Έναν χρόνο πριν ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών ζήτησε δημόσια την κατάργηση των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς

Σε νέα μετωπική σύγκρουση με τους δικαστές ήρθε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης ο οποίος τους «επέπληξε» στο Facebook διότι δεν απάντησαν στην αναφορά του Άδωνι Γεωργιάδη πως «πρέπει να καταργηθεί ο θεσμός του εισαγγελέα κατά της διαφθοράς».    Ο συγκεκριμένος θεσμός νομοθετήθηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά, ως επιπλέον όπλο στην καταπολέμηση της διαφθοράς. […]

NEWSROOM
Έναν χρόνο πριν ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών ζήτησε δημόσια την κατάργηση των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς

Σε νέα μετωπική σύγκρουση με τους δικαστές ήρθε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης ο οποίος τους «επέπληξε» στο Facebook διότι δεν απάντησαν στην αναφορά του Άδωνι Γεωργιάδη πως «πρέπει να καταργηθεί ο θεσμός του εισαγγελέα κατά της διαφθοράς».   

Ο συγκεκριμένος θεσμός νομοθετήθηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά, ως επιπλέον όπλο στην καταπολέμηση της διαφθοράς. Ενστάσεις έχουν διατυπωθεί από πολλούς και πολλές φορές, οι οποίες βέβαια ήταν άσχετες με τα πρόσωπα που στελέχωσαν το τμήμα και αφορούσαν γενικώς τη φιλοσοφία του εγχειρήματος.

Όπως μάλιστα αποκαλύπτει σήμερα το dikastiko.gr ακόμα και δικαστές έχουν διατυπώσει τέτοιες θέσεις, που στηρίζονται όχι σε ενστάσεις για πρόσωπα, όσο στην εκτίμηση ότι δημιουργούνται «επίλεκτοι» σε έναν χώρο απονομής δικαιοσύνης. Όπως έλεγαν μάλιστα δικαστικές πηγές, χωρίς βέβαια να αναφέρονται σε τυχόν χαρακτηρισμούς του κ. Γεωργιάδη για την κ. Τουλουπάκη, η απάντηση στην ανάρτηση του κ. Πολάκη, είναι σε δημόσια θέα εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. Συγκεκριμένα στις 6 Μαρτίου 2018 , ενώ σοβούσε η υπόθεση Novartis ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χρ. Σεβαστίδης και ο εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Χαρ. Σεβαστίδης, δημοσίευσαν άρθρο στον επίσημο ιστότοπο της ΕΔΕ με τίτλο «Κριτικές θέσεις- νομικές παρερμηνείες στην υπόθεση Novartis».

Στην τελευταία παράγραφο αυτού αναφέρουν επί λέξει:

«Ανάγκη κατάργησης «επίλεκτων» δικαστικών σωμάτων, όπως οι εισαγγελείς διαφθοράς και οι εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος.

Η ίδρυση ειδικών «επίλεκτων» ομάδων εντός του Δικαστικού Σώματος είναι δημιούργημα της οικονομικής κρίσης. Η επιλογή των Εισαγγελικών Λειτουργών που στελεχώνουν τα ειδικά τμήματα των Εισαγγελέων Διαφθοράς και των Εισαγγελέων Οικονομικού Εγκλήματος δεν γίνεται βάσει κάποιας (νομικής) εξειδίκευσης στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Οι υποθέσεις που υπάγονται στα συγκεκριμένα τμήματα συχνά δεν παρουσιάζουν νομικά προβλήματα αλλά εκείνο που τις διακρίνει από τις υπόλοιπες υποθέσεις είναι η ανάγκη διορισμού ειδικού επιστήμονα, που θα βοηθήσει την ανάκριση στη συλλογή αποδεικτικών μέσων (π.χ. για τη διαπίστωση της πορείας του μαύρου χρήματος).

Η κατάργηση τέτοιων θέσεων επιβάλλεται κατά την άποψή μας πολλαπλά. Αρχικά διότι εκτίθενται πολλές φορές αδικαιολόγητα εισαγγελικοί λειτουργοί στον κίνδυνο σχολίων για την σκοπιμότητα των ενεργειών τους σε υποθέσεις με τεράστιο οικονομικό αλλά και πολιτικό ενδιαφέρον. Κατά δεύτερον απαξιώνεται χωρίς κανένα λόγο το έργο, τίθεται σε αμφιβολία η επάρκεια των υπόλοιπων εισαγγελικών λειτουργών και δημιουργείται αδιόρατα μία αδικαιολόγητη κατηγοριοποίηση μεταξύ ίσων. Τέλος ο επιμερισμός αρμοδιοτήτων και η αποφυγή δημιουργίας στεγανών συνιστούν βασικές αρχές που θα πρέπει να διέπουν την οργάνωση και τη λειτουργία των κρατικών οργάνων».

Η άποψη Παπαγγελόπουλου

Τον περασμένο Σεπτέμβριο με και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλος, σε άρθρο του για τη συνταγμτική αναθεώρηση είχε αναφέρει πως ίσως πρέπει να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για την κατάργησή ή τουλάχιστον την κατάργηση του τρόπου επιλογής όσων υπηρετούν στην Οικονομική Εισαγγελία και την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς με το αιτιολογικό ότι «αποτελούν εκτροπή από τον δημοκρατικό θεσμό του αυτοδιοίκητου».

Ειδικότερα, σημειώνει: «Η Οικονομική Εισαγγελία και η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, που δημιουργήθηκαν τα χρόνια της μνημονιακής κατοχής, αποτελούν εκτροπή από τον δημοκρατικό θεσμό του αυτοδιοίκητου» και ενημερώνει ότι σύντομα θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία, «αν όχι για την κατάργησή τους, τουλάχιστον για τον τρόπο επιλογής όσων υπηρετούν σε αυτές».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ