Υπόθεση Ριχάρδου: Τι θα εξετάσει το δικαστικό συμβούλιο, στις αρχές της εβδομάδας

Χωρίς να έχει ακόμη στεγνώσει το μελάνι από τους πομπώδεις τίτλους της «μεγάλης» επιτυχίας με την εξάρθρωση των δύο κυκλωμάτων λαθρεμπορίας χρυσού,  η Δικαιοσύνη θα πρέπει να αποφασίσει, μέσα σε χρόνο ρεκόρ,  αν επρόκειτο για πύρρειο νίκη των διωκτικών αρχών ή για μία τεράστια γκάφα τους. Είναι  η πρώτη φορά, στα δικαστικά χρονικά, που μία […]

NEWSROOM
Υπόθεση Ριχάρδου: Τι θα εξετάσει το δικαστικό συμβούλιο, στις αρχές της εβδομάδας

Χωρίς να έχει ακόμη στεγνώσει το μελάνι από τους πομπώδεις τίτλους της «μεγάλης» επιτυχίας με την εξάρθρωση των δύο κυκλωμάτων λαθρεμπορίας χρυσού,  η Δικαιοσύνη θα πρέπει να αποφασίσει, μέσα σε χρόνο ρεκόρ,  αν επρόκειτο για πύρρειο νίκη των διωκτικών αρχών ή για μία τεράστια γκάφα τους.

Είναι  η πρώτη φορά, στα δικαστικά χρονικά, που μία μεγάλη υπόθεση, απόρροια έρευνας δύο ετών, μέσα σε μία μόλις εβδομάδα, σημαδεύεται  από τόσες ανατροπές κινδυνεύοντας πλέον να  τιναχτεί στον αέρα.

Κρίση επί της ουσίας

Κι η Δικαιοσύνη υποχρεώνεται από τα ίδια τα γεγονότα, όχι μόνο να κρίνει εσπευσμένα την ουσία μία υπόθεσης που συνοδεύτηκε από «θριαμβολογίες» και «ηχηρές» προφυλακίσεις αλλά και τον ίδιο τον εαυτό της για τους μέχρι σήμερα χειρισμούς της.

Ο χρόνος πιέζει

Αναμφίβολα δύσκολη θα είναι η  απόφαση που θα πάρει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συγκληθεί στις αρχές της εβδομάδας. Ουδείς όμως μπορεί να προσδιορίσει με ασφάλεια πόσες συνεδριάσεις θα απαιτηθούν για την έκδοση του σχετικού βουλεύματος. Και αυτό,  ενώ ο χρόνος πιέζει, καθώς οι οκτώ κατηγορούμενοι εξακολουθούν να  παραμένουν προφυλακισμένοι  με τους συνηγόρους τους να καταγγέλλουν ως παράνομη την κράτησή τους, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να στραφούν δικαστικά σε βάρος όσων ευθύνονται για αυτό.

Το  «αλαλούμ»

Αν και η ανακρίτρια διαφθοράς Σταυρούλα Μπελδέκα , ζήτησε  τη συναίνεση της Εισαγγελίας  για την άρση της προσωρινής κράτησης και των 8,  ουδεμία απάντηση έλαβε,  με αποτέλεσμα  όχι μόνο να χαθούν μέρες αλλά και να πληγεί η εικόνα της Δικαιοσύνης για το «αλαλούμ» που δημιουργήθηκε.

Το έγγραφο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ή κάποιας άλλης υπηρεσίας,  αρμόδιας για το λαθρεμπόριο,  το οποίο  ουδείς είχε αναζητήσει, στο πλαίσιο των ερευνών,  αλλά μόνο η ανακρίτρια, ενώ ήταν σε εξέλιξη οι απολογίες των κατηγορουμένων, καταδεικνύει την προχειρότητα με την οποία διαχειρίστηκαν την υπόθεση όλες οι επιφορτισμένες για αυτήν αρχές.  Δυστυχώς, όμως η  μία γκάφα διαδέχτηκε την άλλη.

Η «εκκωφαντική» σιωπή της Εισαγγελίας και οι κραυγές διαμαρτυρίας των συνηγόρων,  την ώρα που οι κατηγορούμενοι οδηγούνταν στη φυλακή,  μετέτρεψαν σε  «θρίλερ» τη διαδικασία, επιτείνοντας το εμφανές για την κοινή γνώμη  «αδιέξοδο».

Η απόφαση

Έχοντας πλέον στα χέρια τους, την έγγραφη άποψη της ανακρίτριας αλλά και της αρμόδιας εισαγγελέως για την άρση της προσωρινής κράτησης του κατηγορούμενου ενεχυροδανειστή και των υπόλοιπων 7 συγκατηγορουμένων του, μοιάζει μονόδρομος η απόφαση για το δικαστικό συμβούλιο.

 Το δίλημμα των μελών του συμβουλίου

Τα μέλη του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών θα  χρειαστεί ή να αποδείξουν, με στοιχεία, τα αναπόδεικτα από τη μέχρι στιγμής έρευνα της Αστυνομίας ή να ακυρώσουν τη βασική κατηγορία της λαθρεμπορίας, συμπαρασύροντας και τα υπόλοιπα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που βαρύνουν τους οκτώ προφυλακισθέντες.

Τα ερωτήματα

Τα ερωτήματα ωστόσο που αβίαστα προκύπτουν είναι πολλά, όπως:

  • Χάθηκε πράγματι  μία «χρυσή» ευκαιρία να τιμωρηθούν όσοι ενδεχομένως εμπλέκονται σε κυκλώματα λαθρεμπορίας χρυσού ή δεν υπήρξε ποτέ;
  • Πιάστηκαν …αδιάβαστες οι διωκτικές αρχές στο τελωνειακό καθεστώς που ισχύει με την Τουρκία;
  • Γιατί δεν αναζητήθηκε η συνδρομή ειδικών;
  • Με τον ίδιο τρόπο ερευνώνται όλες οι υποθέσεις λαθρεμπορίας;
  • Υπήρχαν τυχόν άλλες αξιόποινες πράξεις που “ξέφυγαν” της προσοχής;

Σε κάθε περίπτωση, το δικαστικό συμβούλιο οφείλει να αναζητήσει την αλήθεια σε μία υπόθεση  που χαρακτηρίστηκε ως ιδιαίτερα σοβαρή και αφορά εκατοντάδες πολίτες που κατέφυγαν, τα χρόνια της κρίσης, λόγω ανέχειας στα ενεχυροδανειστήρια. Κυρίως όμως, γιατί δεν πρέπει να υπάρχουν σκοτεινά σημεία και  υπόνοιες για τις αρμόδιες αρχές που χειρίστηκαν την υπόθεση, σε όλα της τα στάδια.  Είναι ο μόνος τρόπος να διασωθεί το κύρος τους. ..

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr