Χρίστος Μυλωνόπουλος: Ιδιοτελείς επικρίσεις και ανιδιοτελείς παραλείψεις

Στην «Καθημερινή»  της 17.3.19, αναφερόμενος στα προβλήματα του νέου ποινικού κώδικα, τόνισα με έμφαση ότι τη σχετική συζήτηση θα πρέπει να διακρίνει πρωτίστως νηφαλιότητα, ανεξάρτητα από την ανησυχία που δημιουργούν οι τυχόν αστοχίες ή αντιφάσεις του σχεδίου, που σε γενικές γραμμές έχει θετικό προσανατολισμό. Αναλύει ο καθηγητής Χρίστος Χ. Μυλωνόπουλος* Στους επικριτές, ωστόσο, αποδόθηκαν «ιδιοτελή […]

NEWSROOM

Στην «Καθημερινή»  της 17.3.19, αναφερόμενος στα προβλήματα του νέου ποινικού κώδικα, τόνισα με έμφαση ότι τη σχετική συζήτηση θα πρέπει να διακρίνει πρωτίστως νηφαλιότητα, ανεξάρτητα από την ανησυχία που δημιουργούν οι τυχόν αστοχίες ή αντιφάσεις του σχεδίου, που σε γενικές γραμμές έχει θετικό προσανατολισμό.

Αναλύει ο καθηγητής Χρίστος Χ. Μυλωνόπουλος*

Στους επικριτές, ωστόσο, αποδόθηκαν «ιδιοτελή κίνητρα», τα οποία –ελπίζω- δεν αναφέρονται και στην Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος που επίσης άσκησε κριτική στο σχέδιο. Αντίθετα, μάλιστα, αναπάντητες παραμένουν πολλές από τις διατυπωθείσες επισημάνσεις, με αποτέλεσμα να  μην προωθείται ο  απαραίτητος για κάθε πολιτισμένη κοινωνία διάλογος. Έτσι ουδεμία εξήγηση δίδεται:

  • για ποιο λόγο καταργήθηκε η κάθειρξη στην περίπτωση της πολλαπλής ανθρωποκτονίας από αμέλεια.
  • για ποιο λόγο καταργήθηκε το αξιόποινο της απρόσφορης απόπειρας.
  • για ποιο λόγο ο καταδικασθείς π.χ. για ληστεία θα μπορεί να υποβάλλει υποψηφιότητα για βουλευτής (αφού καταργείται η αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων ως παρεπόμενη ποινή).
  • για ποιο λόγο η εντελής ικανοποίηση του παθόντος μέχρι την αμετάκλητη παραπομπή απαλλάσσει το δράστη περιουσιακών εγκλημάτων από κάθε ποινή χωρίς κάποια (ασφαλώς επιεικέστερη!) κύρωση ως αν επρόκειτο για αστική διαφορά!
  • για ποιο λόγο η πλάνη ως προς λόγο άρσης του αδίκου θεωρείται νομική παρά τις αντίθετες απόψεις της επιστήμης και της νομολογίας.
  • για ποιο λόγο η συγκρότηση συμμορίας με σκοπό την τέλεση εκρήξεων χωρίς κίνδυνο ανθρώπου (π.χ. για τοποθέτηση βομβών σε κτήρια) ΔΕΝ συνιστά εγκληματική οργάνωση.
  • για ποιο λόγο καταργήθηκε το έγκλημα της φθοράς ψηφιακών δεδομένων (η αναμόρφωση της παρακώλυσης λειτουργίας πληροφοριακών συστημάτων δεν καλύπτει την απλή φθορά, διότι προϋποθέτει, πέραν της φθοράς και σοβαρή παρεμπόδιση  της λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος).
  • για ποιο λόγο το σχέδιο ενός τόσο σημαντικού νομοθετήματος ΔΕΝ συνοδεύεται από κάποια αιτιολογική έκθεση.
  • για ποιο λόγο αγνοήθηκε το άρθρ. 49 παρ. 1 του Συντάγματος.

Ας μην λησμονούμε ότι με το σχέδιο μετατρέπονται σε πλημμελήματα και οδηγούνται σε παραγραφή πολλά κακουργήματα υπεξαίρεσης, απάτης, απιστίας, τοκογλυφίας, φοροδιαφυγής, παραβάσεων περί τα τυχηρά παίγνια, χειραγώγησης μετοχών κλπ.  Αλλού θα πρέπει επομένως να αναζητηθεί ιδιοτέλεια και πάντως όχι στους επικριτές του σχεδίου.

*Καθηγητής ΕΚΠΑ, Μέλος Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Ποινικού Δικαίου

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr