Μηχανές εναντίον ανθρώπων! Μύθος ή πραγματικότητα;

Ένα κλασσικό τραγούδι των R.E.M. λέει “Ιt’s the end of the world as we know it” («Είναι το τέλος του κόσμου όπως τον ξέρουμε») και πράγματι ο κόσμος αλλάζει. Το ίδιο και η εργασία… To 2018, μια σημαντική εταιρεία έρευνας αγοράς, η Tractica, αποκάλυψε ότι έως το 2025 η αγορά λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης (τόσο από […]

NEWSROOM

Ένα κλασσικό τραγούδι των R.E.M. λέει “Ιt’s the end of the world as we know it” («Είναι το τέλος του κόσμου όπως τον ξέρουμε») και πράγματι ο κόσμος αλλάζει. Το ίδιο και η εργασία…

To 2018, μια σημαντική εταιρεία έρευνας αγοράς, η Tractica, αποκάλυψε ότι έως το 2025 η αγορά λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης (τόσο από επιχειρήσεις όσο και από μεμονωμένους καταναλωτές) αναμένεται να φτάσει τα 105,8 δισ. δολάρια σε ετήσια παγκόσμια έσοδα!

Της υιοθέτησης τέτοιων συστημάτων θα ηγηθούν κλάδοι, όπως: οι τηλεπικοινωνίες, η διαφήμιση, οι διάφορες παρεχόμενες υπηρεσίες σε επιχειρήσεις, ο καταναλωτής, αλλά και οι τομείς του Συστήματος Υγείας. Τα εργοστάσια, ωστόσο, είναι ήδη σε μεγάλο βαθμό αυτοματοποιημένα και δεν υστερούν καθόλου σε αυτό.

Αν η Ιστορία της εργασίας μας έχει διδάξει κάτι ως τώρα, αυτό είναι πως η καινοτομία ανοίγει δρόμους και συνήθως βρίσκει το στόχο που θέτει με επιτυχία, παρά τις δυσκολίες που αρχικά παρουσιάζονται.

Και ναι, τελικά -ηθελημένα ή άθελά μας- οι μηχανές θα αντικαταστήσουν πολλούς ανθρώπους, όπως ακριβώς αντικαταστάθηκαν άλογα και αγρότες από πρωτοπόρα μηχανήματα κατά τη διάρκεια της βιομηχανικής επανάστασης.

Όπως και τότε, έτσι και σήμερα

Έχοντας ως πυξίδα τη σημερινή κατάσταση στους χώρους εργασίας, αλλά και με το βλέμμα στο μέλλον, οι εταιρείες εξελλίσουν τα μηχανήματά τους, ανοίγοντας θέσεις σε εξειδικευμένο -στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής- προσωπικό. Η ιδέα είναι πως οι τεχνολογικές καινοτομίες θα τους βοηθήσουν:

  • α) να μειώσουν τα έξοδα,
  • β) να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα,
  • γ) να προσφέρουν προτάσεις καινοτόμου αξίας,
  • δ) να λειτουργήσουν βασισμένες σε νέα μοντέλα εργασίας ή
  • ε) όλα τα παραπάνω.

Δικαιολογημένος ή όχι ο τρόμος;

Από την άλλη πλευρά, οι αλλαγές στον εργασιακό κλάδο πάντα τρόμαζαν ή -στην καλύτερη περίπτωση- έκαναν σκεπτικούς τους εργαζόμενους, και ειδικά εκείνους που βρίσκονταν στη μέση ή στη δύση της καριέρας τους. Φαίνεται πως είναι μάλλον φυσική αντίδραση του ανθρώπου να ανησυχεί για την υιοθέτηση νέων μεθόδων/μοντέλων εργασίας, όταν έχει αποκτήσει πια μια ρουτίνα.

Σε μια τέτοια φάση, όμως, ο τρόμος και το σάστισμα δε βοηθάει. Οι αντιδράσεις πρέπει να είναι γρήγορες και ανάλογες των αναγκών που δημιουργούνται. Το εκάστοτε εργατικό δυναμικό μαζί με τους εργοδότες ή τους εν δυνάμει ιδιοκτήτες start up επιχειρήσεων θα χρειαστεί να δημιουργήσει, να επιμορφωθεί και τελικά να δραστηριοποιηθεί με νέους τρόπους, προκειμένου να προλάβει ή να συμβαδίσει με τις εξελίξεις και τα νέα μοντέλα εργασίας.

Υπολογιστές, προγράμματα κι εφαρμογές εξελλίσονται συνεχώς κι έχουν μπει για τα καλά στις ζωές μας. Μηχανήματα αυτοματισμού και ρομπότ, που πολλές φορές είναι προγραμματισμένα να…μαθαίνουν όπως οι άνθρωποι, γεμίζουν τα εργοστάσια.

Η ρομποτική διδάσκεται πια και σε κάποια σχολεία από το δημοτικό!

Όλα αυτά ίσως σας προβληματίσουν…Τα καλά νέα, ωστόσο, είναι πως τα σήματα που λαμβάνουν οι επιχειρήσεις από τις συνεχείς έρευνες που διενεργούν, με στόχο τη μεγαλύτερη κερδοφορία τους, προβλέπουν συνδυασμό. Όπως όλα δείχνουν, το πιο συμφέρον μοντέλο εργασίας στην κατεύθυνση της επιτυχημένης λειτουργίας τους δεν περιλαμβάνει μόνο μηχανές, αλλά ανθρώπους και μηχανήματα που δουλεύουν μαζί.

Κλασικό παράδειγμα τέτοιας…συνεργασίας είναι η Airbnb. Ενώ οι κρατήσεις γίνονται μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας και αυτοματοποιημένων συστημάτων, οι θέσεις εργασίας που άνοιξαν είναι αρκετές. Για παράδειγμα, υπάρχει διαχειριστής (που περνάει τις φωτογραφίες και κάνει τις περιγραφές των σπιτιών/διαμερισμάτων στις ταξιδιωτικές ιστοσελίδες, που συνομιλεί και λύνει απορίες στους ταξιδιώτες), άνθρωποι που τους υποδέχονται και συνεργείο καθαρισμού.

Το συμπέρασμα που προκύπτει, λοιπόν, είναι πως θέσεις εργασίας και θα χαθούν αλλά και θα ανοίξουν με την υιοθέτηση μηχανημάτων στους εργασιακούς χώρους. Το ζήτημα είναι το κατά πόσον θα είμαστε εμείς έτοιμοι να αντιδράσουμε ή να συντονιστούμε με τις εξελίξεις…

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr