Κωνσταντίνος Γώγος: Τέσσερις μήνες προθεσμία για να μη σταματήσει η δίωξη
Η 1η Ιουλίου 2019 τέθηκε ως ημερομηνία έναρξης ισχύος του Νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και του Ποινικού Κώδικα.
Αναλύει ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Χ. Γώγος
Τα χίλια νέα άρθρα τα οποία κωδικοποιούνται σε ενιαίο κείμενο, τροποποιούν, καταργούν και αλλάζουν πλήρως τα το δικαστικό σκηνικό και υποχρεώνουν το δικηγορικό, εισαγγελικό και δικαστικό σώμα σε άμεση επανεκπαίδευση στα νέα δεδομένα.
Ωστόσο, οι κρισιμότερες, ίσως διατάξεις, άμεσης εφαρμογής με σημαντικές συνέπειες είναι οι μεταβατικές και στους δύο κώδικες.
Χαρακτηριστική περίπτωση το άρθρο 464 ΠΚ σύμφωνα με το οποίο ορίζεται:
«Εκκρεµείς ποινικές διαδικασίες, που έχουν ανοίξει χωρίς την υποβολή εγκλήσεως µε αντικείµενο πράξεις για την δίωξη των οποίων απαιτείται έγκληση στον παρόντα Κώδικα ενώ διώκονταν αυτεπαγγέλτως υπό το προϊσχύσαν δίκαιο, συνεχίζονται, εφόσον ο δικαιούµενος να υποβάλει έγκληση δηλώσει εντός τεσσάρων µηνών από την έναρξη της ισχύος του παρόντος ότι επιθυµεί την πρόοδό τους».
Σύμφωνα με το ανωτέρω, λοιπόν, οι παθόντες αδικημάτων έχουν υποχρέωση μέσα σε 4 μήνες από την έναρξη ισχύος του νόμου να προβούν σε δήλωση ενώπιον της εισαγγελίας, προκειμένου να δηλώσουν την επιθυμία τους για συνέχιση της ποινικής δίωξης.
Πρακτικά κατηγορούμενοι για σοβαρά ποινικά κολάσιμες πράξεις θα αθωωθούν αν τα θύματα δεν ενημερωθούν να προβούν στη συγκεκριμένη ενέργεια. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα αδικήματα της απάτης, απάτης με υπολογιστή, καταδολίευσης δανειστών, υπεξαίρεσης κτλ.
Οι πολίτες οι οποίοι έχουν καταθέσει μηνύσεις ή μηνυτήριες αναφορές για τα συγκεκριμένα αδικήματα θα ήταν φρόνιμο να εμπιστευτούν δικηγόρο για να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους καθώς η προθεσμία είναι ιδιαιτέρως περιορισμένη.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr