Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Θα αλλάξει, θα κατατεθεί ή θα έχει την τύχη των παλιών ο νέος Ποινικός Κώδικας;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Θα αλλάξει, θα κατατεθεί ή θα έχει την τύχη των παλιών ο νέος Ποινικός Κώδικας;

Κρίσιμη συνάντηση Καλογήρου με τους εκπροσώπους των κομμάτων για τον Νέο Ποινικό Κώδικα γίνεται σήμερα στο απόγευμα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, με τις αντιδράσεις να φουντώνουν και μαζί τα σενάρια ότι τελικά και αυτή η προσπάθεια να αλλάξει ένα νομικό- ποινικό καθεστώς 70 ετών μπορεί να έχει την τύχη προηγούμενων προσπαθειών.

Η αλήθεια είναι πως μέχρι σήμερα υπήρξαν πολλές ανεπιτυχείς προσπάθειες να αλλάξει ο Ποινικός Κώδικας, όμως η στιγμή έμοιαζε ιδανική και κυρίως η κοινωνία και ο νομικός κόσμος ώριμοι να δεχτούν την εκ βάθρων αλλαγή του ποινικού χάρτη της χώρας.

Ξεσηκώνεται θύελλα αντιδράσεων

Έτσι, ενώ θα περίμενε κανείς πως π.χ. η κατάργηση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, η οποία καταργεί τα ισόβια για τα μεγάλα οικονομικά εγκλήματα, να προκαλέσει αντιδράσεις, εντούτοις αυτή γίνεται αποδεκτή, όμως ξεσηκώνεται θύελλα αντιδράσεων για άλλες διατάξεις όπως π.χ την υπόθεση των μολότοφ, της ποινικής αξιολόγησης πολλαπλών ανθρωποκτονιών ή του ορισμού του βιασμού.

Χαρακτηριστικό είναι, ότι τα βέλη είναι εξ οικείων για την κυβέρνηση, αφού αφενός ήρθε η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ να σηκώσει αντίρρηση για τον ορισμό του βιασμού, ενώ ανάλογη στάση, γενικότερη και χωρίς να αναφερθεί ειδικά σε περιπτώσεις διατάξεων, τηρεί και ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής.

Ο πρώην υπουργός, αποκάλυψε μάλιστα, πως επέλεξε να μην φέρει το ίδιο σχέδιο για τους κώδικες γιατί διαφωνούσε και είχε ζητήσει να γίνει νέα νομοπαρασκευαστική επιτροπή για να υπάρξουν αλλαγές αλλά ακολούθησε ο ανασχηματισμός: «Τελικώς εκτίθεται η κυβέρνηση γιατί ο κόσμος δεν γνωρίζει και οι δημοσιογράφοι πως το κείμενο αυτό δεσμεύει την κυβέρνηση να πάει αυτούσιο στη Βουλή. Γι’ αυτό είχα προβλέψει να γίνει νέα νομοπαρασκευαστική σε ένα νομοσχέδιο που δεν προχώρησε γιατί έγινε ανασχηματισμός».

Πρέπει να το δούμε συνολικά

Ενώ πάντως, οι ρυθμίσεις που καταργούν τα ισόβια για οικονομικά εγκλήματα κρίνονται θετικά από τον νομικό κόσμο, υπάρχουν πολλές άλλες, για τις οποίες υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις. Χαρακτηριστικά, ο κ. Κοντονής απαντώντας σε ερώτηση για την αποστροφή του κ. Καλογήρου πως οι δημοσιογράφοι βάζουν «φωτογραφίες ορισμένων υποθέσεων» απάντησε «όχι είναι πολύ περισσότερες περιπτώσεις (…) το θέμα των μειώσεων ποινών πρέπει να το δούμε συνολικά. Σε άλλες συμφωνώ σε άλλες όχι. Π.χ. με τη μείωση ποινής για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης δεν συμφωνώ».

Αντιδράσεις, όμως, θα συναντήσει ο κ. Καλογήρου και από τους εκπροσώπους των κομμάτων, τους οποίους έχει προγραμματιστεί να δει σήμερα. Κι αυτό, γιατί  θα ζητήσουν να γίνει εξαντλητική διαβούλευση και όχι διαδικασία εξπρές, πριν κατατεθούν οι νέοι κώδικες στη Βουλή. Οι τομεάρχες δηλαδή, θα θέσουν θέμα να πάει η διαβούλευση πέραν της 27ης Μαρτίου που έχει οριστεί ως καταληκτική ημερομηνία. Μάλιστα, θα ζητήσουν, εφόσον γίνουν εκλογές τον Μάιο, να πάει για μετά, ενώ εφόσον γίνουν τον Οκτώβριο, να φτάσει η διαβούλευση μέχρι τον π.χ. Ιούνιο, ώστε να υποβληθούν διεξοδικές προτάσεις.

Το ερώτημα λοιπόν, πλέον, είναι αν η διαδικασία θα προχωρήσει, ή λόγω των αντιδράσεων και συγκυριών παραπεμφθεί (και πάλι) στο μέλλον. Μέχρι σήμερα πάντως, πηγές του υπουργείου επιμένουν πως η διαδικασία θα προχωρήσει κανονικά.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ