Χρυσή βίζα: Εισαγόμενη… ελπίδα η μία μεγαλοπρεπής «φούσκα»;
Εισαγόμενος πλούτος για τη «χρυσή visa» ή επενδυτική «φούσκα» που μπορεί ανά πάσα στιγμή να σπάσει, αποτελώντας το «δούρειο ίππο» για την εθνική συνοχή και την ασφάλεια;
Η φρενίτιδα του real estate στις μέρες μας, με κεφάλαια αμφιβόλου προελεύσεως αλλά και νομιμότητας έχει όνομα. Είναι τα γνωστά προγράμματα που η «χρυσή visa» προσφέρει σε πλούσιους αλλοδαπούς υπό την προϋπόθεση μιας επένδυσης 250.000 ευρώ στην αγορά ακινήτων στη χώρα μας. Το αντάλλαγμα για αυτούς είναι η υπηκοότητα ή η άδεια διαμονής που τους ανοίγει την πόρτα και για την υπόλοιπη Ευρώπη.
Η “κάθοδος των μυρίων” (Κινέζων)
Η περίπτωση του πρώην αντιπροέδρου της Jumbo Ευάγγελου Παπαευαγγέλου o οποίος φέρεται να είχε συστήσει εταιρεία real estate, κάνοντας πωλήσεις ακινήτων σε Κινέζους, αξίας 40 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω της χρήσης POS για να ξεπεράσουν τα capital controls της χώρας τους και να μπουν στο πρόγραμμα της χρυσής βίζας, αποτελεί, όπως φαίνεται, μόνο την κορυφή του «παγόβουνου».
Εκατοντάδες Κινέζους επίδοξους επενδυτές, υποδέχονται στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», τρεις φορές την εβδομάδα, παράγοντες της αγοράς ακινήτων στη χώρα μας για να τους ξεναγήσουν στα διαμερίσματα που είναι προς πώληση. Τα γενναιόδωρα προνόμια της χρυσής βίζας και οι «ελκυστικές» τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα της βαθιάς κρίσης, γοητεύουν γρήγορα τους Κινέζους επισκέπτες.
Σύμφωνα με στοιχεία του επενδυτικού Οργανισμού Enterprise Greece, από τις 3.404 άδειες παραμονής που έχουν εκδοθεί από το 2013 οπότε άρχισε το πρόγραμμα της χρυσής βίζας, σχεδόν οι 1.700 πήγαν σε Κινέζους. Μάλιστα, φαίνεται πως τα σχετικά αιτήματα από την Κίνα για τη χώρα μας διπλασιάσθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2018 και τριπλασιάσθηκαν στο δεύτερο τρίμηνο.
Η ελληνική υπηκοότητα… εισιτήριο για την Ευρώπη
«Το εισιτήριο για την ΕΕ από την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα φθηνό για τους επενδυτές από τρίτες χώρες» γράφει η Handelsblatt στην ηλεκτρονική της έκδοση και προσθέτει: «Με 250.000 ευρώ ανοίγουν οι πύλες προς την ΕΕ. Και αυτό το ποσό δεν είναι τίποτα για Ρώσους ολιγάρχες ή πλούσιους Κινέζους επιχειρηματίες. Όποιος μη Ευρωπαίος πολίτης (σ.σ. της ΕΕ) επενδύει 250.000 ευρώ σε ένα ακίνητο αποκτά για τον ίδιο και την οικογένειά του βίζα που του δίνει το δικαίωμα να ταξιδεύει σε όλες τις χώρες του Σένγκεν»
«Ανάσα» για την οικονομία
13 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα εφαρμόζουν το πρόγραμμα της «χρυσής βίζας». Αυστρία, Κύπρος, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Λετονία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιρλανδία, Βρετανία, Βουλγαρία, Ολλανδία και Γαλλία είναι οι χώρες στις οποίες χορηγείται άδεια διαμονής και υπηκοότητα σε αλλοδαπούς από τρίτες χώρες, πετυχαίνοντας σημαντικές εισροές κεφαλαίων που δίνουν «ανάσα» στην οικονομία τους.
Την ίδια ώρα που η Ευρώπη κρατά κλειστά τα σύνορά της σε μετανάστες από εμπόλεμες ζώνες ανοίγει …διάπλατες αγκάλες στους εύπορους αλλοδαπούς, χωρίς πολλούς ελέγχους, επιτρέποντας ακόμη και την είσοδο της διαφθοράς αρκεί να είναι «κουστουμαρισμένη».
Παράθυρο για «ξέπλυμα»
Παράθυρο για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» λόγω των πλημμελών ελέγχων, θεωρεί αρκετές φορές η έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας (Transparency International) και της Global Witness τα προγράμματα της «χρυσής βίζας», κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου διάχυσης της διαφθοράς στην οικονομία κάθε χώρας. Για το λόγο αυτό, προτρέπει την Ευρωπαϊκή Ένωση να επεκτείνει τους κανόνες κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που εφαρμόζονται μέχρι σήμερα στις τράπεζες ή τις εταιρείες τυχερών παιγνίων σε όλους όσοι εμπλέκονται στην ιδιότυπη αυτή επιχείρηση της «χρυσής βίζας».
Στην έκθεση επισημαίνεται πως « οι πόρτες της Ευρώπης είναι ανοιχτές στους εγκληματίες και τους διεφθαρμένους» καθώς οι κυβερνήσεις « που πεινούν τα κέρδη αγνοούν τους κινδύνους».
Ασφαλές καταφύγιο για τα κλεμμένα…
Τα προγράμματα Golden Visa « προσφέρουν ένα ασφαλές καταφύγιο από τις αρχές που μπορεί να προσπαθούν να καταλάβουν τα κλεμμένα περιουσιακά στοιχεία σας και την ελευθερία να ταξιδεύουν χωρίς να δημιουργούν υποψίες », δήλωσε η Naomi Hirst, ανώτερος εκπρόσωπος της Global Witness.
Τι δείχνουν τα στοιχεία
Παρόλο που τα προγράμματα Golden Visa εξακολουθούν να καλύπτονται από μυστικότητα, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι τουλάχιστον έξι χιλιάδες διαβατήρια και σχεδόν 100.000 άδειες παραμονής έχουν πωληθεί στην ΕΕ κατά την τελευταία δεκαετία. Η Ισπανία , η Ουγγαρία , η Λεττονία , η Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν χορηγήσει τον μεγαλύτερο αριθμό αυτών – πάνω από 10.000 το καθένα.
Τα προγράμματα της «χρυσής βίζας» σε όλα τα κράτη που εφαρμόστηκαν εισέφεραν περίπου 25 δισεκατομμύρια ευρώ σε άμεσες επενδύσεις κατά την τελευταία δεκαετία. Η Κύπρος έχει αυξήσει 4,8 δισ. Ευρώ από το 2013, ενώ η Μάλτα έχει αποκομίσει περίπου 718 εκατ. Ευρώ από το 2014. Η Κύπρος, η Πορτογαλία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται να κερδίζουν από μισό δισεκατομμύριο έως σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως.
Παρά τα μεγάλα χρηματικά ποσά, η Κύπρος και η Πορτογαλία δεν φαίνεται να αμφισβητούν την πηγή του πλούτου των αιτούντων. Στη Μάλτα , οι υποψήφιοι που έχουν ποινικό μητρώο ή υπόκεινται σε έρευνα μπορούν ακόμη να θεωρηθούν επιλέξιμοι σε “ειδικές περιστάσεις”. Στην Πορτογαλία , το 95% των συνολικών επενδύσεων βρίσκεται σε ακίνητη περιουσία, γεγονός που συνέβαλε στις αυξητικές τάσεις της πίεσης στην αγορά κατοικίας, χωρίς όμως διαφοροποιήσεις στις θέσεις απασχόλησης.
Στην Ουγγαρία , τη Λετονία και το Ηνωμένο Βασίλειο , τα ποσοστά επιτυχίας των αιτούντων ανήλθαν στο 90%, δημιουργώντας αμφιβολίες σχετικά με το πόσο επιλεκτικοί είναι οι έλεγχοι…
Μετά την αγορά της ιθαγένειας, οι συλλήψεις
Δεν είναι όμως λίγες οι διακριβωμένες …αστοχίες του προγράμματος της «χρυσής βίζας»
Όπως αναφέρει η έκθεση, η αστυνομία στη Φινλανδία εισέβαλε σε πρακτορείο ακινήτων στο κέντρο μιας υπόπτου επιχείρησης νομιμοποίησης εσόδων ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ, υπό τον έλεγχο ενός ρώσου επιχειρηματία ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες αγόρασε την ιθαγένεια της Μάλτας .
Δύο υπουργοί της Ουκρανίας – Γκένεντι Μπογκολιόβουφ και Ιγκόρ Κολωμοϊσκι – φέρονται να έλαβαν την ιθαγένεια της Κύπρου, πριν κατηγορηθούν ότι είχαν εξάγει 4,8 δισ. Ευρώ από μια τράπεζα που ίδρυσαν μαζί στην Ουκρανία.
Η φθηνότερη στην ΕΕ
Το ελληνικό πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα» φαίνεται πως είναι ένα από τα «φθηνότερα» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προσελκύοντας κυρίως επενδυτές από την Κίνα, με τους Ρώσους και τους Τούρκους να ακολουθούν. . Οι υπόλοιπες χώρες που συμπληρώνουν τη δεκάδα των χωρών προέλευσης των επενδυτών, είναι ο Λίβανος, η Αίγυπτος, το Ιράκ, η Ουκρανία, η Συρία, η Ιορδανία και το Ιράν.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr