Κων. Καρέτσος: “Ηταν δίκαιο και ΔΕΝ έγινε πράξη”!
Ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας επιχειρηματολογώντας υπέρ του νομοσχεδίου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό ανέφερε από το βήμα της Βουλής (Μάιος 2016), μεταξύ άλλων, ότι: «οι επιστήμονες µε µπλοκάκι θα πληρώνουν το 6% µόνο της εισφοράς και το 20% οι εργοδότες». Έτσι, σύμφωνα με τον ασφαλιστικό νόμο (ν. 4387/2016) οι εισφορές που καταβάλλουν οι Δικηγόροι, με καθεστώς […]
Ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας επιχειρηματολογώντας υπέρ του νομοσχεδίου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό ανέφερε από το βήμα της Βουλής (Μάιος 2016), μεταξύ άλλων, ότι: «οι επιστήμονες µε µπλοκάκι θα πληρώνουν το 6% µόνο της εισφοράς και το 20% οι εργοδότες».
Έτσι, σύμφωνα με τον ασφαλιστικό νόμο (ν. 4387/2016) οι εισφορές που καταβάλλουν οι Δικηγόροι, με καθεστώς δελτίου παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκια) που απασχολούνται σε ένα ή δύο εργοδότες, επιμερίζονται κατά 1/3 στους ίδιους και κατά 2/3 στον εργοδότη τους (δικηγόρο ή εταιρία).
Άρθρο του δικηγόρου Κ. Καρέτσου*
Ωστόσο, ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Πετρόπουλος με 2 εγκυκλίους που εξέδωσε 6 μήνες αργότερα όρισε ότι, οι συνεργάτες δικηγορικών εταιριών που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών οφείλουν να καταβάλουν οι ίδιοι εξ’ ολοκλήρου το σύνολο των ασφαλιστικών τους εισφορών.
Συνακόλουθα, η άσκηση αίτησης ακύρωσης από τον γράφοντα κατά των ανωτέρω υπουργικών αποφάσεων, ως αντισυνταγματικών ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας ήταν μονόδρομος καθώς αυτές:
α) είναι ανυπόστατες μιας και δεν έχουν τηρηθεί οι διαδικασίες δημοσιότητας που απαιτούνται στη συγκεκριμένη περίπτωση,
β) αντίκεινται στις αρχές της ισότητας, κατά το μέρος τους εκείνο που εξαιρεί τους εργαζόμενους με δελτίο παροχής υπηρεσιών σε δικηγορικές εταιρίες από την εφαρμογή του αρ. 38 του ν. 4387/2016 και
γ) κατά το ίδιο μέρος, οι προσβαλλόμενες έχουν εκδοθεί εκτός του πλαισίου της κείμενης νομοθετικής εξουσιοδοτήσεως.
Η ως άνω δικαστική ενέργεια ενεργοποίησε πρόσκαιρα και κατ’ αποτέλεσμα επίπλαστα τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης επί του θέματος. Συγκεκριμένα, η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αχτσιόγλου επιφυλάχθηκε να επανεξετάσει το ζήτημα, ενώ ο Υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Τζανακόπουλος διαβεβαίωσε ρητά την τότε Διοίκηση της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών που τον επισκέφτηκε ότι θα εφαρμοσθεί ο επιμερισμός των ασφαλιστικών εισφορών σε εργοδότη (εταιρία) και εργαζόμενο (δικηγόρο).
Παρόλα αυτά, το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στις από 6.2.2018 απόψεις του ισχυρίστηκε ότι επειδή “δίνεται η δυνατότητα” στους συνεργάτες των δικηγορικών εταιριών, με μπλοκάκι, να αναλαμβάνουν ατομικά υποθέσεις, τότε δεν μπορούν να υπαχθούν στο ίδιο καθεστώς με τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες.
Ενώ δηλαδή, ο μηχανικός που αμείβεται με μπλοκάκι από έναν ή δύο εργοδότες έχει τη δυνατότητα να καταβάλει ο ίδιος το 1/3 των εισφορών και ο εργοδότης τα 2/3, ο δικηγόρος συνεργάτης δικηγορικής εταιρίας είναι υποχρεωμένος να επωμισθεί ολόκληρο το ποσό της ασφαλιστικής του επιβάρυνσης.
Συμπερασματικά, η επίκληση του «δικαίου» από την κυβέρνηση παρέμεινε κλειδωμένη στα αμπάρια «των γαλέρων», όπως ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τις δικηγορικές εταιρίες. Οι συνάδελφοι συνεργάτες δικηγορικών εταιριών αναμένουν από το Συμβούλιο της Επικρατείας το αυτονόητο, την εφαρμογή της νομοθεσίας που ταυτίζεται με την άρση των σε βάρος τους διακρίσεων.
*Δικηγόρος LL.M., Μ.Δ.Ε. τ. Πρόεδρος Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr