Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Πασχάλης Γώγος: Τα υπέρ και τα κατά των ξεχωριστών φορολογικών δηλώσεων

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πασχάλης Γώγος: Τα υπέρ και τα κατά των ξεχωριστών φορολογικών δηλώσεων

Μετά από χρόνια και μία μεγάλη περίοδο διαβουλεύσεων προχώρησε το Υπουργείο Οικονομικών στην έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής, η οποία και επιτρέπει την ξεχωριστή δήλωση των συζύγων.

Γράφει ο Πασχάλης Χ. Γώγος*

Ήδη λειτουργεί η εφαρμογή του Υπουργείου Οικονομικών με την οποία και είναι δυνατός ο διαχωρισμός ΑΦΜ μεταξύ των συζύγων. Ωστόσο, η επιλογή των χωριστών δηλώσεων είναι προαιρετική, η σχετική δήλωση όμως θα πρέπει να γίνει έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2019. Πλεονέκτημα δε για την όλη διαδικασία αποτελεί το γεγονός ότι δεν απαιτείται συναίνεση από τον έτερο σύζυγο. Επομένως, ακόμα και όταν οι σύζυγοι είναι σε διάστημα επιτρέπεται στον καθένα χωριστά να προβεί σε χωριστή φορολογική δήλωση χωρίς καν να έχει κατατεθεί αίτηση διαζυγίου. Η επιλογή της λύσης της χωριστής φορολογικής δήλωσης όμως θα πρέπει να γίνει αφού προηγουμένως οι σύζυγοι επισκεφτούν το λογιστή τους καθώς κρύβει παγίδες. Και μπορεί σε πρώτη ανάγνωση να θεωρεί κανείς ότι ο διαχωρισμός των εισοδημάτων ίσως βοηθάει μειώνοντας το φορολογητέο εισόδημα, δεν ισχύει όμως πάντοτε το ίδιο όταν στην εξίσωση προστίθενται τα τεκμήρια, τα επιδόματα κ.ο.κ.

Η δυνατότητα είσπραξης της επιστροφής φόρου 

Με το σημερινό καθεστώς τα ζευγάρια συνήθως αντιμετωπίζουν πρόβλημα είσπραξης της επιστροφής φόρου. Συνήθως ο ένας από τους δύο είναι να λάβει επιστροφή φόρου, ενώ ο άλλος υποχρεούται να πληρώσει. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι ο συμψηφισμός των απαιτήσεων με την εφορία. Με το νέο καθεστώς επιτρέπεται στον σύζυγο ο οποίος είναι να λάβει επιστροφή φόρου να την εισπράξει. Πρακτικά, το συγκεκριμένο σύστημα θα επιτρέψει την ρευστότητα εντός του οικογενειακού προϋπολογισμού. Ωστόσο, οι σύζυγοι θα πρέπει να υπολογίσουν εκ νέου τα φορολογικά τους δεδομένα, καθώς η επιστροφή φόρου βασίστηκε στα κοινά εισοδήματα. Με τη χωριστή δήλωση θα πρέπει να γίνει επανυπολογισμός των εισοδημάτων του συζύγου που λαμβάνει επιστροφή καθώς πλέον θα φορολογηθεί αποκλειστικά με τα δικά του εισοδήματα και ίσως το αποτέλεσμα να μην έχει καμία σχέση με τα περσινά δεδομένα.

Τα τεκμήρια διαβίωσης 

Με το προηγούμενο σύστημα τα τεκμήρια του ενός εκ των δύο συζύγων μπορούσαν να καλυφθούν από τα εισοδήματα του άλλου. Με το χωρισμό τα τεκμήρια υπολογίζονται χωριστά με αποτέλεσμα πολλοί εκ των φορολογουμένων που επιλέξουν τη νέα διαδικασία να βρεθούν να πληρώσουν μεγαλύτερο ποσό στην εφορία. Μεγαλύτερο πρόβλημα δε, θα αντιμετωπίσουν οι σύζυγοι λόγω των τεκμηρίων διαβίωσης καθώς οι άνεργοι σύζυγοι και οι νοικοκυρές θα είναι αυτοί που θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο. Επιδόματα και ΕΝΦΙΑ.

Κρίσιμο ζήτημα το οποίο μένει να δούμε στην πράξη είναι πως θα γίνει η διασταύρωση στοιχείων για επιδόματα όπως το Α21, ή για απαλλαγή μερική ή ολική από τον ΕΝΦΙΑ. Και αυτό γιατί πρακτικά η μηχανογραφημένη επεξεργασία δεδομένων για πρώτη φορά θα έχει σαν αποτέλεσμα καθυστερήσεις όπως άλλωστε έχει συμβεί στο παρελθόν.

Σε κάθε περίπτωση οι επιπτώσεις από το διαχωρισμό θα έχουν αντίκτυπο αρνητικό μόνον για αυτούς που θα επιλέξουν τη διαδικασία χωρίς προηγουμένως να έχουν υπολογίσει τους φόρους που θα κληθούν να πληρώσουν. Εφόσον γίνει από πριν ο κατάλληλος λογιστικός έλεγχος η επιλογή του νέου συστήματος ενδεχομένως να συμφέρει και να αποδειχθεί σωτήρια για μέρος των φορολογουμένων.

*Οικονομολόγος – Λογιστής Απόφοιτος Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ)

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ