Ένα… στρώμα στοιχειώνει τους μεγαλύτερους δήμους του κόσμου! Τα σπίτια του διαμοιρασμού και οι επιπτώσεις τους
Ο Γιάννης μεταπτυχιακός φοιτητής ψάχνει σπίτι γιατί πρέπει να αφήσει το σπίτι που έμενε στο Θησείο το οποίο θα διατίθεται πλέον από τον ιδιοκτήτη του σε πλατφόρμα βραχυχρόνιων μισθώσεων. Ο Γιάννης είναι απελπισμένος γιατί τα διαθέσιμα δυάρια στην περιοχή είναι ελάχιστα και τα ενοίκια εκτοξευμένα. Προς το παρόν θα μείνει για λίγο στον Κώστα στα Εξάρχεια, που είναι άνεργος αλλά έχει δικό του σπίτι. Ο Κώστας βέβαια κάθε τόσο, μετακομίζει στην φίλη του και διαθέτει το σπίτι μέσω της γνωστής πλατφόρμας για να …βγάζει τίποτα.
Η κυρία Μαρία, άνεργη καθαρίστρια, μέρα παρά μέρα πηγαίνει στο Κολωνάκι και φροντίζει για την καθαριότητα τεσσάρων σπιτιών βραχυχρόνιας μίσθωσης. Είναι ικανοποιημένη από αυτή την δουλειά αν και τα χρήματα είναι “μαύρα”.
Στο μεταξύ ο κ. Γιώργος στην Αστυπάλαια έχει ήδη υποδεχθεί τους τουρίστες της σεζόν από τον Μάιο και πλέον σκέφτεται σιγά σιγά να φτιάξει ακόμη ένα σπιτάκι ώστε να μπορέσει συντηρείται καλύτερα τώρα που θα βγει στην σύνταξη.
Η Κατερίνα στο Παγκράτι είναι επίσης ευχαριστημένη αφού το μπαράκι της γεμίζει κάθε μέρα από τουρίστες . “Πήρε ζωή η γειτονιά” λέει και ξαναλέει σε φίλους της.
Ο Τζώρτζ από το Όρεγκον είναι ήδη στην Αθήνα δύο μέρες. Μένει σε ένα σπίτι στο Μέτς και όπως λέει αν δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα διαμονής δεν θα μπορούσε ποτέ να δει την Ακρόπολη και την Πνύκα.
Είναι η “φωτογραφία της στιγμής “ των ανθρώπων που επηρεάζονται από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων.
Στο λεύκωμα θα μπορούσε να προστεθεί ο κ. Ανδρέας που δουλεύει στην ΑΑΔΕ και με επιμονή ψάχνει στις πλατφόρμες… ‘Οχι ασφαλώς για να βρει ένα σπιτάκι να πάει διακοπές στην Μήλο! (20.000 ακίνητα εντοπίστηκαν να μην έχουν δηλωθεί στο ηλεκτρονικό μητρώο).
Θα μπορούσαν και πολλοί άλλοι επίσης να προστεθούν αφού το …φαινόμενο πιθανότατα αφορά τους πάντες!
Το φουσκωτό στρώμα ύπνου που έγινε εφιάλτης για τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου
Είναι συναρπαστικό αν σκεφτεί κανείς πως όλες αυτές οι διαδικτυακές εφαρμογές που σε δεκάδες πόλεις του κόσμου δημιούργησαν …εσωτερικούς μετανάστες από περιοχή σε περιοχή, έχει ως αρχή της ένα φουσκωτό στρώμα ύπνου κάπου στο Σαν Φρανσίσκο!
Αυτό το φουσκωτό στρώμα που σκέφτηκαν να… νοικιάζουν κάθε τόσο στο δωμάτιο τους δύο θεόφτωχοι φοιτητές χρεώνοντας μαζί και ένα περιποιημένο πλούσιο πρωινό ώστε να βγάζουν τα έξοδα του ενοικίου τους, είναι η αρχή της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η φιλοσοφία της; Η αρχή της οικονομίας του διαμοιρασμού, συναλλαγών δηλαδή πραγμάτων για κοινή χρήση, μέσω πλατφορμών χωρίς ενδιάμεσους από τρίτους σε τρίτους.
Δήμαρχοι στα πρόθυρα νευρικής κρίσης αναμένουν ενιαία ρύθμιση από την ΕΕ
Σχεδόν έντεκα χρόνια από το “B&B” κάπου εκεί κοντά στην γέφυρα Γκόλντεν Γκαίητ, το φουσκωτό στρωματάκι του Σαν Φρανσίσκο φαίνεται να έχει… παραφουσκώσει και έχει παρα-απλωθεί παντού απειλώντας κατοίκους και υποδομές ολόκληρων πόλεων. ‘Ηδη σε αρκετές χώρες ζητούνται πλέον επιτακτικά παρεμβάσεις με νομοθετικές ρυθμίσεις για την διαχείριση δεκάδων προβλημάτων που αναφύονται χρόνο με τον χρόνο.
Ωστόσο μέσα στον Ιούλιο, με αφορμή υπόθεση που πρόκειται να εξεταστεί ενώπιον του Δικαστηρίου της ΕΕ, ο Γενικός Εισαγγελέας εισηγήθηκε τον χαρακτηρισμό της λειτουργίας πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης, ως “ψηφιακή υπηρεσία”. Αν επικρατήσει η άποψη του Εισαγγελέα, κάτι σχεδόν βέβαιο, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω των πλατφορμών δεν μπορούν να ρυθμιστούν από εθνικές διατάξεις για την στεγαστική αγορά.
Η είδηση φάνηκε μάλλον τρομακτική σε τουλάχιστον δέκα ευρωπαϊκές πόλεις που δεινοπαθούν με την “άνθηση της οικονομίας του διαμοιρασμού” είτε στο στεγαστικό ζήτημα των …ξεσπιτωμένων ενοικιαστών, είτε από την δοκιμασία των δομών τους.
Άμστερνταμ, Βερολίνο, Παρίσι, Βιέννη, Βρυξέλλες και Αθήνα, ανάμεσα σε άλλες, αντέδρασαν στην κρίση του Εισαγγελέα ζητώντας νομοθετικές παρεμβάσεις σε κεντρικό επίπεδο ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποκτήσει ένα ενιαίο πλαίσιο αντιμετώπισης του προβλήματος.
Οι επιδράσεις από την ταχύτατη εξάπλωση της βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι σχεδόν κοινές σε όλες τις πόλεις που αποτελούν σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, με τα πιο μεγάλα να έχουν αρχικά αναφερθεί στη Νέα Υόρκη και να ακολουθούν δεκάδες άλλες όπως η Βαρκελώνη, η Μαδρίτη, το Μιλάνο και εδώ και αρκετό καιρό η Αθήνα.
Ξεσπιτωμένοι, γειτονιές – ξενοδοχεία και καυγάδες ιδιοκτητών
Τα προβλήματα που καταγράφονται αφορούν: έλλειψη στέγης για μακροχρόνια μίσθωση, απορύθμιση της σχέσης προσφοράς-ζήτησης, ραγδαία “τουριστικοποίηση” περιοχών με υπέρμετρη ενεργειακή κατανάλωση και επιβάρυνση υποδομών όπως η διαχείριση απορριμάτων κ.α.. Σύμφωνα με αναλυτές, η διαφορά της ποσότητας απορριμμάτων μεταξύ ενοίκων βραχυχρόνιας μίσθωσης σε σύγκριση με μόνιμους κατοίκους αντιστοιχεί σε ποσοστό 20,59% και ανάλογη επιβάρυνση στη διαχείριση των απορριμμάτων.
Στα καταγεγραμμένα προβλήματα επίσης είναι και η ανατροπή σχέσεων ιδιοκτητών κτιρίων, και σωρεία παραβιάσεων κανονισμών πολυκατοικιών όσον αφορά κοινόχρηστους χώρους αλλά και χρήσεις διαμερισμάτων.
Η πισίνα και η χρήση της: Μία απόφαση πιλότος
Σε μία υπόθεση από αρκετές από αυτές που έχουν απασχολήσει τα δικαστήρια, όσον αφορά την χρήση κοινόχρηστων πραγμάτων, το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης (απόφαση 18158/2018) με αφορμή την πισίνα σε συγκρότημα κατοικιών προχώρησε σε μία απόφαση που ενδεχομένως θα αποτελέσει οδηγό για υποθέσεις που αφορούν παραβιάσεις των κανονισμών πολυκατοικιών. Το δικαστήριο έκρινε πως η χρήση της πισίνας από τους τουρίστες βραχυχρόνιους μισθωτές διαμερίσματος παρακωλύει την χρήση της από τους ιδιοκτήτες. Επίσης τόνισε την σημασία του οικιστικού σκοπού έναντι “οποιουδήποτε άλλου” που απαγορευόταν από τον Κανονισμό του συγκροτήματος.
Και μπορεί στην Αθήνα οι πολυκατοικίες να μην έχουν κοινόχρηστες πισίνες, έχουν όμως κοινόχρηστα δώματα, αυλές κλπ. Να σημειωθεί ότι υπό προϋποθέσεις ο νόμος για την βραχυχρόνια μίσθωση επιτρέπει να διατίθεται στις πλατφόρμες χώροι από 9 τετραγωνικά και πάνω. Έχουν επίσης και Κανονισμούς που ορίζουν τις επιτρεπόμενες χρήσεις ακόμη και των διαμερισμάτων.
Από την αθώα αρχή διαμοιρασμού στην ελεύθερη αγορά των επενδυτών
Σε ό,τι αφορά την ίδια την βασική αρχή του διαμοιρασμού θα αρκούσε να αναφερθεί ότι σε μεγάλη πρωτεύουσα της Ευρώπης περίπου 3 χιλιάδες διαμερίσματα και σπίτια που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση είχαν έναν ιδιοκτήτη.
Σε ότι αφορά την Ελλάδα η τελευταία φωτογραφία της στιγμής είναι και η πιο αποκαρδιωτική: Μία ομάδα επιχειρηματιών γευματίζει στο Πεκίνο σε χαρούμενη ατμόσφαιρα καθώς ήδη η εταιρία τους ολοκλήρωσε την αγορά τέταρτης ολόκληρης πολυκατοικίας στην Αθήνα , στο Κουκάκι. Έχουν ήδη αγοράσει δύο στα Εξάρχεια και μία στα Νότια Προάστια…
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr