Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος: Τελικά ευθύνονται οι δικαστές για το δημοσιονομικό αντίκτυπο των αποφάσεων τους;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος: Τελικά ευθύνονται οι δικαστές για το δημοσιονομικό αντίκτυπο των αποφάσεων τους;

Εδώ και πολλούς μήνες τα αναδρομικά αποτελούν τον όρο που χρησιμοποιήθηκε τις περισσότερες φορές σε πρωτοσέλιδα,  δημοσιογραφικές εκπομπές, δικόγραφα και δικαστικές αποφάσεις. Μαζί με τα αναδρομικά υπάρχει και μια πληθώρα και άλλων ζητημάτων με δημοσιονομικό αντίκτυπο, που αποτέλεσαν αντικείμενο δικαστικών αποφάσεων, οι οποίες έκριναν αντισυνταγματική μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών, υπουργικών αποφάσεων, εγκυκλίων κ.α.

Αναλύει ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος*

Στο ίδιο διάστημα με μια επαναλαμβανόμενη και δυστυχώς αόριστη προσέγγιση του προβλήματος  επιχειρήθηκε  η μετατόπιση του ενδιαφέροντος αλλά και των ευθυνών σχετικά με την πραγματική αιτία του προβλήματος.

Αναφέρομαι στις γενικόλογες προσεγγίσεις για το δημοσιονομικό αντίκτυπο αλλά και στις ευθύνες που αποδίδονται στους δικαστές για τις αποφάσεις τους περί αντισυνταγματικότητας.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που ευθέως κατηγορούν τους δικαστές  επειδή δεν λαμβάνουν υπόψη τους τον δημοσιονομικό αντίκτυπο αυτό.

Από πότε όμως ευθύνεται ο δικαστής για τις οικονομικές συνέπειες που επιφέρουν οι αποφάσεις του σε ένα από τα διάδικα μέρη; Αυτή άλλωστε δεν είναι η λογική συνέπεια της επίλυσης κάθε δικαστικής διαφοράς που έχει οικονομικό αντικείμενο;

Από πότε επίσης προέκυψε η δήθεν υποχρέωση του δικαστή να κάνει ουσιαστικά «μελέτη οικονομικού αντικτύπου» για τον κάθε διάδικο και βάσει αυτής να αποφασίζει;

Τα ερωτήματα είναι ρητορικά καθώς ο Δικαστής περιορίζεται μόνο στην ευσυνείδητη άσκηση του λειτουργήματος του σε συνθήκες πλήρους και απόλυτης ανεξαρτησίας, που θα έπρεπε να διασφαλίζει κάθε ευνομούμενο κράτος.

 Στο πλαίσιο αυτό, εφόσον η δικαιοσύνη αποφανθεί  ότι με κάποια διάταξη έχουν παραβιαστεί συνταγματικές διατάξεις η απόφαση αυτή δεσμεύει ή τουλάχιστον θα έπρεπε να δεσμεύει την εκτελεστική αλλά και τη νομοθετική λειτουργία, που οφείλουν άμεσα να άρουν την αντισυνταγματικότητα αλλά και τις συνέπειές της.

Αν εκείνοι που εκάστοτε ασκούν τη νομοθετική και ιδίως την εκτελεστική λειτουργία δεν πράξουν ούτε αυτό, τότε φέρουν ακέραια την πολιτική, αστική ίσως και ποινική ευθύνη για τον όποιο δημοσιονομικό αντίκτυπο προκαλεί τόσο η αρχική παραβίαση του Συντάγματος όσο και η  μη συμμόρφωση τους με τις δικαστικές αποφάσεις. Ιδίως δε στην περίπτωση της μη συμμόρφωσης υπάρχει και επίταση της όποιας ευθύνης τους, καθώς στην  υποκειμενική υπόσταση της συμπεριφοράς τους συντρέχει και το στοιχείο του δόλου.

Και  μία τελευταία σκέψη για όλους όσους αρέσκονται να μιλούν για το δημοσιονομικό αντίκτυπο.  Ο δημοσιονομικός αντίκτυπος αποτελεί την μία όψη του νομίσματος, του οποίου η άλλη όψη είναι ο ακριβώς ισόποσος αντίκτυπος στα οικονομικά που έχουν ήδη υποστεί εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν σε στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους, καθώς έχει ανατραπεί ο οικονομικός τους προγραμματισμός με μη αναστρέψιμο τρόπο.

Δικηγόρος – Σύμβουλος ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Πρώην Δικ. Πληρεξούσιος Α΄ Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος για το Δήμο Αμαρουσίου με τον Συνδυασμό «Νέα Εποχή»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ