Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Πως μια (καθυστερημένη) παρέμβαση, «ακύρωσε» τη δίκη-μαμούθ για την εκχώρηση μνημείων μας στο Υπερταμείο

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πως μια (καθυστερημένη) παρέμβαση, «ακύρωσε» τη δίκη-μαμούθ για την εκχώρηση μνημείων μας στο Υπερταμείο
  • Παραδοχή πρώτη:

Είχαν δίκιο οι αρχαιολόγοι όταν έλεγαν πως υπάρχει ζήτημα με την «εκχώρηση» στο Υπερταμείο 2.329 ακινήτων πολιτιστικής κληρονομιάς και μνημείων τα οποία αποτελούν πιθανόν το ακριβότερο περιουσιακό στοιχείο της χώρας. Πως δηλαδή υπήρχε μεγάλη καθυστέρηση εκ μέρους του Κυβερνητικού Συμβουλίου να εξαιρέσει ρητά μνημεία όπως η Κνωσός και ο Λευκός Πύργος από τα 10.119 ακίνητα που περνούν στη διαχείριση του Υπερταμείου. Γι’ αυτό άλλωστε είχαν προσφύγει στο ΣτΕ. Άρα όσοι έλεγαν πως δεν υφίσταται ζήτημα, δεν έλεγαν την αλήθεια.

  • Παραδοχή δεύτερη:

Έστω και καθυστερημένα , με αφορμή αφενός τη συζήτηση στο ΣτΕ και αφετέρου από το μπαράζ των δημοσιευμάτων που προκάλεσε η κινητοποίηση των αρχαιολόγων και άλλων φορέων (Δήμων κλπ) η κυβέρνηση , όπως ανακοίνωσε, λύνει το θέμα.  Με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ χθες 21 Ιανουαρίου (παραμονή της δίκης μαμούθ στο ΣτΕ) με υπογραφή του προέδρου του ΚΥΣΟΙΠ, ∆ημήτρη Λιάκου και των υπουργών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Αλέκου Φλαμπουράρη, Γιάννη ∆ραγασάκη, Χριστόφορου Βερναρδάκη και Έφης Αχτσιόγλου, αποφασίστηκε «να εξουσιοδοτήσει τον Υπουργό Οικονομικών προκειμένου να ανακαλέσει την απόφασή του ως προς τη μεταβίβαση των 2.330 ακινήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.». Σύμφωνα με το ΦΕΚ, τα παραπάνω ακίνητα «εκ του συνόλου των δέκα χιλιάδων εκατόν δέκα εννέα (10.119) ακινήτων, τα οποία μεταβιβάσθηκαν στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία “Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.” με την απόφαση του υπουργού Οικονομικών με αριθμ. ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018/19.06.2018 (2320 Β’) εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του άρθρου 196 του ν. 4389/2016, όπως αυτός ισχύει».

  • Παραδοχή τρίτη:

«Ο ηθικός πανικός και η κινδυνολογία για την τάχα παραχώρηση των αρχαιολογικών χώρων στο Υπερταμείο λαμβάνει οριστικό τέλος. Εξαιρέσαμε, ταυτοποιήσαμε, νομοθετούμε» επισημαίνει σε ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter, υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά. Ατυχής η αναφορά σε κινδυνολογία εκ μέρους της υπουργού,  δεδομένου ότι αυτό έγινε πραγματικά στο παρά πέντε μιας δίκης και κυρίως μετά από τεράστια κινητοποίηση των αρχαιολόγων.

Για να καταλαβαίνουμε για το τι μιλάμε, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους  η υπόθεση αφορά μνημεία όπως:

Ο Λευκός Πύργος, ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού, η Σπιναλόγκα, οι βασιλικοί τάφοι Βεργίνας, ο τάφος του Λεωνίδα στην Λακωνία, το Βυζαντινό κάστρο του Επταπυργίου, το Μικρολίμανο – Ακτή Κουμουνδούρου στον Πειραιά, η παραλία της Φτελίας στην Μύκονο κλπ. Με τις δύο κυβερνητικές αποφάσεις μεταβιβάζονται προς στο Υπερταμείο, (ΕΤΑΔ) αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία, μουσεία, προστατευόμενες περιοχές Natura  και Ramsar, δασικές εκτάσεις αιγιαλοί, υδροβιότοποι, κ.λπ., συνολικού εμβαδού γης 511.357.451 τ.μ. και δομημένης επιφάνειας 22.601 τ.μ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ