Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024

Χριστίνα Γλυκού: Ιατρικό Σφάλμα και Διαμεσολάβηση

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Χριστίνα Γλυκού: Ιατρικό Σφάλμα και Διαμεσολάβηση

Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι η ολοένα αυξανόμενη δυσκολία απονομής δικαιοσύνης παγκοσμίως, οδήγησε τους νομικούς κύκλους στην αναζήτηση εξωδικαστικών τρόπων επίλυσης διαφορών, μιας «εναλλακτικής» δηλαδή δικαιοσύνης. 

Αναλύει η δικηγόρος Χριστίνα Γλυκού*

Οι Διαπραγματεύσεις, η Διαμεσολάβηση και η Διαιτησία (Alternative Dispute Resolution) έχουν αναπτυχθεί ραγδαία σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Στο πλαίσιο αυτό -με τη χώρα μας δυστυχώς  να είναι ουραγός σε τέτοιου είδους αλλαγές-, ψηφίζεται μόλις το 2010 ο νόμος 3898 αναφορικά με τη διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις, (σε μια προσπάθεια εναρμόνισης με την ευρωπαϊκή οδηγία 2008/52/ΕΚ) , προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις στο νομικό και μη κόσμο…

Ακολουθεί τον Γενάρη του 2018 το νέο πλαίσιο (υποχρεωτικής αυτή τη φορά) διαμεσολάβησης (Ν.4512/18), του οποίου όμως – με τον Ν. 4566/18 – αναστέλλεται η εφαρμογή μέχρι 16 Σεπτεμβρίου 2019 για να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία των σχετικών διαδικασιών, καθώς και διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του νόμου.

 Εν προκειμένω, αυτή η …άγνωστη , που τόσο μας φοβίζει, είναι μια  απόρρητη, διαρθρωμένη διαδικασία, στην οποία τα δύο (ή και περισσότερα) μέρη (τα οποία προσέρχονται με τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους) δύναται να επιλύσουν τη μεταξύ τους διαφορά καταλήγοντας σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση (κοινή ζώνη ενδιαφέροντος – λύση win win), με τη βοήθεια ενός αμερόληπτου τρίτου (διαμεσολαβητή) .

Μετά το πέρας δε της διαδικασίας, υπογράφεται πρακτικό από το διαμεσολαβητή, τα μέρη και τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους και κάθε μέρος δικαιούται ένα ισόκυρο πρακτικό, το οποίο δύναται να κατατεθεί στη γραμματεία του αρμοδίου Μονομελούς Πρωτοδικείου και να αποτελέσει τίτλο εκτελεστό, δυνάμει της περίπτωσης γ΄της παραγρ. 2 του άρθρου 904 ΚΠολΔ.

Γίνεται άμεσα αντιληπτό λοιπόν, ότι τόσο για υποθέσεις οικογενειακού και τραπεζικού δικαίου, αλλά κυρίως ιατρικής φύσεως (ιατρικών σφαλμάτων), η διαμεσολάβηση ίσως αποτελεί τον ενδεδειγμένο τρόπο επίλυσης διαφορών των εμπλεκόμενων μερών.        

Είναι γεγονός ότι οι αστικές δίκες αποζημίωσης που λαμβάνουν χώρα λόγω ιατρικού σφάλματος παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις, με αρκετές αποφάσεις να επιδικάζουν ιδιαιτέρως υψηλά ποσά αποζημίωσης σε ασθενείς ή συγγενείς αυτών (σε περίπτωση θανάτου), αλλά και πλήθος άλλων που απαλλάσσουν ιατρούς και νοσηλευτικά ιδρύματα, θεωρώντας ότι λειτούργησαν lege artis .

Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος απονομής δικαιοσύνης ξεπερνά τα δυο έτη, παρά το γεγονός ότι οι ανωτέρω αγωγές αποζημιώσεως (με τη νέα τακτική διαδικασία) δεν εκδικάζονται στα ακροατήρια, αλλά προσκομίζονται εντός 100 (+15 η προσθήκη) ημερών τα σχετικά έγγραφα (και τυχόν ένορκες βεβαιώσεις).

Ο χρόνος δε των δυο περίπου ετών (ειδικώς όταν αξιώνονται υψηλά ποσά) για την έκδοση πρωτόδικης απόφαση ζημιώνει αμφότερες πλευρές, αφενός διότι επιθυμία των ασθενών είναι η άμεση οικονομική κάλυψη των εν γένει  των οικονομικών τους αναγκών, αφετέρου γιατί και οι ίδιοι οι θεράποντες ιατροί δέχονται ανεπανόρθωτο πλήγμα της επαγγελματικής τους φήμης, ο οποίος δεν προσιδιάζει επ’ ουδενί στην αξιοπρέπεια του ιατρικού επαγγέλματος.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα δεδομένα αυτά, τα μέρη που επιλέγουν την ιατρική διαμεσολάβηση έναντι της δικαστικής οδού μπορούν ακόμα και μέσα σε 8 (!!) ώρες να καταλήξουν σε αμοιβαία αποδεκτή λύση, να γεφυρώσουν τις διαφορές και να ικανοποιήσουν άμεσα τις ανάγκες τους, με τη βοήθεια ενός καταρτισμένου στα ιατρικά ζητήματα διαμεσολαβητή.

Εν κατακλείδι, είναι λογικό κάθε τι καινούργιο να μας τρομάζει … ‘Όμως με τις απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις ο θεσμός μπορεί να αποδώσει καρπούς και η επιλογή της διαμεσολάβησης σε τόσο ευαίσθητα ζητήματα – όπως αυτό του ιατρικού σφάλματος – να αποδειχθεί η καλύτερη δυνατή λύση.. Οψόμεθα..

*δικηγόρος- διαμεσολαβήτρια Υ.Δ.Δ.Α

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ