Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Η περίπτωση Θάνου και η επιστροφή στην «κανονικότητα»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η περίπτωση Θάνου και η επιστροφή στην «κανονικότητα»

Η “περίπτωση Θάνου” που πλέον πήρε δικαστική διάσταση μετά την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας φαίνεται να δομείται σε παραμέτρους που για την κάθε πλευρά έχουν ιδιαίτερη σημασία. Από την μία η κυβερνητική επιλογή να καταδείξει με την απομάκρυνση της Βασιλικής Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού την πρόθεση της να “αποκομματικοποιήσει” το Κράτος και από την άλλη η επιλογή της ίδιας της συνταξιούχου δικαστικού να υπερασπιστεί τον εαυτό της και την ανεξαρτησία της ώστε, πιθανόν για λόγους υστεροφημίας, να πετάξει από πάνω της την ταμπέλα “επιλογή ΣΥΡΙΖΑ”.

Η προσφυγή της στην Δικαιοσύνη, όποιους προσωπικούς λόγους και να εξυπηρετεί, είναι αναφαίρετο δικαίωμα της και ανεξάρτητα από το αν την συμπαθεί κάποιος ή όχι, με τις αποφάσεις των δικαστηρίων θα κριθεί κάτι μεγαλύτερο από την ίδια αλλά και τον τρόπο που απομακρύνθηκε από μία νευραλγική θέση, σε μία χώρα που πασχίζει να ορίσει ξανά τα ζητούμενά της ειδικά στο θέμα του ανταγωνισμού εταιριών. Πολλοί βλέπουν στην αντίδραση της κ. Θάνου μία προσπάθεια αποκατάστασης του κύρους της , μία επιχείρηση για την εικόνα της.

Ίσως θα έπρεπε να παραμείνει στον τίτλο της υπηρεσιακής πρωθυπουργού

Οι κακεντρεχείς, νυν και πρώην συνάδελφοι της αλλά και άλλοι, θεωρούν ωστόσο ότι αν πράγματι η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου ενδιαφερόταν για την υστεροφημία της ίσως θα έπρεπε να παραμείνει στον τίτλο της υπηρεσιακής πρωθυπουργού που όταν ανέλαβε την θέση λόγω προκήρυξης εκλογών, τον Αύγουστο του 2015, είχε ένα ακόμη αβαντάζ για την καταγραφή της στην ιστορία ως “η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός”.

Η δικαστικός ωστόσο, για λόγους που ασφαλώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, επέλεξε άλλον δρόμο. Έτσι μετά την συνταξιοδότηση της και την αποχώρηση της από την ηγεσία του Αρείου Πάγου, όχι και τόσο ήσυχα αφού προσπάθησε να πετύχει παράταση του ορίου ηλικίας πέραν του 67ου χρόνου προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων, βρέθηκε στο Μαξίμου νομική σύμβουλος, αμισθί, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Από την θέση αυτή, μετακινήθηκε στην ηγεσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού θέτοντας πλέον ακαριαία τον εαυτό της στο στόχαστρο της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης και νυν κυβέρνησης που φαίνεται να δίνει στην αντίδραση της στην “περίπτωση Θάνου” μία εμβληματική μορφή.

Δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει τι την ώθησε να ακολουθήσει αυτήν την πορεία ,πάντως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Βουλή έκανε λόγο για “τριάκοντα αργύρια” που παρακίνησαν την πρώην πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό να φθάσει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, προσάπτοντας της ότι από καθαρή φιλαργυρία αποδέχθηκε κομματικό διορισμό.

Κόκκινο πανί για την παρούσα κυβέρνηση

Η πορεία της κ. Θάνου από την συνταξιοδότηση της και μετά έγινε κόκκινο πανί για την παρούσα κυβέρνηση και έτσι δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία η όλη πρωτοβουλία για την απομάκρυνσή της από την Αρχή, όπως και άλλων μελών της που βρέθηκαν αντίστοιχα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού από θέσεις πλάι σε υπουργούς. Ο τρόπος που κινήθηκε η κυβέρνηση για την επίτευξη του στόχου της, προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις αλλά μένει να κριθεί από τα αρμόδια δικαστήρια.

Οι συμβολισμοί βέβαια των κινήσεων τόσο της μίας όσο και της άλλης πλευράς είναι εδώ και μάλλον δεν δημιουργούν καλή αίσθηση σε όποιον δεν είναι “φανατικός… θαυμαστής” της κ. Θάνου αλλά ούτε και άκριτα φίλα προσκείμενος στην κυβέρνηση.

Η αίσθηση που αναδύεται από την πορεία και τις αντιφάσεις της ίδιας δεν είναι και πολύ καλή δεδομένης της θέσης που κατείχε ως πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Η φράση της “δεν παραιτούμαι” από την Αρχή μάλλον δεν καταγράφηκε στην κοσμιότητα που ακολούθησε το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουλίου . Το “δεν παραιτούμαι” είναι ασφαλώς δικαίωμα του καθενός ωστόσο “η περίπτωση Θάνου” έχει μία βαρύτητα, αφού της προσδόθηκε ειδικό βάρος από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Μάλλον σε πολλούς πολίτες δεν είναι ευχάριστο να βλέπουν έναν πρώην ανώτατο δικαστικό να έχει τόσο σφικτό εναγκαλισμό με την εξουσία αμέσως μόλις συνταξιοδοτηθεί. Η κ. Θάνου βέβαια είναι απλώς η φωτογραφία της στιγμής, γιατί το φαινόμενο είναι τόσο σύνηθες που τείνει να θεωρείται κανονικότητα. Για πολλούς όμως δεν είναι, και για αυτούς σίγουρα το ότι η κυβέρνηση απαρτίζεται ήδη από έναν πρώην δικαστικό ανεξάρτητα του κύρους του, δεν ήταν ευχάριστο μήνυμα.

Αποκομματικοποίηση του κράτους

Καθόλου ευχάριστο μήνυμα επίσης δεν είναι για αρκετούς, η επιλογή της κυβέρνησης να τοποθετήσει στην ηγεσία της πιο.. πολυσυζητημένης ΑΕ του Δημοσίου τον πρώην διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού. Έστω και αν η ΑΕ δεν είναι Αρχή, η επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου στον συγκεκριμένο χρόνο ίσως να θολώνει την εικόνα και της “αποκομματικοποίησης του κράτους” και της “επιστροφής στην κανονικότητα”.

Η κ. Θάνου έχει πετύχει να δημιουργεί έντονα συναισθήματα, θετικά ή αρνητικά, με τις επιλογές της , με το ύφος και την αισθητική της και με τις δηλώσεις της. Η εμβληματική αποκαθήλωσης της ως περίπτωση ακραίας κομματικοποίησης όμως που επιχειρεί η κυβέρνηση δεν αρκεί για να τίθενται στο περιθώριο άλλες μικρότερου ή μεγαλύτερου βεληνεκούς περιπτώσεις στενά κομματικών επιλογών. Γιατί η κανονικότητα θα αργήσει πολύ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ