Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Νίκος Ελευθερόγλου: Το μεγάλο «ναι» ή το μεγάλο «όχι»;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νίκος Ελευθερόγλου: Το μεγάλο «ναι» ή το μεγάλο «όχι»;

Ο ποιητής μας έχει θέσει εδώ και χρόνια προ των ευθυνών μας. Λέγοντας ότι κάποτε στη ζωή μας θα κληθούμε να πούμε το μεγάλο «ναι» ή το μεγάλο «όχι».

Γράφει ο δημοσιογράφος Νίκος Ελευθερόγλου*

Αφορμή για αυτήν την ενθύμηση του Κωνσταντίνου Καβάφη, αποτελεί το δημοψήφισμα των δικαστών το οποίο μεταξύ άλλων είχε το ερώτημα εάν πρέπει οι συνάδελφοί τους να μη μπορούν να αναλαμβάνουν πολιτική θέση ή θέση ανεξάρτητης αρχής δυο χρόνια από την συνταξιοδότησή τους.

Αρχικά το ερώτημα αυτό φαίνεται να «στοχοποιεί» τη στιγμή που ανακινείται συγκεκριμένο πρόσωπο. Αλλά πέρα από το πρόσκαιρο της τοποθέτησης είναι να δούμε τη βάση και την ουσία αυτής της επιφύλαξης, που εξέφρασε η πλειοψηφία των δικαστών που έλαβε μέρος σε αυτό το δημοψήφισμα.

Θα συμφωνούσαμε απόλυτα στην άποψή τους εάν η εξέλιξη μέχρι την ανώτατη βαθμίδα γινόταν με αξιολογικά κριτήρια και χωρίς την παρέμβαση τρίτων και δη πολιτικών.

Αλλά κάτι τέτοιο να μου επιτρέψετε να πω ότι δεν συμβαίνει. Υπήρχαν στο παρελθόν αλλά και στις μέρες μας σειρά ονομάτων που στρατεύτηκαν για να υπηρετήσουν κόμματα και κυβερνήσεις δίνοντας την αίσθηση του αντίδωρου σε κάποιον που του όφειλαν κάτι.

Αλλά αυτό ισχύει μόνο για τους δικαστές; Δεν ισχύει άραγε για πρυτάνεις , αστυνομικούς, στρατιωτικούς, και για να μην βγάζουμε και εμείς την ουρά μας απέξω και για δημοσιογράφους; Θα μου πείτε ότι υπάρχουν διαφορές. Θα σας έλεγα ασφαλώς πως ναι. Για αυτό και επανέρχομαι στο δίλημμα που έθεσε από την αρχή ο ποιητής.

Ότι κάποτε στη ζωή μας καλούμαστε να πούμε το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι. Είναι θέμα καθαρά αξιακό και ηθικό και έπειτα θέμα όποιας «απαγόρευσης». Διότι το ερώτημα που ανακύπτει και απασχολεί την κοινωνία δεν είναι εάν ο … συνταξιούχος δικαστής πάρει χρώμα (μπλε, πράσινο ή κόκκινο) .

Αλλά το εάν ο πολίτης πιστεύει ότι μπορεί να βρει το δίκιο του σήμερα, απευθυνόμενος στο τελευταίο του οχυρό απέναντι στο κράτος,  που είναι η δικαιοσύνη. Και φοβούμαι ότι σε πολλές των περιπτώσεων η απάντηση δεν είναι αυτή που φαντάζονται οι δικαστές. Είτε υπηρετούν από τα έδρανα των δικαστηρίων είτε από θέσεις κυβερνητικές.

*δημοσιογράφος, Διευθυντής σύνταξης στην εφημερίδα «δημοκρατία»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ