Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Κατερίνα Καϊπάνου: Η σεξουαλική παρενόχληση και το κίνημα #metoo

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κατερίνα Καϊπάνου: Η σεξουαλική παρενόχληση και το κίνημα #metoo

Τον Οκτώβριο του 2017, η εφημερίδα New York Times δημοσίευσε ότι περισσότερες από δώδεκα γυναίκες κατηγόρησαν τον Weinstein (Αμερικανός παραγωγός ταινιών) για σεξουαλική παρενόχληση, επίθεση ή βιασμό. Ακολούθως, πολλές άλλες γυναίκες στη βιομηχανία του κινηματογράφου ανέφεραν παρόμοιες εμπειρίες με τον Weinstein, ο οποίος αρνήθηκε οποιαδήποτε σεξουαλική πράξη χωρίς τη θέληση και των δυο μερών.

Γράφει η δικηγόρος Κατερίνα Καϊπάνου

Ως αποτέλεσμα αυτών των κατηγοριών, ο Weinstein απολύθηκε από την εταιρεία παραγωγής ταινιών, απελάθηκε από την Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών και καταγγέλθηκε από κορυφαίους πολιτικούς που είχε υποστηρίξει. Το Αστυνομικό Τμήμα του Λος Άντζελες ξεκίνησε ποινική έρευνα για φερόμενο βιασμό και η αστυνομία της Νέας Υόρκης και της Λονδίνου ερευνούν άλλες καταγγελίες για σεξουαλική επίθεση.

Οι ισχυρισμοί προκάλεσαν ένα κύμα «εθνικού απολογισμού και εκτίμησης» κατά των σεξουαλικών παρενοχλήσεων και επιθέσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, γνωστό ως φαινόμενο Weinstein. Σε συνδυασμό με άλλες περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης σε προηγούμενο χρόνο, οι κατηγορίες κατά του διάσημου παραγωγού Weinstein και η επακόλουθη καμπάνια #MeToo, η οποία ενθάρρυνε τις γυναίκες να μοιραστούν τις ιστορίες τους για σεξουαλική παρενόχληση, δημιούργησαν έναν καταιγισμό καταγγελιών σε όλο τον κόσμο.

Το κίνημα Me Too (ή #MeToo), με μια μεγάλη ποικιλία τοπικών και διεθνών εναλλακτικών ονομάτων, είναι ένα κίνημα κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης και της σεξουαλικής κακοποίησης. Το εν λόγω κίνημα άρχισε να διαδίδεται διαδικτυακά τον Οκτώβριο του 2017 ως ένα hashtag στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης σε μια προσπάθεια να αποδειχθεί η εκτεταμένη επικράτηση της σεξουαλικής επίθεσης και της παρενόχλησης, ειδικά στον εργασιακό χώρο.

Η Tarana Burke, μια Αμερικανίδα ακτιβίστρια και φεμινίστρια, άρχισε να χρησιμοποιεί τη φράση “Me Too” ήδη από το 2006, αλλά η φράση αυτή έγινε δημοφιλής αργότερα, από την Αμερικανίδα ηθοποιό Alyssa Milano στο Twitter το 2017. Το κίνημα #metoo ενθαρρύνει τα θύματα της σεξουαλικής παρενόχλησης να μιλήσουν ανοιχτά και δώσουν στους ανθρώπους μια αίσθηση του μεγέθους του προβλήματος.

Η σεξουαλική παρενόχληση στην νομοθεσία ορίζεται ως κάθε ανεπιθύμητη, λεκτική ή σωματική συμπεριφορά σεξουαλικού χαρακτήρα, η οποία θίγει τη γενετήσια αξιοπρέπεια του ατόμου και στον χώρο εργασίας, η οποία παρατηρείται συχνά ακόμη και στη διαδικασία αναζήτησης εργασίας και όχι μόνο στα πλαίσια της υφιστάμενης εργασιακής σχέσης.

Η σεξουαλική παρενόχληση μπορεί να διωχθεί ποινικά ως το αδίκημα της προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας κατά το άρθρο 337 Π.Κ., που προβλέπει για τις περιπτώσεις αυτές ποινή φυλάκισης από 6 μήνες έως 3 χρόνια και χρηματική ποινή τουλάχιστον 1000 Ευρώ.

πως γίνεται κατανοητό, οι προβλεπόμενες από τον νόμο κυρώσεις είναι σημαντικές, ωστόσο, είναι γεγονός ότι η δυσχέρεια απόδειξης τέτοιων περιστατικών (που πολύ συχνά λαμβάνουν χώρα χωρίς παρουσία μαρτύρων) έχει σε πολλές περιπτώσεις ως αποτέλεσμα την αποσιώπηση τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι στερείται νοήματος η σχετική καταγγελία του περιστατικού και έγερση σχετικών αξιώσεων εκ μέρους του θύματος, το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να αναφέρει τα γεγονότα αυτά και να μην σωπαίνει.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ