευόπουλου.
Αυτό ήταν περίπου μονόδρομος αφού εξ αντανακλάσεως (και εξαιτίας των πυρών που δέχτηκε ) ανέβηκε σε κεντρική στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης στο χώρο της Δικαιοσύνης. Όταν επιτίθεσαι στον άλλο, εκείνος θα αμυνθεί. Με αυτά και τα άλλα ο νόμος Παρασκευόπουλου έγινε κόκκινο πανί (δικαίως στις περισσότερες περιπτώσεις) για τους μεν και «τοτέμ» για τους άλλους. Σκεφτείτε πως αν κάποιος μετά από χρόνια θέλει να ανακαλέσει στη μνήμη του τα σημαντικότερα ζητήματα του ΣΥΡΙΖΑ στην δικαιοσύνη, πιθανόν, το πρώτο θα είναι ο νόμος Παρασκευόπουλου.
Το είπε με ποδοσφαιρικούς όρους ο Παπαγγελόπουλος στη Βουλή: «Ο Παρασκευόπουλος είναι κάτι σαν τον Μουρίνιο στην Αγγλία, που όλοι του χρεώνουν από τη βροχή μέχρι το Brexit».
Ο νόμος έχει δεχτεί σφοδρή κριτική αλλά η αλήθεια είναι πως υπάρχουν και αυτοί που τον υποστηρίζουν
Είναι δίκαιη η κριτική;
Σε πολλές περιπτώσεις ναι σε άλλες όχι. Π.χ ο συγκεκριμένος νόμος δεν είναι πρωτοφανής στην Ελλάδα. Από το 2008 έως το 2015 υπήρξαν άλλοι 6 για την αποσυμφόρηση των φυλακών. Όμως ποτέ σε τόση χρονική διάρκεια και σε τέτοια ευρύτητα αδικημάτων (ακόμα και σκληρών) τα οποία όμως εξαίρεσε στη συνέχεια ο Κοντονής.
Γιατί υπάρχει;
Και γιατί υπάρχει ο νόμος τότε αφού τον κριτικάρουν οι περισσότεροι; Η αλήθεια είναι πως δεν τον κριτικάρουν όλοι. Π.χ πιθανόν οι περισσότεροι δικηγόροι της χώρας δεν έχουν κανένα λόγο να μην θέλουν έναν νόμο με τον οποίο οι εντολείς τους αποφυλακίζονται νωρίτερα. Κανένα λόγο δεν έχουν και οι κρατούμενοι. Π.χ Οι δικαστές και τα κόμματα αντιδρούν. Οι δικαστές μάλιστα θεωρούν πως ο νόμος παρεμβαίνει ανεπίτρεπτα στις δικαστικές αποφάσεις, αφού αλλοιώνει τη βούληση του δικαστή για το ύψος της ποινής.
Η αποσυμφόρηση
Η απάντηση για την ύπαρξη του νόμου, πέραν των άλλων, δίδεται με γλαφυρό τρόπο από τους ιθύνοντες: «Ειδικότερα, αντιμετωπίζεται μ’ αυτό τον τρόπο το εκρηκτικό πρόβλημα της υπερπλήρωσης των φυλακών όπου σήμερα, στις κλειστές αντρικές φυλακές κρατούνται 1000 επιπλέον άνθρωποι, με σοβαρές επιπτώσεις στην ασφάλεια και την ανθρώπινη μεταχείριση των κρατουμένων αλλά και ορατό κίνδυνο διασυρμού της χώρας στα ευρωπαϊκά δικαστήρια».
Η δεύτερη απάντηση είναι πως κάθε μήνα μπαίνουν 300 νέοι κρατούμενοι στις φυλακές. Πρόβλημα; Μεγάλο , δεν αντιλέγει κανείς. Όμως , συγνώμη, άλλα η απάντηση στο πρόβλημα είναι να βγάζουμε από τις φυλακές νωρίτερα αυτούς που έχουν καταδικαστεί και πρέπει να εκτίσουν ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στις φυλακές; Συγνώμη αλλά αυτή η λογική κάπου πάσχει…
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr