Ο Ανδρέας Γεωργίου, τα στατιστικά του μνημονίου και ο «πόλεμος» στην Κομισιόν
Είναι τουλάχιστον απορίας άξιον: Ένα πρόσωπο που βάλλεται με τέτοια σφοδρότητα στην Ελλάδα να αντιμετωπίζεται με τόσο σεβασμό στην Ευρώπη. Αν και η χώρα μας έχει να επιδείξει -και κατά το παρελθόν πολλά τέτοια φαινόμενα- η περίπτωση του πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Ανδρέα Γεωργίου είναι τουλάχιστον πρωτοφανής. Για δυο λόγους: -Πρώτον γιατί οι […]
Είναι τουλάχιστον απορίας άξιον: Ένα πρόσωπο που βάλλεται με τέτοια σφοδρότητα στην Ελλάδα να αντιμετωπίζεται με τόσο σεβασμό στην Ευρώπη. Αν και η χώρα μας έχει να επιδείξει -και κατά το παρελθόν πολλά τέτοια φαινόμενα- η περίπτωση του πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Ανδρέα Γεωργίου είναι τουλάχιστον πρωτοφανής. Για δυο λόγους:
-Πρώτον γιατί οι δικαστικές του διώξεις στην Ελλάδα είναι εξαντλητικές και προφανώς χωρίς τελειωμό. Δεν έχει ξαναγίνει κάποιος να αθωώνεται δύο φορές και αναιρείται η αθώωσή του άλλες δύο.
-Δεύτερον γιατί δεν έχει ξαναγίνει να υπάρχει τέτοια επιμονή και από την πλευρά των Ευρωπαίων, οι οποίοι εμφανίζονται έξαλλοι με τις συνεχείς διώξεις του καθηγητή, ο οποίος, κατά τους ίδιους, έφερε τα στατιστικά της χώρας στην ευθεία γραμμή της Eurostat, μετά τα πρωτοφανή μαγειρέματα (όπως λένε οι Ευρωπαίοι) της κυβέρνησης προ του 2009. Σε σημείο, πολλές φορές κατά το παρελθόν, να έχει κινδυνεύσει ακόμα να τιναχθεί στο αέρα το Eurogroup με βασικά ζητήματα οικονομικής σημασίας για τη χώρα, εξαιτίας αυτής της δικαστικής επιμονής στο πρόσωπο του Γεωργίου.
Η Κομισιόν
Συνεπώς, δεν ήταν τυχαίο αυτό που έγινε τις περασμένες μέρες στις Βρυξέλλες, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου ήταν εμφανής η στήριξη στον πρώην πρόεδρο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Aνδρέα Γεωργίου για τις παρατεταμένες δικαστικές περιπέτειες. Μάλιστα από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Μάριαν Θίσεν, αρμόδια για θέματα απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων, επισήμανε ότι τα στατιστικά στοιχεία που συλλέχθηκαν επί της θητείας του Ανδρέα Γεωργίου είναι απολύτως σωστά και ακριβή, και πως επί των ημερών του διορθώθηκε η προηγούμενη στρεβλή κατάσταση.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, εκ μέρος των Σοσιαλιστών, σημείωσε ότι η ανεξαρτησία των στατιστικών αρχών είναι θεμελιώδης αρχή της ΕΕ και προϋπόθεση για μία υγιή οικονομία και νομισματική ένωση.
Ο Ρ. Γκουαλτιέρι είπε ότι μετά την παραποίηση των στατιστικών οικονομικών στοιχείων που έγινε στην Ελλάδα, ο κ. Γεωργίου έπρεπε να κάνει αυτό που χρειαζόταν για να εξασφαλίσει αξιοπιστία και να φέρει τα νούμερα στα πραγματικά τους επίπεδα. Έκτοτε, η ΕΛΣΤΑΤ κάνει θαυμάσια δουλειά και έχει εξασφαλίσει όλα τα μέτρα για να προασπίσει την ανεξαρτησία της, ενώ η Eurostat από το 2010 εγκρίνει τα στοιχεία της, ανέφερε ο εκπρόσωπος των σοσιαλιστών και κατέληξε:
«Σεβόμαστε τη δικαιοσύνη της Ελλάδας και την αυτονομία της, λυπούμαστε όμως για τις δικαστικές διαδικασίες που ταλανίζουν τον κ. Γεωργίου και ανησυχούμε για τις συνέπειες μιας τέτοιας υπόθεσης και τον κίνδυνο να υποσκαφθεί η αξιοπιστία οποιουδήποτε στατιστικολόγου. Θα πρέπει να τον προστατέψουμε τον στατιστικολόγο για να μπορεί να ασκεί τα καθήκοντά του ελεύθερα και αμερόληπτα», υπογράμμισε.
Τι έχει συμβεί
Στα εγχειρίδια παγκόσμιας δικονομίας θα περάσει σίγουρα ως μια περίπτωση προς διερεύνηση. Γιατί προφανώς ο καθηγητής Ανδρέας Γεωργίου πιθανόν αποτελεί παγκόσμιο δικαστικό φαινόμενο.
Όχι βέβαια ως πρόσωπο αλλά ως περίπτωση δικαστικής εκκρεμότητας που απασχολεί τα δικαστήρια χρόνια και χρόνια. Η κυβέρνηση λέει πως βγήκαμε από τα μνημόνια, αλλά ακόμα τα ελληνικά δικαστήρια αναρωτιούνται αν τελικά ο Γεωργίου μαγείρεψε τα στοιχεία του ελλείμματος του 2009 ώστε οι χώρα να μπει στο μνημόνιο. Το ερώτημα τείνει να γίνει ρητορικό, καθώς η δικαιοσύνη έχει χωριστεί στα δύο και οι απαντήσεις είναι στερεότυπες εδώ και καιρό:
Η μια πλευρά της Δικαιοσύνης λέει πως πρέπει να αθωωθεί η άλλη πως πρέπει να δικαστεί για κακούργημα
Η μια πλευρά λέει πως «όχι» και τον αθωώνει, η άλλη λέει «ναι» και τον στέλνει σε δίκη. Χθες, η πλευρά του «ναι» έκανε ένα βήμα μπροστά και υποβλήθηκε από τον αρμόδιο εισαγγελέα προς το Συμβούλιο Εφετών, πρόταση να παραπεμφθεί σε δίκη για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης. Την απόφαση θα πάρει το Συμβούλιο Εφετών, αλλά μη γελιόμαστε, και να μην παραπεμφθεί να αποφασίσει το συμβούλιο, πάντα υπάρχει στη θέση του ο Άρειος Πάγος για να αναιρέσει το απαλλακτικό βούλευμα, όπως έχει ήδη κάνει δυο φορές.
Γιατί γίνονται όλα αυτά;
Εν ολίγοις ο Γεωργίου αθωώνεται διαρκώς και ξανακάθεται διαρκώς στο εδώλιο, σε μια ατέρμονη δικαστική περιπέτεια η οποία δεν έχει ορατό τέλος. Είναι ξεκάθαρο πως στο πρόσωπο του Γεωργίου στηρίζεται εν πολλοίς η ρητορική τόσων ετών (από κάποιες πλευρές της πολιτικής σκηνής) πως το έλλειμμα μαγειρεύτηκε για να αυξηθεί από το 5-6% που βρισκόταν σύμφωνα με τον παλιό τρόπο μέτρησης των στοιχείων το 2008, στο 15% το 2009 (με βάση την αναθεώρηση των στοιχείων του 2010).
Πως δηλαδή ο Γεωργίου (που ήταν στέλεχος του ΔΝΤ ακόμα και λίγους μήνες μετά την τοποθέτησή του στην ΕΛΣΤΑΤ) ουσιαστικά λειτούργησε ως Δούρειος Ίππος των Βρυξελλών και άλλων κέντρων για να αυξήσει το έλλειμμα. Πως έγινε αυτό σύμφωνα με όσους τον κατηγορούν; Συνυπολογίζοντας στη μέτρηση του ελλείμματος, με βάση την επίσημη πρακτική της Eurostat, τα ελλείμματα 17 ΔΕΚΟ στην κεντρική κυβέρνηση καθώς τον χειρισμό των περίφημων swaps της εποχής Σημίτη.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr