Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Αγωνία «Κορυφής» στο Συμβούλιο της Επικρατείας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αγωνία «Κορυφής» στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Παγωμάρα, καταχνιά και αγανάκτηση από την μία πλευρά και από την άλλη  αγωνία, συγκρατημένη αισιοδοξία  και αδρεναλίνη στο κόκκινο είναι τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά

που επικρατούν τα τελευταία 24ώρα στους διαδρόμους και τα γραφεία του  Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά την αναγγελία των υποψηφίων προς προαγωγή για τη θέση του προέδρου και των δυο αντιπροέδρων, αλλά  και εν όψει της σημερινής ακρόασης ενώπιον της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής.

Γράφει ο Παναγιώτης Τσιμπούκης

Σήμερα το πρωί  έχουν κληθεί σε ακρόαση ενώπιον της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής οι 6 αντιπρόεδροι του ΣτΕ που επελέγησαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου να είναι υποψήφιοι για την θέση του προέδρου του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Οι 6 αντιπρόεδροι που προεπιλέγησαν από τον κ. Καλογήρου είναι οι: Αθανάσιος Ράντος, Μαίρη Σάρπ, Μαρία Καραμανώφ, Αικατερίνη Σακελλαρόπουλου, Ιωάννης Γράβαρης και Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου.

Εκτός της προεπιλογής του υπουργού Δικαιοσύνης παρέμειναν οι αντιπρόεδροι Αικατερίνη Συγγούνα, Αναστάσιος Γκότσης και Γεώργιος Παπαγεωργίου. Και οι τρείς μη επιλεγέντες αντιπρόεδροι αποχωρούν από το δικαστικό σώμα τον Ιούνιο του 2019. Δηλαδή θα παραμείνουν στο δικαστικό σώμα λιγότερο από ένα έτος.

Η προεπιλογή του υπουργού Δικαιοσύνης για τη θέση του προέδρου περιλαμβάνει από τον αρχαιότερο αντιπρόεδρο, τον Αθανάσιο Ράντο έως την νεοτέρα αντιπρόεδρο, την Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου, η οποία αναρριχήθηκε στη θέση αυτή με βουτιά στην επετηρίδα. Όλοι οι προεπιλεγέντες αντιπρόεδροι είναι άριστοι δικαστικοί λειτουργοί με πλήρη νομική κατάρτιση. Όμως, η θέση του προέδρου του ΣτΕ δεν απαιτεί μόνο νομική κατάρτιση και γνώση, αλλά απαιτεί και άλλα προσόντα, όπως ικανότητες διοικητικής διαχείρισης, αποδοχής κύρους από τους υπόλοιπους δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους, κ.λπ.

Όπως, χαρακτηριστικά έλεγαν νομικοί, ο πρόεδρος του ΣτΕ είναι εν δυνάμει υπηρεσιακός Πρωθυπουργός, κάτι που απαιτεί ιδιαίτερες ικανότητες, προτερήματα και μια διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων, έξω από το στενό δικαστικό περιβάλλον. Μάλιστα, προς ενίσχυση αυτού του ισχυρισμού τους, ανέφεραν ως παράδειγμα προς αποφυγήν, μια πρόσφατη σχετική περίπτωση δικαστικής λειτουργού. Έτσι, σήμερα οι 6 προεπιλεγέντες αντιπρόεδροι του ΣτΕ θα περάσουν από ακρόαση ενώπιον της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής, η οποία είναι διακομματικό συλλογικό όργανο.

Στη συνέχεια μετά το πέρας των ακροάσεων διεξήχθη ψηφοφορία με κάλπη και θα προταθούν 3 ονόματα από τα 6 για την κάλυψη του προέδρου του ΣτΕ. Πάντως, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και διαφορετικές επιλογές από επιμέρους συμμετέχοντες στην διάσκεψη.

Πάντως, τα τρία αυτά ονόματα θα διαβιβαστούν στον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου  προκειμένου εκείνος στη συνέχεια να προτείνει το νέο πρόεδρο στο υπουργικό  συμβούλιο. Το τελευταίο τυπικά  θα λάβει την τελική απόφαση.

Είναι κοινό μυστικό, αλλά κανείς επίσημα δεν θέλει να το μαρτυρήσει,  ότι τόσο το όνομα του/της νέου/νέας  προέδρου του ΣτΕ, όσο και των νέων αντιπροέδρων έχει προεπιλεγεί ήδη από το σύνολο της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά  και τη νομική υπηρεσία του Μαξίμου. Η διαδικασία της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής αποτελεί μια τυπική διαδικασία για τα μάτια του κόσμου, όπως έλεγαν οι νομικοί,  η οποία καθιερώθηκε  επί υπουργίας του Χάρη Καστανίδη και μάλιστα έχει προκαλέσει και τη δυσφορία πολλών δικαστών που έχουν υποστεί αυτή την  τυπική μεν βάσανο αλλά αναγκαία.

Μάλιστα προς επίρρωση των λεγομένων τους ανέφεραν ότι υπουργός Δικαιοσύνης της παρούσας Κυβέρνησης,  δεν γνώριζε καν τα ονόματα των προαχθέντων, καθώς άλλοι έκαναν τις επιλογές, περά του ότι  «μαγειρευόντουσαν» μέχρι το βράδυ  της ημέρας που ανακοινώθηκε ότι το υπουργικό συμβούλιο είχε κάνει τις επιλογές των προσώπων. Τελικά, στην περίπτωση αυτή, τα ονόματα ανακοινώθηκαν από το Μαξίμου.

Θα μπορεί να συγκροτηθεί η Ολομέλεια;

Το μεγάλο ερώτημα που απασχολεί όλους τους δικαστές του ΣτΕ, αλλά και τον νομικό κόσμο είναι εάν μετά την κυβερνητική επιλογή για την κάλυψη της κενής θέσης του προέδρου του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου θα μπορεί να λειτουργήσει το δικαστήριο και να συγκροτηθεί η Ολομέλεια του.

Και αυτό γιατί εάν οι κυβερνητικές επιλογές της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης και του Μαξίμου για τη θέση του προέδρου  του ΣτΕ είναι με μεγάλη βουτιά στην επετηρίδα, τότε αυτομάτως ανακύπτουν προβλήματα και ειδικά ιεραρχίας στην πυραμίδα του  ΣτΕ.

Οι αρχαιότεροι και παραληφθέντες (τόσο για τη θέση του προέδρου όσο και των αντιπροέδρων) θα αρνούνται, προφασιζόμενοι  διάφορες δικαιολογίες ή κωλύματα, να ανέβουν στην έδρα της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία θα διευθύνεται από πολύ νεώτερο πρόσωπο στην επετηρίδα. Θα ανακύπτουν συνεχώς προβλήματα και επιστολές διαμαρτυρίας και θα υπάρχουν αντιδράσεις για τον τρόπο λειτουργίας και διαχείρισης του δικαστηρίου, κ.λπ., όπως δεχόταν ο παραιτηθείς Νικόλαος  Σακελλαρίου….

Μάλιστα, κάποιοι εκ των νομικών δεν παρέλειπαν να κάνουν αναφορά στη χρυσή εποχή του δικαστικού συνδικαλισμού (2014-15), όταν στις «επιλογές του υπουργικού συμβουλίου» η τότε πρόεδρος της Ένωσης   Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ανδρονίκη  Θεοτοκάτου  προήχθη σε πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ο τότε πρόεδρος της ΄Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας Ιωάννης Γράβαρης προήχθη σε αντιπρόεδρο του ΣτΕ, ενώ  το προηγούμενο έτος (2014) η τότε πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Βασιλική Θάνου προήχθη σε πρόεδρο του Αρείου Πάγου.

Τώρα, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας Ευθύμιος Αντωνόπουλος παραλείπεται για δεύτερη φορά από τις προεπιλογές (φυσικά και τις επιλογές).

Για τις δυο θέσεις των αντιπροέδρων

Από την άλλη πλευρά, οι  προεπιλογές του υπουργού Δικαιοσύνης για τις 8 θέσεις των αντιπροέδρων του ΣτΕ έγιναν με βαθιά βουτιά στην επετηρίδα και παραλείφθηκαν (μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις που παραλήφθηκαν για δεύτερη φορά) φοβερά αξιόλογοι δικαστές με πολύ μακρά αρχαιότητα από του νεώτερους προτεινόμενους και με σημαντική εμπειρία.

Φυσικά, σημείωναν οι νομικοί ότι στον κατάλογο των 8 προεπιλεγέντων μπήκαν και κάποια ονόματα δικαστών για κυβερνητικό «ξεκάρφωμα», προκειμένου να θολώσουν τα νερά.

Έτσι, μεθαύριο το μεσημέρι στις 12,30 μ.μ. (Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου) έχουν κληθεί σε ακρόαση οι 4 πρώτοι προεπιλεγμένοι σύμβουλοι Επικρατείας και αμέσως την επόμενη μέρα στις 12μ. έχουν κληθεί οι υπόλοιποι 4 προεπιλεγμένοι σύμβουλοι Επικρατείας.

Και για τους αντιπροέδρους θα τηρηθεί  η ίδια διαδικασία από την διάσκεψη  των προέδρων της Βουλής, με την μόνη διαφορά ότι θα προταθούν προς τον υπουργό Δικαιοσύνης 4 ονόματα συμβούλων Επικρατείας από τα 8 που προεπιλέγησαν.

Ευχή, όλων των νομικών είναι οι επιλογές στο ΣτΕ  να γίνουν με υγεία κριτήρια, μακριά από πολιτικές πεποιθήσεις και ανεξάρτητα από τις φιλικές ή μη σχέσεις των δικαστών με την Κυβέρνηση και κυβερνητικά στελέχη και  ανεξάρτητα από ποίες υποθέσεις  και πορίσματα χειρίστηκαν (και πως τα χειρίστηκαν), γιατί πολλά λέγονται και τελικά τίποτα δεν μένει κρυφό σε αυτή τη χώρα.

Μα πάνω από όλα, υπογραμμίζουν οι νομικοί, οι αποφάσεις για την επιλογή των δικαστών να είναι του Μιχάλη Καλογήρου και όχι όπως έντονα ακούγεται, τα ονόματα  να έρθουν «φορετά» από τον περιβάλλοντα χώρο του.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ