Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Παραίτηση-σοκ στην δικαιοσύνη;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παραίτηση-σοκ στην δικαιοσύνη;

Ένα «σενάριο» υψηλού ρίσκου αλλά με προσδοκώμενα υψηλά πολιτικά οφέλη , φέρεται να απεργάζεται η κυβερνητική πλειοψηφία προκειμένου να ελέγξει περαιτέρω τον ευαίσθητο χώρο της Δικαιοσύνης ακόμα και μετά την διαφαινόμενη ήττα της στις επερχόμενες εκλογές, όταν αυτές γίνουν.

Η σκαλέτα των κινήσεων όπως αυτές φαίνεται πως έχουν σχεδιαστεί από το Μέγαρο Μαξίμου, έχει δημιουργήσει ένα πολύ ισχυρό πόλο εντός της Δικαιοσύνης με βάση του τριγώνου τον (ισχυρό παίκτη όπως έχει αναδειχτεί) Δημ. Τζανακόπουλο, και τους Μιχάλη Καλογήρου, Δημ. Παπαγγελόπουλο και Βασιλική Θάνου ως κεντρικούς βραχίονες της επεκτατικής πολιτικής στον συγκεκριμένο ευαίσθητο χώρο.

Σενάρια φέρουν την κυβέρνηση να απεργάζεται σχέδιο παραίτησης της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου ώστε να τοποθετηθεί από τη νυν κυβέρνηση ο νέος εισαγγελέας (που θα έχει ορίζοντα ακόμα και 5ετίας).

Ενόψει του προεκλογικού χειμώνα , ο οποίος με επιλογή της κυβέρνησης θα έχει έντονο δικαστικό άρωμα (Νovartis, υπόθεση Παπαντωνίου, άλλες υποθέσεις διαφθοράς κλπ) ήδη φέρεται να έχει πέσει στο τραπέζι ένα σενάριο για την επόμενη μέρα των εκλογών, όταν – σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις-  ο  ΣΥΡΙΖΑ  δε θα είναι πλέον κυβέρνηση.

Παραίτηση; 

Είναι γνωστό ότι όλες οι κυβερνήσεις με βάση τη συνταγματική δυνατότητα που τους δίνει το δικαίωμα να επιλέξουν τους προέδρους και τους αντιπροέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων, όπως και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, παγίως τοποθετούσαν πρόσωπα που θεωρούσαν φίλα προσκείμενα. Εν προκειμένω, με βάση τις φημολογίες και τα σενάρια, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει «ρεσάλτο» επιχειρώντας να  δεσμεύσει τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μέχρι το τέλος της θητείας της επόμενης κυβέρνησης  , με προφανείς σκοπούς. Πως θα γίνει αυτό;

Μια παραίτηση(;) , μια ανεξάρτητη αρχή και οι μνηστήρες της καρέκλας του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

1.     Η θητεία της νυν εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου (που επελέγη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ) ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2019 καθώς αποχωρεί λόγω συμπληρώσεως του ανωτάτου ορίου ηλικίας για τους ανώτατους δικαστές. Εφόσον οι εκλογές γίνουν τον Σεπτέμβρη του 2019 τότε ήδη δρομολογείται η αντικατάστασή της ομαλά από την νυν κυβέρνηση με πιθανότερο φαβορί τον αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου Γιάννη Αγγελή. Το πρόβλημα εν προκειμένω είναι πως ο κ. Αγγελής, ο οποίος έχει πολλούς θαυμαστές του νομικού υποβάθρου του στην κυβέρνηση, είναι σχετικά νέος (και ηλικιακά) αντεισαγγελέας και απαιτείται βουτιά στην επετηρίδα. . Και για αυτό όμως φαίνεται πως η κυβέρνηση προέβλεψε. Πρόσφατα , όπως αποκάλυψε η Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων,  νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που κατατέθηκε στη Βουλή, μειώνει από 3 σε 2 χρόνια την υποχρεωτική υπηρεσία, για να προαχθεί κάποιος σε αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου ή σε εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, «η ρύθμιση καθίσταται αναγκαία εξαιτίας της επικείμενης συνταξιοδότησης μεγάλου αριθμού αρεοπαγιτών, αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου και αντιπροέδρων». Η Ένωση δικαστών Εισαγγελέων ζήτησε την απόσυρσή της για να μην δημιουργούνται «υπόνοιες για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων της τελευταίας στιγμής», όμως ο πρώην υπουργός Στ. Κοντονής, αρνήθηκε. Τι σχέση έχουν όλα αυτά θα πείτε; Μα π.χ ο κ. Αγγελής συμπληρώνει διετία στον Άρειο Πάγο το καλοκαίρι του 2019. Δεν θα μπορούσε δηλαδή να καταλάβει τη θέση αν δεν είχε εισαχθεί η σχετική ρύθμιση. Η -τυχόν- επιλογή του μάλιστα  θα τον κρατήσει στη θέση του έως το 2024 αφού τότε συμπληρώνει το ανώτατο όριο ηλικίας.

2.    Στην περίπτωση που οι εκλογές έχουν προηγηθεί (Μάιο ή και πιο πριν) τότε η επιλογή θα γίνει από το επόμενο υπουργικό Συμβούλιο. Όπως λένε πρόσωπα που κινούνται στο χώρο της Δικαιοσύνης για να προλάβει αυτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση – πιθανόν- προσανατολίζεται να προσφέρει θέση επικεφαλής ανεξάρτητης αρχής στην κα Δημητρίου προκειμένου να αποχωρήσει νωρίτερα από τη θέση της. Πως θα γίνει αυτό;

Χηρεύει θέση

Εδώ μπαίνουν τα σενάρια: Σύμφωνα με αυτά η κα Δημητρίου θα υποβάλει την παραίτησή της από τη θέση της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου καθώς θα μετακινηθεί στην επίσης υψηλού κύρους θέση της επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής της επιτροπής  Ανταγωνισμού. Η θέση χηρεύει αφού ολοκληρώνει τη – δεύτερη- θητεία του ο πρώην Αρεοπαγίτης, Δημ. Κυριτσάκης και εκ του νόμου αυτή δεν μπορεί να ανανεωθεί. Η θέση πέραν του κύρους προσφέρει δυνατότητα επαφών στο εξωτερικό κάτι που θεωρείται δέλεαρ για την νυν εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η οποία έχει οργώσει τον κόσμο καλλιεργώντας επαφές με φορείς και ξένες εισαγγελίες φέρνοντας πίσω γνώση και τεχνογνωσία. Στην εξίσωση αυτή δε θα πρέπει να αγνοηθεί η εξαιρετική σχέση που διατηρεί από πολύ παλιά η κα Δημητρίου με τον υπουργό Επικρατείας, Δημ. Τζανακόπουλο. Σ’ αυτή την περίπτωση , όπως λένε δικαστικές πηγές, τα πράγματα έχουν ως εξής για πιθανούς διαδόχους:

-Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου , Δημ. Παπαγεωργίου , ο οποίος προήχθη  το καλοκαίρι του 2016 και συνεπώς ήδη (με το νέο νόμο) έχει συμπληρώσει πάνω από 2 χρόνια στο ανώτατο δικαστήριο , συνεπώς μπορεί να αναλάβει. Ο κ. Παπαδημητρίου ως αρμόδιος για την εποπτεία και τον συντονισμό του έργου των Εισαγγελέων Εγκλημάτων Διαφθοράς,  από το site της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου ανάρτησε ανακοίνωση στην οποία διευκρινίζει ότι  την 9η Φεβρουαρίου 2018, χαρακτηρίστηκαν  οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες στην υπόθεση της Novartis ως «μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος», απαντώντας σε σειρά καταγγελιών που είχαν δει το φως της δημοσιότητας. -Η  αντιεισαγγελέας ΑΠ Άννα Ζαΐρη, είναι μια άλλη περίπτωση . Η κα Ζαΐρη θα πρέπει βέβαια να  παραιτηθεί  από τη θέση της επικεφαλής της Αρχής ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, για να καθίσει στην καρέκλα της εισαγγελέως του ΑΠ. Τοποθετήθηκε θέση, με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, το οποίο συνήλθε υπό την προεδρία της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, με τη συμμετοχή και της εισαγγελέως του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ξένης Δημητρίου, που αποφάσισε την αντικατάσταση του αντιεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γιώργου Παντελή.  Η κα Ζαΐρη ήταν η εισαγγελέας, η οποία τον Ιούλιο του περασμένου έτους διενήργησε έρευνα, κατόπιν εντολής της εισαγγελέως ΑΠ, Ξένιας Δημητρίου, για την επ’ αόριστον αναβολή της δίκης της Siemens. Τοποθετήθηκε επίσης από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, ως πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη σύνταξη του υπό ψήφιση νομοσχεδίου, για τη σύσταση Δικαστικής Αστυνομίας. -Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαρ. Βουρλιώτης, ο οποίος έγινε ευρύτερα γνωστός επειδή έκανε την έρευνα για τη Χρυσή Αυγή και οδήγησε στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για την κοινοβουλευτική της ομάδα. Έχει ασκήσει επίσης σειρά αναιρέσεων για σημαντικά ζητήματα- με πολιτικές προεκτάσεις-  που έχουν φτάσει στα δικαστήρια. *Να σημειωθεί πάντως πως το καλοκαίρι λήγει η θητεία και του νυν προέδρου του Αρείου Πάγου, Βας. Πέππα, ο οποίος αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ