Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Η εισαγγελέας Ράικου, η Novartis και οι καταγγελίες περί «νταβατζή» της Δικαιοσύνης

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η εισαγγελέας Ράικου, η Novartis και οι καταγγελίες περί «νταβατζή» της Δικαιοσύνης

Η τρίτη, συνεχόμενη, διαρροή κύκλων της Εισαγγελέα Ελένης Ράικου ενόψει δημοσιεύματος για «εμπλοκή δική της και του ιατρού συζύγου της στην υπόθεση Novartis», αποτελεί , μια βαρύτατη καταγγελία στο χώρο της Δικαιοσύνης, για παρεμβάσεις, παραγγελίες διώξεων αλλά και αρχειοθετήσεων υποθέσεων.

Η αναφορές φωτογραφίζουν ισχυρό πολιτικό, πρόσωπο ως «Ρασπούτιν» που παρενέβαινε φορτικά σε ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις που χειριζόταν η εισαγγελέας (με ύφος νταβατζή, όπως λέει) παραγγέλοντας αρχειοθετήσεις ή διώξεις.

Η βαρύτητα των καταγγελιών αυτών θα είναι μεγαλύτερη εφόσον γίνουν επωνύμως και καταγγελθούν επισήμως «ονόματα» και «γεγονότα».

Η σοβαρότητα των αναφερομένων είναι τεράστια, και εξ αυτού του λόγου η εισαγγελέας έχει το βάρος της απόδειξης όσων λένε οι κύκλοι της. Ή καλύτερα η βαρύτητα των καταγγελιών αυτών θα είναι μεγαλύτερη (και θα κριθούν οριστικά τότε)  εφόσον γίνουν επωνύμως και καταγγελθούν επισήμως «ονόματα» και «γεγονότα».

Η τελευταία αποστροφή δε της διαρροής του περιβάλλοντός της είναι ενδεικτική : «Είναι βέβαιη ότι με την πάροδο του χρόνου θα ανοίξουν τα στόματα πολλών συναδέλφων της, που υπήρξαν θύματα του συγκεκριμένου. Στο χωριό της λένε : «Βάλαμε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Η ίδια έχει υπομονή και δεν βιάζεται».

Επισήμως

Οι καταγγελίες αυτές, εφόσον υπάρχουν και άλλοι εισαγγελικοί λειτουργοί που τις υιοθετούν (βάση προσωπικής εμπειρίας; ), οφείλουν να κατατεθούν αμέσως στα αρμόδια όργανα της πολιτείας για να διερευνηθούν με κάθε τρόπο. Άλλωστε οι εισαγγελικοί λειτουργοί δεν είναι πολίτες απροστάτευτοι ή χωρίς δυνατότητες, αφού οι ίδιοι είναι φορείς θεσμικής εξουσίας, την οποία οφείλουν να ασκούν για το δημόσιο συμφέρον.

Γιαυτό και πέραν του σοκαριστικού των αναγραφομένων από το περιβάλλον της εν ενεργεία εισαγγελέα, τίθενται ερωτήματα για όσα προηγήθηκαν:

  • Ποιες ήταν οι υποθέσεις για τις οποίες έγινε η «παρέμβαση»;
  • Ποια ήταν η αντίδραση της εν ενεργεία εισαγγελικής λειτουργού και ποια η τύχη των δικογραφιών αυτών;
  • Γιατί δεν καταγγέλθηκαν σε προηγούμενο χρόνο στα αρμόδια όργανα , όταν μάλιστα η καταγγέλλουσα είναι πρόσωπο με θεσμική ιδιότητα και εξουσία.

Μην ξεχνάμε πως μπορεί η θητεία της κας Ράικου να ανανεώθηκε για δεύτερη φορά στη θέση της Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς, τον Μάιου του 2015 επί της σημερινής κυβέρνησης, πλην λίγο πριν εκπνεύσει τον Μάρτιο του 2017 παραιτήθηκε καταγγέλοντας πολιτικές παρεμβάσεις για την υπόθεση Novartis στην κατεύθυνση μη αποκάλυψης των «ενόχων» .

Η εισαγγελέας παραπέμφθηκε στο Πειθαρχικό για τις υποθέσεις Παπαντωνίου και Λιακουνάκου και αθωώθηκε

Τότε – με αφορμή καταγγελία ανακρίτριας πως δεν εστάλησαν από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, κομμάτια των δικογραφιών κατά Παπαντωνίου και Λιακουνάκου- παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό. Εκείνη την εποχή , στα αρμόδια όργανα,  θα ήταν – πιθανόν- ένα χρονικό σημείο στο οποίο θα μπορούσαν να σχηματοποιηθούν αυτές οι βαρύτατες καταγγελίες και να διερευνώνται ήδη.

Αθώωση και έφεση

Η συνέχεια όμως ήταν διαφορετική. Η κα Ράικου απαλλάχτηκε από το πειθαρχικό. Πριν από λίγο καιρό όμως ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχ Καλογήρου, άσκησε έφεση κατά της απαλλαγής, γεγονός που σημαίνει πως θα κριθεί εκ νέου η υπόθεσή της. Ακολούθησαν τα τρία δημοσιεύματα που αναφέρονται σε καταβολή μικρού χρηματικού ποσού σε κοινό λογαριασμό με τον ιατρό σύζυγό της  από τη Novartis. Η απάντηση ήταν πως πρόκειται για αμοιβή για ερευνητική εργασία η οποία έγινε άπαξ. Η συνέχεια είναι γνωστή…

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ