Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Κωνσταντίνος Γώγος: Νέος ΚΠΔ – Δύο νέα «όπλα» για τον κατηγορούμενο

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κωνσταντίνος Γώγος: Νέος ΚΠΔ – Δύο νέα «όπλα» για τον κατηγορούμενο

Η μελέτη των νέων Κωδίκων ποτέ δε σταματά να μας ξαφνιάζει. Παρά τις αστοχίες υπάρχουν «κομμάτια» τα οποία όντως λύνουν ζητήματα νομολογιακών διαφωνιών ετών, προσφέροντας μία επιπλέον βοήθεια στην υπεράσπιση των κατηγορουμένων. Κυρίως εκλογικεύουν διαδικασίες για τις οποίες οι συνήγοροι μέχρι πρότινος κατέληγαν να καταθέτουν ενστάσεις προσπαθώντας να επιτύχουν το αυτονόητο.

Γράφει ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Χ. Γώγος*

Ο νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας φέρνει δύο άρθρα, η τροποποίηση των οποίων αποτελεί λύση για την υπεράσπιση, υποστηρίζοντας το έργο των συνηγόρων.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 363 παρ. 2 αναφέρει:

«Σε περιπτώσεις που η εμφάνιση του απόντος μάρτυρα στο ακροατήριο είναι εφικτή, η ένορκη κατάθεσή του που δόθηκε στην προδικασία διαβάζεται στο ακροατήριο μόνον εφόσον συναινεί ρητώς ο κατηγορούμενος ή ο συνήγορος που τον εκπροσωπεί, με δήλωση που καταχωρίζεται στα πρακτικά».

Η νέα διατύπωση με την υποχρεωτική συναίνεση του κατηγορουμένου δίνει νέα πνοή στην υπεράσπιση, καθώς λύνει το πρακτικό ζήτημα της προφορικότητας της εκδίκασης, η οποία πολλές φορές παραγκωνίζεται στην λογική της επιτάχυνσης της διαδικασίας και αφετέρου δίνει ένα «όπλο» στον κατηγορούμενο διά του συνηγόρου του να εξετάσει τον κακόβουλο μάρτυρα, δημιουργώντας αμφιβολίες στο δικαστήριο. Παράλληλα, αν και ίσως καταχρηστικά, κάποιες φορές δίνει την δυνατότητα αναβολής της υποθέσεως, πολλές φορές χρήσιμη για πρακτικούς λόγους σε επίπεδο αυτοφώρου.

Παράλληλα, το νέο άρθρο 362 παρ. 3 αναφέρει:

«Αν ζητείται η ανάγνωση εγγράφου το οποίο προσκομίζεται για πρώτη φορά στο ακροατήριο και ασκεί ουσιώδη επιρροή στην έκβαση της δίκης, ο διάδικος που δεν το προσκόμισε, δικαιούται, εφόσον δεν είναι δυνατόν να τοποθετηθεί σχετικά με το περιεχόμενό του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, να ζητήσει προς τούτο διακοπή της δίκης μέχρι δεκαπέντε το πολύ ημέρες».

Με την νέα διατύπωση παύει πλέον ο αιφνιδιασμός του κατηγορουμένου από τον υποστηρίζοντα την κατηγορία, αφού δίνεται το δικαίωμα της διακοπή της δίκης. Πρακτικά, εισάγεται μίας μορφής πρόσθετη προστασία στον κατηγορούμενο, δημιουργώντας ίσως μία ανισότητα των όπλων, η οποία όμως απορρέει από την ίδια τη φύση της μετατροπής ενός προσώπου σε κατηγορούμενο. Είναι εύλογο ο κατηγορούμενος να έχει πλήρη γνώση κάθε επιβαρυντικού γι’ αυτόν στοιχείου και η διακοπή της δίκης αν μη τι άλλο θα του δώσει το δικαίωμα έστω και ετεροχρονισμένα της προετοιμασίας της υπεράσπισής του.

Σε κάθε περίπτωση είναι υποχρέωση των υπερασπιστών να χρησιμοποιήσουν τις νέες διατάξεις με σύνεση και προς το συμφέρον των εντολέων τους, είναι όμως και υποχρέωση των δικαστηρίων να αναγνωρίσουν τις νέες διατάξεις αντιλαμβανόμενοι το πνεύμα που διαπνέει τους νέους κώδικες.

*Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr