Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Κωνσταντίνος Γώγος: Από το 1836 παλεύουμε για το Κτηματολόγιο στην Ελλάδα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κωνσταντίνος Γώγος: Από το 1836 παλεύουμε για το Κτηματολόγιο στην Ελλάδα

Με το υπ’ αριθμ. 70/1836 Βασιλικό Διάταγμα του Όθωνος διατάσσεται η δημιουργία του Κτηματολογίου. Από τότε πέρασαν 184 έτη, κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολλά διαφορετικά νομοθετήματα και μετά από όλα αυτά συνεχίζετε στην Ελλάδα η δήθεν προσπάθεια κτηματογράφησης της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων.

Γράφει ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Χ. Γώγος*

Καταρχήν θα πρέπει να είμαστε αντικειμενικοί ως προς το γεγονός ότι ο θεσμός του κτηματολογίου είναι ένας σύγχρονος θεσμός, ο οποίος ξεκαθαρίζει πλήρως το τοπίο στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ακίνητης περιουσίας. Δεν είναι μόνο ο προσδιορισμός του ιδιοκτήτη αλλά και η πλήρης αποτύπωση της ιδιοκτησίας στο χάρτη σε ακριβείς συντεταγμένες, γεγονός το οποίο δε μπορούσε να συμβεί με την μέχρι σήμερα διαδικασία των υποθηκοφυλακείων.

Ωστόσο, φαίνεται πως η ελληνική κοινωνία δεν είναι έτοιμη να πάρει μέρος σε αυτή τη διαδικασία, με αποτέλεσμα πολλά δικαιώματα έως και σήμερα να μην έχουν δηλωθεί και να πηγαίνουμε από τη μη παράταση στην άλλη.

Βέβαια θα πρέπει να είμαστε δίκαιοι με τον Έλληνα πολίτη που «καθυστερεί» την διαδικασία.

Καταρχήν τα κονδύλια για το κτηματολόγιο έχουν ήδη δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι λοιπόν απορίας άξιο γιατί να καταλήγουμε σήμερα να πληρώνουμε παράβολα για να κτηματογραφήσουμε τις περιουσίες μας, αφού η διαδικασία είναι υποχρεωτική.

Δεύτερον, από τη δημόσια υπηρεσία των υποθηκοφυλακείων καταλήξαμε στους ιδιώτες των κτηματολογικών γραφείων. Βασικά, η δουλειά από τους νομικούς μέσα σε μία νύχτα «έφυγε» στους μηχανικούς.

Τρίτον, υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα αμφισβήτησης της ειλικρινούς επιθυμίας των κτηματολογικών γραφείων για ολοκλήρωση της διαδικασίας, τουλάχιστον κατά την άποψη του συντάκτη. Πολύ απλές στην επίλυσή τους υποθέσεις καταλήγουν να φτάνουν στις επιτροπές εκδίκασης ενστάσεων ενώ θα μπορούσαν να είχαν λυθεί σε πρώιμο στάδιο.

Γενικά πολλά είναι τα ζητήματα τα οποία καθυστερούν την διαδικασία, ωστόσο δε φαίνεται να υπάρχει και καμία πρόθεση από την Ελληνική πολιτεία να τελειώσει η διαδικασία άμεσα. Ίσως η μείωση των παραβόλων, οι φοροαπαλλαγές στους συνεπείς και ένα σωρό άλλα μέτρα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ολοκλήρωση της διαδικασίας.

                *Μέλος της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ