Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Ιωσήφ Τσαλαγανίδης: Θα είναι ο επόμενος πρόεδρος του Αρείου Πάγου;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ιωσήφ Τσαλαγανίδης: Θα είναι ο επόμενος πρόεδρος του Αρείου Πάγου;

«Ένας δικαστής που γεννήθηκε δικαστής». Αυτή η φράση συνοδεύει τον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και – με μεγάλες πιθανότητες- επόμενο πρόεδρό του, στις συνομιλίες με συναδέλφους του και άλλους παροικούντες του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Όπως και η μόνιμη επωδός κάθε κουβέντας για την επίλυση ενός δύσκολου νομικού θέματος : «Να τηλεφωνήσουμε στον Τσαλαγανίδη».

Προφανώς η ζωή παντού, όπως φυσικά και στα δικαστήρια, έχει πολλά πάνω και περισσότερα κάτω. Έτσι το 2017, στις προαγωγές για τις θέσεις των αντιπροέδρων, που θα μπορούσε να τον οδηγήσει στη συνέχεια στην προεδρία του Αρείου Πάγου, ο εξαιρετικής κατάρτισης δικαστής, παραλήφθηκε παρότι είναι ένα πρόσωπο γενικής νομικής αποδοχής. Πολλοί είπαν πως πρόκειται για μεγάλη αδικία. Τότε κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου η Βασιλική Θάνου.

Η ζωή όμως έχει γυρίσματα. Χθες μετά από αλλεπάλληλες καραμπόλες και αφού προηγουμένως είχε αρνηθεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να υπογράψει τα προεδρικά διατάγματα για το διορισμό των Ειρήνης Καλού και Δήμητρας Κοκοτίνη, ο κ. Τσαλαγανίδης βρέθηκε και πάλι (όπως όταν το 2018 προήχθη τελικά σε αντιπρόεδρο) να πλειοψηφεί. Ν παίρνει τις περισσότερες ψήφους (14).

Βέβαια ούτε αυτό είναι σίγουρο διαβατήριο για τη θέση καθώς το υπουργικό συμβούλιο που θα αποφασίσει να κρίνει και το γεγονός ότι αποχωρεί πολύ σύντομα, σε περίπου 8 μήνες. Έχει όμως το αβαντάζ πως παρότι δεν είναι πρώτος στην δικαστική επετηρίδα, είναι αρχαιότερος όλων , ακόμα και της επίσης εξαιρετικής Αγγελικής Αλειφεροπούλου, καθώς εκείνος δεν προήχθη το 2017 όπως προείπαμε. Και σοβαρός και αρχαιότερος δηλαδή. Αν αυτά αρκούν βέβαια θα φανεί τις επόμενες μέρες.

Οι τέσσερις επιστολές

Στη Διάσκεψη των Προέδρων κατατέθηκαν 4 επιστολές από 4 δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι δεν παρευρέθησαν. Οι κ. Αλειφεροπούλου επικαλέστηκε προσωπικό κώλυμα. Το ίδιο συνέβη και με τον κ. Λέκκα. Η Ειρήνη Καλού και η Δήμητρα Κοκοτίνη έστειλαν επιστολές στις οποίες αναπτύσσουν το νομικό τους σκεπτικό για ποιο λόγο αυτή η διαδικασία έχει μια σειρά από θεσμικά προβλήματα. Σύμφωνα με κοινοβουλευτική πηγή και οι δύο δικαστικοί λειτουργοί αναφέρουν στην επιστολή τους ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε αιτιολόγηση ώστε να εξηγεί τη μη υπογραφή των Προεδρικών Διαταγμάτων. Μην ξεχνάμε πως οι δυο διακεκριμένες δικαστές ήταν οι επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση της προέδρου και της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας έχει ως εξής

  • Ιωσήφ Τσαλαγανίδης: 14 ψήφοι
  • Πηνελόπη Ζωντανού: 7 ψήφοι
  • Αγγελική Αλειφεροπούλου: 4 ψήφοι
  • Δήμητρα Κοκοτίνη: 2 ψήφοι
  • Γιώργος Λέκκας: 0 ψήφοι
  • Ειρήνη Καλού: 0 ψήφοι

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ