Μιχάλης Δημητρακόπουλος: Νομικές σκέψεις επί του σχεδίου νόμου του νέου Ποινικού Κώδικα

Κατατέθηκε στην Βουλή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με το οποίο η Βουλή θα ψηφίσει μετά από 70 περίπου έτη τον νέο Ποινικό Κώδικα. Αναλύει ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος Σαν μαχόμενος δικηγόρος οφείλω να καταθέσω δημόσια – εν συντομία – την άποψη μου σε ορισμένα ζητήματα, που ρυθμίζει ο υπό […]

NEWSROOM
Μιχάλης Δημητρακόπουλος: Νομικές σκέψεις επί του σχεδίου νόμου του νέου Ποινικού Κώδικα

Κατατέθηκε στην Βουλή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με το οποίο η Βουλή θα ψηφίσει μετά από 70 περίπου έτη τον νέο Ποινικό Κώδικα.

Αναλύει ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος

Σαν μαχόμενος δικηγόρος οφείλω να καταθέσω δημόσια – εν συντομία – την άποψη μου σε ορισμένα ζητήματα, που ρυθμίζει ο υπό κύρωση νέος Ποινικός Κώδικας.

           1) Ο νέος Ποινικός Κώδικας είναι ένας σύγχρονος Ευρωπαϊκός νόμος, ο οποίος επιβάλλεται άμεσα να ψηφισθεί και να  γίνει νομική πραγματικότητα.

           2) Είναι ορθός ο περιορισμός του πλαισίου της ποινής πρόσκαιρης κάθειρξης από 5 έως 20 χρόνια σε 5 έως 15 χρόνια στέρησης της προσωπικής ελευθερίας.

           3) Είναι λάθος και στην πράξη θα μείνει ανεφάρμοστη η πρόβλεψη της μη μετατροπής της ποινής από 3 έως 5 έτη φυλάκισης, γιατί θα χρειαστεί να μετατρέψουμε τα γήπεδα της Ελλάδας σε φυλακές. Το εσφαλμένο της ως άνω διάταξης δεν διασώζεται με την δυνατότητα να ζητήσει ο κατάδικος – αφού παραμείνει στις φυλακές από 3,5 έως 6 μήνες – την μετατροπή του υπολοίπου της ποινής του σε παροχή κοινωφελούς εργασίας.

           4) Το σημαντικότερο και απόλυτο αγαθό είναι η ανθρώπινη ζωή. Σε όλες τις νομοθεσίες του κόσμου, όταν κάποιος με πρόθεση σκοτώσει άλλον η ποινή είναι της ισοβίου καθείρξεως. Διαφωνώ απόλυτα με την απαξίωση του κορυφαίου εννόμου αγαθού, γιατί με το νέο σχέδιο προβλέπεται διαζευκτικά και η πρόσκαιρη κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών. Θα πρέπει να παραμείνει το παλαιό καθεστώς και η μείωση της ποινής να αντιμετωπίζεται με την αναγνώριση των ελαφρυντικών περιστάσεων ή τον βρασμό ψυχικής ορμής, όταν αυτός υπάρχει.

           5) Ορθά ο νόμος περί καταχραστών του Δημοσίου τροποποιείται ουσιαστικά και δεν καταργείται, όπως τιτλοφορείται στο νέο σχέδιο του Ποινικού Κώδικα. Όταν η πλαστογραφία , η ψευδής βεβαίωση, η υπεξαίρεση, η απάτη και η απιστία στρέφονται άμεσα κατά του νομικού προσώπου του Ελληνικού Δημοσίου, των νομικών προσώπων Δημοσίου Δικαίου ή των οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η ζημιά που προκλήθηκε  υπερβαίνει συνολικά το ποσόν των 120.000 ευρώ επιβάλλεται κάθειρξη από 10 έως 15 έτη. Η ένστασή μου είναι γιατί δεν συμπεριλαμβάνεται στα άνω αδικήματα και η δωροδοκία- δωροληψία, οι πιο χαρακτηριστικές μορφές διαφθοράς.

Επισημαίνω εμφαντικά ότι η υποβάθμιση της δωροδοκίας (δηλαδή όταν δίνει χρήματα ο ιδιώτης στον δημόσιο υπάλληλο ) σε πλημμέλημα θα έχει ως δικονομικό αποτέλεσμα σοβαρές ποινικές δίκες διαφθοράς, όπως π.χ. της Siemens, να οδηγηθούν σε παραγραφή. Αυτή η εξέλιξη θα προκαλέσει βαριά νέφη καχυποψίας προς τους πολιτικούς σχηματισμούς, που θα ψηφίσουν την άνω ρύθμιση.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr