Άγγελος Βουράκης για τον νέο ΠΚ: Καταγράφω παράνομα τις προσωπικές σου στιγμές… Δεν πειράζει είναι πλημμέλημα!

 Σε καταγράφω παράνομα και σε εκβιάζω με την καταγραφή αυτή ώστε να συνουσιαστείς μαζί μου! Δεν πειράζει, δεν είναι πια βιασμός! Εντύπωση προκαλούν σε πολλά σημεία οι προτεινόμενες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Κυρίως όμως η μετατροπή από κακούργημα σε πλημμέλημα των παράνομων καταγραφών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων σε συνδυασμό με τις αλλαγές στο αδίκημα του βιασμού! Γράφει […]

NEWSROOM

 Σε καταγράφω παράνομα και σε εκβιάζω με την καταγραφή αυτή ώστε να συνουσιαστείς μαζί μου! Δεν πειράζει, δεν είναι πια βιασμός!

Εντύπωση προκαλούν σε πολλά σημεία οι προτεινόμενες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Κυρίως όμως η μετατροπή από κακούργημα σε πλημμέλημα των παράνομων καταγραφών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων σε συνδυασμό με τις αλλαγές στο αδίκημα του βιασμού!

Γράφει ο δικηγόρος Άγγελος Βουράκης*

Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα εάν κάποιος παγίδευε τις συνδιαλέξεις σου, κατέγραφε χωρίς τη συναίνεση σου την συνομιλία σας ή με αθέμιτα μέσα κατέγραφε κάποια προσωπική σου στιγμή διωκόταν για κακούργημα και κινδύνευε με ποινή μέχρι 10 έτη κάθειρξης.

Με το νέο κώδικα που παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, όλα τα ανωτέρω γίνονται πλημμελήματα με ποινή μέχρι 5 έτη φυλάκισης.

Πόσο πιο ευάλωτη γίνεται η ιδιωτική και οικογενειακή  μας ζωή από τις αλλαγές αυτές; Σε μία εποχή όπου η τεχνολογική εξέλιξη το επιτρέπει τόσο εύκολα, οι παράνομες καταγραφές θα λέγαμε ότι αποτελούν μάστιγα, καθώς τα περιστατικά που έχουν δει το φως της δημοσιότητάς σοκάρουν.

Θυμόμαστε όλη την αυτοκτονία της φοιτήτριας στη Θεσσαλονίκη υπό τον φόβο των απειλών για διαρροή βίντεο, και πολλά άλλα περιστατικά εκβιασμών και απειλών μετά από παράνομη καταγραφή ιδιαίτερων προσωπικών στιγμών. 

Περισσότερο προβληματικές όμως είναι οι αλλαγές που φέρνει το Υπουργείο στις διατάξεις για το βιασμό. Μέχρι σήμερα η χρήση βίας ή οποιασδήποτε απειλής σπουδαίου κινδύνου με σκοπό τον εξαναγκασμό σε συνουσία συνιστούσε βιασμό. ΠΛΕΟΝ με τις επιχειρούμενες αλλαγές περιορίζεται στη σωματική βία και την απειλή ζωής ή σωματικής ακεραιότητας.

Δηλαδή αν περάσουν ως έχουν οι αλλαγές, θα μπορεί κάποιος καταγράψει στιγμές τις ιδιωτικής σου ζωής παγιδεύοντάς σε, να σε απειλήσει με τη δημοσίευσή τους προκειμένου συνευρεθείς μαζί του σεξουαλικά και αυτό δεν θα χαρακτηρίζεται πλέον βιασμός. 

*Δικηγόρος, τ. Σύμβουλος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr