Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Τα δρώμενα και η κατάσταση στις φυλακές δεν έχουν όρια

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τα δρώμενα και η κατάσταση στις φυλακές δεν έχουν όρια

Οι συμμορίες των φυλακών, τα κυκλώματα που δρουν πίσω από τα κάγκελα των κελιών, η διακίνηση ναρκωτικών, τα μαστιγώματα μεταξύ των αντίπαλων ομάδων κρατουμένων, οι δολοφονίες, οι πνιγμοί, τα μαχαιρώματα, οι εκβιασμοί, οι ξυλοδαρμοί σωφρονιστικών υπαλλήλων από κρατούμενους, τα βίντεο με τα πάρτι αλλοδαπών κρατουμένων που επιδεικτικά πετούν στον αέρα πενηντάευρα, ενώ παράλληλα ρέει αφειδώς το αλκοόλ και τόσα άλλα, δεν θα είχαν καμία υπόσταση και δράση εάν   δεν ήταν με την ανοχή της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης η οποία κάνει πως δεν βλέπει και δεν ακούει σε όσα διαδραματίζονται μέσα στις 34 φυλακές της χώρας.

Γράφει ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Τσιμπούκης

Τα πρωτόγνωρα και συνεχώς αυξανόμενα φαινόμενα της  ανομίας, της βίας, κ.λπ. μέσα στις φυλακές και ειδικά αυτή του Κορυδαλλού, τους κινδύνους που αυτά επιφυλάσσουν τόσο για τους διαβιούντες  στα     καταστήματα κράτησης όσο και για την έξω από τις φυλακές κοινωνία, λαμβάνουν πλέον διαστάσεις άκρας επικινδυνότητας. Την ίδια στιγμή το καθ΄  ύλην αρμόδιο υπουργείο ακολουθεί την «πολιτική της κορδέλας», όπως λένε οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι,  και καθησυχάζει  την κοινή γνώμη με ευχολόγια, με υποσχέσεις προσλήψεων προσωπικού, κ.λπ.

Ουσιαστικά στις φυλακές όχι μόνο δεν υπάρχουν οι  προβλεπόμενοι και οι απαιτούμενοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι έτσι ώστε να μπορεί να ελεγχθούν και να επιτηρηθούν τα καταστήματα κράτησης, αλλά αντίθετα  η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, όπως η ίδια καταγγέλλει σε σωρεία ανακοινώσεων της, είναι σε συνεχή αντιπαράθεση με τον αρμόδιο γενικό γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Ο τελευταίος, αντί του διαλόγου και της αναζήτησης λύσεων στα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στις φυαλαλές, έχει επιλέξει το δρόμο των πειθαρχικών διώξεων και μεταθέσεων κατά των «ατίθασων» διαμαρτυρόμενων για το αυτονόητο σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, δεν κρύβουν τους φόβους τους, οι οποίοι έχουν τη μορφή της βεβαιότητας, ότι τα διαδραματιζόμενα στις φυλακές δεν φτάνουν στην κορυφή της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς κάπου στη διαδρομή «στραγγαλίζονται εντέχνως», φιλτράρονται, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται μια εικόνα βιτρίνας, πίσω από την οποία κρύβεται η πραγματικότητα.

Όπως χαρακτηριστικά έλεγαν υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης, την επόμενη του   θανατηφόρου συμβάντος στις φυλακές Κορυδαλλού στα μέσα του περασμένου Μαρτίου, στο υπουργείο  οι φωνές του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, ακουγόντουσαν στη Λ. Μεσογείων  και το κλίμα που επικρατούσε  στο τελευταίο όροφο του υπουργείου  ήταν πολύ βαρύ και έκρυθμο.

Παρ΄ όλα αυτά,   μετά από λίγες ώρες ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε δήλωση με την οποία έθεσε κάτω από τα «φτερά του» τους πολιτικούς υφιστάμενους του, διατρανώνοντας την απόλυτη εμπιστοσύνη του προς αυτούς.

Μεταμεσονύκτιες επισκέψεις κρατούμενου στην διευθύντρια φυλακών Κασσαβέτειας

Δεν αρκούν όλα αυτά τα τεράστια καθημερινά διογκούμενα προβλήματα στις φυλακές έρχεται να συμπληρώσουν το αρνητικό αυτό  πάζλ, οι επιλογές των προσώπων που γίνονται  από τις ηγεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης για την κάλυψη των θέσεων των διευθυντών  των φυλακών. Επιλογές, οι οποίες πολλές φορές δεν είναι οι καλύτερες  καθώς στην πίσω πλευρά  των επιλογών υπάρχουν πολιτικά κριτήρια.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση διευθύντριας των αγροτικών φυλακών ανηλίκων Κασσαβέτειας Βόλου, εκεί δηλαδή που είναι σήμερα ο πολυισοβίτης Δημήτρης Κουφοντίνας, ο γνωστός «Λουκάς» της 17 Νοέμβρη», η οποία απολύθηκε, λόγω των πειθαρχικών παραπτωμάτων που είχε διαπράξει και προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να ακυρωθεί η απόλυσή της.

Το κουβάρι των παραπτωμάτων της διευθύντριας ξεκίνησε να ξετυλίγεται  μετά από καταγγελία κρατούμενου  ότι του χορηγούσαν ληγμένα φάρμακα.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (Γ΄ Τμήμα) τη  διευθύντρια των φυλακών την επισκεπτόταν μετά τις 11 το βράδυ στο γραφείο της  γνωστός παντρεμένος κρατούμενος με  4 παιδιά, ο οποίος ήταν μέλος της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων.

Τον εν λόγω κρατούμενο η διευθύντρια των φυλακών «τον συμβουλευόταν αποκλειστικά προτού λάβει οποιαδήποτε απόφαση», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το ΣτΕ. Μάλιστα, οι μεταμεσονύκτιες αυτές επισκέψεις το γραφείο της διευθύντριας είχαν προκαλέσει παράπονα από την πλευρά των σωφρονιστικών υπαλλήλων, λόγω των προβλημάτων που δημιουργούντο στην ασφάλεια της φυλακής.

Μετά από αιφνιδιαστικό έλεγχο της νομαρχιακής διεύθυνσης υγείας βρέθηκε στη φυλακή  ποσότητα ληγμένων φαρμάκων τα οποία ήταν μαζί με τα μη ληγμένα.

Ακόμη, ο  έλεγχος χαρακτήρισε την εικόνα που επικρατούσε στη φυλακή ως «βεβαρυμένη υγειονομική κατάσταση», καθώς διαπίστωσε την ύπαρξη  μεγάλου αριθμού μυγών στα μαγειρεία, ενώ  τα σκεύη   ήταν στο δάπεδο και πλενόντουσαν με πλαστικό σωλήνα νερού στο πάτωμα του  εξωτερικού χώρου, ενώ οι εσωτερικοί τοίχοι και το ταβάνι  ήταν ρυπαροί  και φθαρμένοι.

Από τον οικονομικό έλεγχο που έγινε από ελεγκτές της Δ.Ο.Υ. Βόλου διαπιστώθηκε ότι οι προμήθειες ειδών διατροφής, κ.λπ.  γινόντουσαν με απευθείας αναθέσεις και όχι βάσει προσφορών προμηθευτών.

 Το 2014 επιβλήθηκε στην διευθύντρια η πειθαρχική ποινή της απόλυσης για τα παραπτώματα τα αμελούς και ατελούς εκπλήρωσης των υπηρεσιακών καθηκόντων της και της χαρακτηριστικώς ανάξιας για υπάλληλο διαγωγής εντός της υπηρεσίας.

Στην αρμόδια επιτροπή η  ίδια επικαλέστηκε  απειρία και έλλειψη εκπαίδευσης ως προς την άσκηση των καθηκόντων διευθύντριας φυλακής, αλλά και φόρτο εργασίας.

Ως προς τη μη τήρηση των όρων υγιεινής στα μαγειρεία υποστήριξε ότι οφειλόταν αποκλειστικά στο μάγειρα ο οποίος δεν ήταν καθαρό και στο ότι στη φυλακή δεν υπήρχε άλλο κατάλληλο πρόσωπο να αναλάβει τα μαγειρεία, ενώ ως προς τις οικονομικές παρατυπίες επικαλέστηκε ότι οι υπάλληλοι της φυλακής δεν είχαν ιδιαίτερες γνώσεις τήρησης βιβλίων και διαχείρισης του ταμείου.

Μετά από αυτά προσέφυγε   στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η απόλυσή της.

Το ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους διαδικαστικούς ισχυρισμούς της διευθύντριας και αναγνώρισαν ότι δεν δικαιολογούνται εκ της θέσεως ευθύνης που κατείχε τα παραπτώματα τα οποία της αποδίδονται και ότι η συμπεριφορά της ανάγεται στη μη ορθή εκπλήρωση των καθηκόντων της.

Τελικά το ΣτΕ μετέτρεψε την  απόλυση σε πρόστιμο 3 μηνιαίων αποδοχών, ενώ δεν της επιδίκασε δικαστική δαπάνη.

 Μετά την απόφαση του ΣτΕ, η διευθύντρια έχει την δικονομική δυνατότητα να διεκδικήσει δικαστικά την απώλεια των αποδοχών της από την ημέρα έκδοσης της απόφασης απόλυσής της (2014) μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης του ΣτΕ (2019).

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ