Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Η μάστιγα της διαδικτυακής κακοποίησης των γυναικών 

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η μάστιγα της διαδικτυακής κακοποίησης των γυναικών 

Στην εποχή της παντοδυναμίας των social media, οι γυναίκες πολιτικοί και δημοσιογράφοι αποτελούν τον συνηθέστερο στόχο των χρηστών του Twitter το οποίο συχνά μετατρέπεται σε πεδίο σεξισμού αλλά και ρατσιστικών σχολίων.

Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μελέτη που έγινε ποτέ για τη διαδικτυακή κακοποίηση των γυναικών, σε όλο τον κόσμο, από τη Διεθνή Αμνηστία  με τη συμβολή του Element AI, μιας παγκόσμιας εταιρείας προϊόντων λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης, τα φαινόμενα του μισογυνισμού, της ομοφοβίας αλλά και του ρατσισμού «ευδοκιμούν» στον χώρο του Twitter.

1,1 εκατομμύριο tweets προσβλητικά για τις γυναίκες, το 2017

1,1 εκατομμύριο tweets  υπολογίζονται ότι είχαν ως στόχο τις γυναίκες  πολιτικούς ή δημοσιογράφους, ανεξαρτήτως πολιτικής ιδεολογίας, με περιεχόμενο προσβλητικό ή και κάποιες φορές, ανεπιτήδευτα κακοποιητικό, κατά τη διάρκεια ενός έτους, ή διαφορετικά, 1 ανά 30 δευτερόλεπτα, κατά μέσο όρο.

Ο ρατσισμός

Τα αποτελέσματα της έρευνας στην οποία συμμετείχαν 6.500 εθελοντές/ντριες από 150 χώρες, καταδεικνύουν πως ένα στα δέκα tweets απευθύνονται με υβριστικό ή απαξιωτικό τρόπο κυρίως στις  μαύρες γυναίκες πολιτικούς και δημοσιογράφους.

Τι δείχνει η έρευνα

Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι:

  • Οι μαύρες γυναίκες στοχοποιούνταν δυσανάλογα περισσότερο, κατά 84%, από τις λευκές γυναίκες ως προς τις κακοποιητικές ή προβληματικές αναρτήσεις στο Twitter. Ένα στα δέκα tweets που αναφέρονταν σε μαύρες γυναίκες ήταν υβριστικό ή προβληματικό, σε σύγκριση με το ένα στα δεκαπέντε που αντιστοιχούσε στις λευκές γυναίκες.
  • Το 7,1% των tweets που στάλθηκαν στις γυναίκες που μετείχαν στη μελέτη ήταν προβληματικά ή κακοποιητικά. Αυτό αντιστοιχεί σε 1,1 εκατομμύριο tweets που αναφέρουν 778 γυναίκες, πολιτικοί ή δημοσιογράφοι, στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, μέσα στο 2017, ή μία ανά 30 δευτερόλεπτα.
  • Οι έγχρωμες γυναίκες (μαύρες, Ασιάτισσες, Λατίνες και γυναίκες μεικτής φυλής) ήταν 34% πιθανότερο να αναφερθούν σε κακοποιητικά ή προβληματικά tweets συγκριτικά με τις λευκές γυναίκες.
  • Η διαδικτυακή κακοποίηση κατά των γυναικών τέμνει όλο το πολιτικό φάσμα. Πολιτικοί και δημοσιογράφοι αντιμετώπισαν παρόμοια επίπεδα κακοποίησης στο διαδίκτυο και παρατηρήσαμε ότι επηρεάστηκαν τόσο οι φιλελεύθεροι όσο και οι συντηρητικοί, καθώς και οι αριστερόστροφοι και οι δεξιόστροφοι οργανισμοί των μέσων ενημέρωσης.

Στο στόχαστρο ακόμη και η ασθένεια

Οι εθελοντές/τριες  χρειάστηκαν να αναλύσουν tweets 2.500 ωρών -το ισοδύναμο ενός ατόμου που εργάζεται σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης για 1,5 έτος- καταλήγοντας πως το κακοποιητικό  περιεχόμενό τους προωθεί συνήθως τη βία ή την απειλή εναντίον ατόμων με βάση τη φυλή, την εθνότητα, την εθνική τους προέλευση, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, το φύλο, την ταυτότητα φύλου, τη θρησκευτική τους ιδιότητα, την ηλικία, την αναπηρία ή τη σοβαρή ασθένεια.

Η αποτυχία του Twitter

«Με τη βοήθεια τεχνικών εμπειρογνωμόνων και των χιλιάδων εθελοντών/τριών, δημιουργήσαμε τη μεγαλύτερη συλλογή δεδομένων σε ολόκληρο τον κόσμο, μέσω της συμμετοχής των χρηστών/τριών, για τη διαδικτυακή κακομεταχείριση των γυναικών. Διαπιστώσαμε ότι, αν και η κακοποίηση στοχοποιεί γυναίκες σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, οι έγχρωμες γυναίκες έχουν πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να επηρεαστούν, και οι μαύρες γυναίκες στοχοποιούνται δυσανάλογα πολύ. Η αποτυχία του Twitter να πάρει μέτρα για το πρόβλημα αυτό σημαίνει ότι συμβάλλει στην αποσιώπηση των ήδη περιθωριοποιημένων φωνών», δήλωσε η Milena Marin, Ανώτερη Σύμβουλος για την Τακτική Έρευνα στη Διεθνή Αμνηστία.

Απαιτούνται λύσεις

Αν και η Διεθνής Αμνηστία έχει ζητήσει επανειλημμένα από το Twitter να δημοσιεύσει τα δεδομένα για την κλίμακα και τη φύση της κακομεταχείρισης στην πλατφόρμα του, εν τούτοις μέχρι στιγμής η εταιρεία δεν το έχει πράξει. Αυτό, όμως όχι μόνο φαίνεται ότι συγκαλύπτει την έκταση του προβλήματος καθώς, όπως διευκρινίζει η  Διεθνής Αμνηστία, «δεν πρόκειται για αστυνόμευση του Twitter ή τον εξαναγκασμό του να αποσύρει περιεχόμενο», αλλά καθιστά δύσκολη τη σχεδίαση αποτελεσματικών λύσεων.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ