Η απέραντη μοναξιά των δικηγόρων
Τις περισσότερες ώρες της ζωής τους τις περνούν στα δικαστήρια που σφύζουν από κόσμο. Κι όταν δεν είναι σε κάποια δικαστική αίθουσα θα βρίσκονται είτε σε ραντεβού στο γραφείο ή εκτός αυτού με κάποιον πελάτη. Αυτή είναι λίγο πολύ η καθημερινότητα των δικηγόρων. Κι όμως παρόλο που βρίσκονται συνεχώς μέσα σε κόσμο είναι μόνοι. Σύμφωνα με έρευνα που […]
Τις περισσότερες ώρες της ζωής τους τις περνούν στα δικαστήρια που σφύζουν από κόσμο. Κι όταν δεν είναι σε κάποια δικαστική αίθουσα θα βρίσκονται είτε σε ραντεβού στο γραφείο ή εκτός αυτού με κάποιον πελάτη.
Αυτή είναι λίγο πολύ η καθημερινότητα των δικηγόρων. Κι όμως παρόλο που βρίσκονται συνεχώς μέσα σε κόσμο είναι μόνοι. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε πρόσφατα η Washington Post πρόκειται για τους πιο μοναχικούς επαγγελματίες.
Συγκεκριμένα, ποσοστό 60% των δικηγόρων κατατάσσονται πάνω από το μέσο όρο στην «κλίμακα μοναξιάς» με τους μηχανικούς να ακολουθούν με ποσοστό 57%, τους ερευνητές-επιστήμονες με 55%, τους εργαζόμενους στον τομέα παραγωγής τροφίμων και εστίασης με ποσοστό 51% και τους εργαζόμενους στην εκπαίδευση και στις βιβλιοθήκες με ποσοστό 45%.
Η μελέτη, που έγινε σε δείγμα 1600 εργαζομένων, διαπιστώνει ότι σημαντικό ρόλο στην μοναχικότητα διαδραματίζει το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης. Ειδικότερα, οι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου ήταν πιο μοναχικοί και είχαν μικρότερη υποστήριξη στον εργασιακό χώρο σε σύγκριση με εργαζόμενους που δεν είχαν πτυχίο ή ήταν απόφοιτοι σχολείου.
Οι πλέον μοναχικοί επαγγελματίες είναι οι νομικοί και οι γιατροί, 25% πιο μοναχικοί από άλλους πτυχιούχους και 20% από κατόχους μεταπτυχιακού.
Η πολύ εργασία βλάπτει την κοινωνικότητα…
Το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, μέτρησε τα συναισθήματα της μοναξιάς ζητώντας από τους ερωτηθέντες να υποδείξουν πόσο συχνά βιώνουν τα συναισθήματα που περιγράφονται σε 20 διαφορετικές εκφράσεις, όπως:
• Δεν έχω κανένα να μιλήσω. • Έχω την αίσθηση ότι κανείς δεν με καταλαβαίνει πραγματικά. • Αισθάνομαι στην «απέξω». • Κανείς δεν με γνωρίζει καλά. • Νιώθω απομονωμένος από τους άλλους. • Είναι δύσκολο για μένα να κάνω φίλους. • Αισθάνομαι αποκλεισμένος από τους άλλους.
Η Washington Post αναφέρει και μια άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας Sigal Barsade, σύμφωνα με την οποία διαπιστώνεται ότι οι εργαζόμενοι που αναφέρουν περισσότερα αισθήματα απομόνωσης τείνουν να δέχονται περισσότερα σχόλια και κριτική από τους προϊσταμένους τους.
«Όταν είσαι μοναχικός, αρχίζεις να χάνεις τις κοινωνικές δεξιότητές σου», αναφέρει ο Barsade.
Η εφημερίδα μίλησε επίσης με τον δικηγόρο Buffalo Daniel Lukasik, ο οποίος έχει δημιουργήσει μια ιστοσελίδα για δικηγόρους με κατάθλιψη. Ο Lukasik σημειώνει ότι η τεχνολογία κατέστησε δυνατή τη νομική έρευνα χωρίς να χρειάζονται πλέον οι βιβλιοθήκες, όπου ήταν ένας χώρος όπου οι δικηγόροι κάποτε είχαν το χρόνο να επικοινωνούν με άλλους συναδέλφους τους. Η πολλή εργασία οδηγεί τον δικηγόρο στο σημείο να είναι πια εξαντλημένος ώστε να κοινωνικοποιηθεί, προσθέτει ο Lukasik.
Πηγή: Legalnews24.gr
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr