Αλλάζει τα δεδομένα στο δημόσιο η κατάρριψη του πλαφόν εισόδου στο συμβολαιογραφικό επάγγελμα;
Ένα εύλογο ζήτημα ευρύτητας, της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας, με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματικό το ηλικιακό πλαφόν των 42 ετών για την είσοδο στο επάγγελμα των συμβολαιογράφων, τίθεται σχετικά με την εφαρμογή της και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα ή σε επαγγελματικές κατηγορίες που ισχύει το ηλικιακό πλαφόν. Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε πως δεν είναι επιτρεπτή […]
Ένα εύλογο ζήτημα ευρύτητας, της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας, με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματικό το ηλικιακό πλαφόν των 42 ετών για την είσοδο στο επάγγελμα των συμβολαιογράφων, τίθεται σχετικά με την εφαρμογή της και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα ή σε επαγγελματικές κατηγορίες που ισχύει το ηλικιακό πλαφόν.
Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε πως δεν είναι επιτρεπτή καμία διάκριση στην ηλικία για την είσοδο στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με εγχώριο και ευρωπαϊκό Δίκαιο, γι’ αυτό επέτρεψε να εγγραφεί ως συμβολαιογράφος, υποψήφια ετών 43 ενώ το όριο ήταν στα 42 έτη.
Το ερώτημα λοιπόν είναι αν αυτό ισχύει και για άλλα επαγγέλματα:
Το δικαστήριο στο σκεπτικό του αναφέρει πως «η απαγόρευση των διακρίσεων ως προς την ηλικία της εν λόγω οδηγίας τυγχάνει εφαρμογής σε όλα τα πρόσωπα στο σύνολο του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα» και μάλιστα στην περίπτωση του δημοσίου τομέα, προσθέτει το ΣτΕ, «ανεξάρτητα από την ιδιότητα με την οποία ενεργεί το Δημόσιο, δηλαδή ως εργοδότης ή δημόσια αρχή». Συνεπώς, συνεχίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, η επίμαχη οδηγία εφαρμόζεται και στους συμβολαιογράφους. Σε άλλο σημείο της δικαστικής απόφασης αναφέρεται ότι δεν αποτελεί θεμιτό σκοπό κατά την έννοια της οδηγίας η θέσπιση ορίου ηλικίας για την πρόσβαση στον κλάδο των συμβολαιογράφων.
Η οδηγία
Το δικαστήριο επικαλέστηκε Ευρωπαϊκή οδηγία 2000/78/ΕΚ που αφορά τη διαμόρφωση γενικού πλαισίου για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία. Η οδηγία αυτή έχει ενσωματωθεί στην Ελληνική νομοθεσία με τους νόμους 3304/2005 και 4443/2016.
Σκοπός της εν λόγω οδηγίας, είναι η θέσπιση ενός πλαισίου, προκειμένου να εξασφαλίζεται σε κάθε πρόσωπο ίση μεταχείριση στον τομέα της απασχόλησης και της εργασίας με την παροχή αποτελεσματικής προστασίας από τις διακρίσεις, όπως είναι αυτή της ηλικίας.
Όπως, όμως, εξηγούν δικαστικές πηγές, η απόφαση αυτή δεν μπορεί να τύχει γενικής εφαρμογής, καθώς σε κάθε περίπτωση σχετικής προσφυγής, θα γίνει δικαστική διερεύνηση του «θεμιτού σκοπού», που τυχόν υφίσταται για να υπάρχει ή όχι πλαφόν ηλικίας. Θύμιζαν δε, πως π.χ. δεν μπορεί κάποιος να γίνει δικαστής πριν τα 28 του χρόνια, υπάρχει δηλαδή ευλόγως πλαφόν προς τα κάτω.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr