Κωνσταντίνος Γώγος: Η γραμματική ερμηνεία ενός νόμου και ο παραλογισμός του σήμερα
Η ψήφιση των νέων Κωδίκων (Ποινικός Κώδικας – Κώδικας Ποινικής Δικονομίας) έφερε σαφείς αλλαγές στο ποινικό κόσμο, οι οποίες σε συνδυασμό με την έναρξη της δικαστικής περιόδου θα οδηγούσαν τελικά σε ερμηνευτικά αδιέξοδα. Γράφει ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Χ. Γώγος* Η εφαρμογή των νέων ελαφρυντικών (σύννομος έννομος βίος – εύλογη διάρκεια της δίκης) θα είναι ζητήματα […]
Η ψήφιση των νέων Κωδίκων (Ποινικός Κώδικας – Κώδικας Ποινικής Δικονομίας) έφερε σαφείς αλλαγές στο ποινικό κόσμο, οι οποίες σε συνδυασμό με την έναρξη της δικαστικής περιόδου θα οδηγούσαν τελικά σε ερμηνευτικά αδιέξοδα.
Γράφει ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Χ. Γώγος*
Η εφαρμογή των νέων ελαφρυντικών (σύννομος έννομος βίος – εύλογη διάρκεια της δίκης) θα είναι ζητήματα τα οποία θα μας απασχολήσουν για μεγάλα χρονικά χρονικά διαστήματα, ήδη δε εκδόθηκε μία πρώτη απόφαση από τον Άρειο Πάγο.
Παράλληλα, ζητήματα έχουν τεθεί ως προς την εφαρμογή ή όχι της παύσης υφ’ όρων αδικημάτων που πλέον το πλαίσιο ποινής τους έχει μειωθεί και εμπίπτει στο Ν. 4411/2016.
Η αναστολή δε των διατάξεων για τη μετατροπή της ποινής σε κοινωφελή εργασία έχει σαν αποτέλεσμα την έκδοση πολλών αντικρουόμενων αποφάσεων. Γιατί έχουμε δει αίτηση για μετατροπή σε κοινωφελή να απορρίπτεται στο αυτόφωρο μονομελές στη λογική ότι οι διατάξεις δε μπορούν να εφαρμοσθούν καθώς έχουν ανασταλεί, αλλά ταυτόχρονα εφετείο κακουργημάτων της επαρχίας δίκασε κανονικά τέτοιου είδους υπόθεση χωρίς να υπάρξει καν μνεία στην αναστολή.
Παράλληλα, τεράστιο ζήτημα η προθεσμία της έγκλησης στα αδικήματα που από αυτεπάγγελτα μετατράπηκαν σε κατ’ έγκληση.
Ωστόσο, όσο και αν συζητάμε για πιθανά σενάρια ερμηνείας, μάλλον έχουμε λησμονήσει ότι ο νόμος είναι γραμμένος σε κοινή ελληνική γλώσσα που μπορούμε να κατανοήσουμε όλοι. Είναι επομένως τουλάχιστον άξιο απορίας πως εφαρμόζονται εν μία νυκτί διατάξεις ή νομολογίες που δυσχεραίνουν τη θέση του κατηγορουμένου, ενώ όταν πρόκειται για ψηφισμένους νόμους ευνοϊκούς για τον κατηγορούμενο ψάχνουμε να δημιουργήσουμε ερμηνείες για να μη τους εφαρμόσουμε.
Πριν επομένως αρχίσουμε να ερμηνεύουμε κατά το δοκούν μία νέα διάταξη, ας δούμε αρχικά την γραμματική της ερμηνεία γιατί πολύ απλά ο νομοθέτης μπορεί αυτό που ήθελε να εφαρμοσθεί να το έγραψε στο νόμο. Και αν αυτό σημαίνει ότι έδωσε στον κατηγορούμενο πρόσθετα δικαιώματα τότε απλώς ας του τα προσφέρουμε όπως ο νόμος απαιτεί.
*Μέλος της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr