Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Κωνσταντίνος Γώγος: Ο απόδημος Ελληνισμός και η ψήφος που “αποδήμησε”

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κωνσταντίνος Γώγος: Ο απόδημος Ελληνισμός και η ψήφος που “αποδήμησε”

Σφοδρότατη πολιτική αντιπαράθεση προέκυψε τις τελευταίες ημέρες εξ αφορμής δημοσιευμάτων που αφορούν το σχετικό νομοσχέδιο για τη δυνατότητα ψήφου των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό.

Δεν είναι πρώτη φορά άλλωστε που κάτι τέτοιο λαμβάνει χώρα στο Κοινοβούλιο αν αναλογιστούμε τις πόσες φορές κατατέθηκε στο παρελθόν σχετικό νομοσχέδιο και έως και σήμερα ουδείς Έλληνας του εξωτερικού έχει καταφέρει να συνδράμει με τη ψήφο του σε Εθνικές Εκλογές.

Γράφει ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Χ. Γώγος

Ανεξάρτητα ωστόσο από τις πολιτικές αντιπαραθέσεις και τις ανά εκλογική διαδικασία πολιτικές σκοπιμότητες, προκειμένου να έχουμε σφαιρική άποψη επί τους θέματος, θα πρέπει να δούμε εν συντομία το συνταγματικό και νομικό πλαίσιο που αφορά στο συγκεκριμένο δικαίωμα των Ελλήνων του Εξωτερικού.

Στο άρθρο 51 παρ. 3 του Συντάγματος ορίζεται:

«Oι βουλευτές εκλέγονται με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία από τους πολίτες που έχουν εκλογικό δικαίωμα, όπως νόμος ορίζει. O νόμος δεν μπορεί να περιορίσει το εκλογικό δικαίωμα παρά μόνο αν δεν έχει συμπληρωθεί κατώτατο όριο ηλικίας ή για ανικανότητα δικαιοπραξίας ή ως συνέπεια αμετάκλητης ποινικής καταδίκης για ορισμένα εγκλήματα».

Παράλληλα το ΠΔ 55/1999 στο άρθρο 4 ορίζει:

«Το δικαίωμα του εκλέγειν έχουν οι πολίτες, Έλληνες και Ελληνίδες, που συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους».

Επιπρόσθετα το άρθρο 51 παρ. 4 του Συντάγματος αναφέρει:

«Οι βουλευτικές εκλογές διενεργούνται ταυτόχρονα σε ολόκληρη την Επικράτεια. Νόμος που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών μπορεί να ορίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια. Ως προς τους εκλογείς αυτούς η αρχή της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών δεν κωλύει την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος με επιστολική ψήφο ή άλλο πρόσφορο μέσο, εφόσον η καταμέτρηση και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων διενεργείται όποτε αυτό γίνεται και σε ολόκληρη την Επικράτεια».

Κατόπιν όλων των ανωτέρω καθίσταται σαφές, με το πιο κατανοητό τρόπο, ότι οι Έλληνες που διαμένουν στο Εξωτερικό έχουν δικαίωμα ψήφου το οποίο και δεν απολαμβάνουν εξαιτίας της αδυναμίας της εκάστοτε Βουλής να ψηφίσει έναν νόμο που να προβλέπει πως ακριβώς θα γίνεται η διαδικασία.

Το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου, διαδικασία σαφώς και ξεπερασμένη σήμερα, ωστόσο αδυνατεί να κατανοήσει κανείς πως είναι δυνατόν στην εποχή του ίντερνετ να μην είναι η ψήφιση εξ αποστάσεως. Ας μη λησμονούμε ότι οι Έλληνες Βουλευτές το 1862 διενήργησαν εκλογές στις οποίες συμμετείχαν και Έλληνες του εξωτερικού. Αν αυτοί τότε χωρίς τα σημερινά μέσα τα κατάφεραν, γιατί δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε σήμερα (;) Αν και η λύση είναι απλή, πολλές φορές οι πολιτικές σκοπιμότητες ξεπερνούν την Συνταγματική υποχρέωση. Άλλωστε, απαιτείται για την ψήφιση ενός τέτοιου νόμου (εφαρμοστικός) η ψήφισή του από 200 τουλάχιστον βουλευτές, και σύμφωνα με την άποψη του συντάκτη αυτό είναι αδύνατον να συμβεί τη συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ