Βενιαμίν Μπατής: Τρεις προτάσεις για ένα σύγχρονο ΔΣΑ

Είθισται να καταθέτουμε προτάσεις για το Σύλλογό μας κάθε φορά που πλησιάζουν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου προέδρου και Διοικητικού Συμβουλίου. Και μετά να συζητάμε ελάχιστα έως καθόλου. Μεγάλο λάθος. Οι «προεκλογικές υποσχέσεις» που συνδέονται με την εκλογή προσώπων δεν έχουν καμία αξία αν δεν υλοποιηθούν. Γι’ αυτό και ως υποψήφιος αποφεύγω να λέω […]

NEWSROOM
Βενιαμίν Μπατής: Τρεις προτάσεις για ένα σύγχρονο ΔΣΑ

Είθισται να καταθέτουμε προτάσεις για το Σύλλογό μας κάθε φορά που πλησιάζουν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου προέδρου και Διοικητικού Συμβουλίου. Και μετά να συζητάμε ελάχιστα έως καθόλου. Μεγάλο λάθος.

Οι «προεκλογικές υποσχέσεις» που συνδέονται με την εκλογή προσώπων δεν έχουν καμία αξία αν δεν υλοποιηθούν. Γι’ αυτό και ως υποψήφιος αποφεύγω να λέω πολλά. Αντιθέτως, θεωρώ πολύ πιο ειλικρινή τη συζήτηση μετά τις αρχαιρεσίες και κατά τη διάρκεια της θητείας του εκλεγμένου ΔΣ.

Ο δικηγόρος Βενιαμίν Μπατής*  

Τώρα, λοιπόν, είναι ο κατάλληλος χρόνος να συζητήσουμε για όλα αυτά που μπορούν και πρέπει να γίνουν.

Εν προκειμένω, δεν θα αναφερθώ στις μεταρρυθμίσεις που προϋποθέτουν τη σύμπραξη της πολιτικής εξουσίας, όπως είναι ιδίως η ανάγκη προώθησης και εφαρμογής της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης σε όλους τους τομείς του δικαστικού συστήματος.

Ξεκινάω με τα «μικρά»· όσα μπορούν να γίνουν απευθείας από το Σύλλογό μας:

  • α) Πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η αναβάθμιση της Τράπεζας Νομικών Πληροφοριών «Ισοκράτης». Τη στιγμή που έχουμε ήδη αναπτύξει ένα τόσο πολύτιμο μέσο, αυτό πρέπει να καταστεί πλήρως λειτουργικό, ώστε στο εξής κανένας συνάδελφος να μην αναγκάζεται να πληρώνει συνδρομές σε ιδιωτικές βάσεις νομικών δεδομένων. Ο Σύλλογος πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού για την υλοποίηση αυτού του τόσο σημαντικού έργου για την επαγγελματική μας καθημερινότητα.
  • β) Συγχρόνως, λαμβάνοντας υπόψη τα κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα της εποχής, πρέπει να επιδιώξουμε τη μείωση της ετήσιας εισφοράς των συναδέλφων καθώς και των κρατήσεων υπέρ του ΔΣΑ στα γραμμάτια προκαταβολής εισφορών. Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:

i) Μείωση των εξόδων του Συλλόγου, με περιορισμό των μη αναγκαίων εξόδων. Επί παραδείγματι, όπως ήδη συζητείται, η πολυδάπανη έκδοση του Κώδικα Νομικού Βήματος (ΚΝοΒ) πρέπει να καταργηθεί. Στην εποχή των διαρκών αλλαγών της νομοθεσίας, που μόνο μέσω των ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων μπορεί να παρακολουθήσει κανείς αξιόπιστα, η έκδοση του ΚΝοΒ έχει καταστεί απαρχαιωμένη και, εν γένει, εντελώς άχρηστη.

ii) Αύξηση των εσόδων του Συλλόγου, με ανάπτυξη των κατάλληλων πρωτοβουλιών. Για παράδειγμα, όπως καταδεικνύει η εμπειρία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Αθηνών, η ορθή υλοποίηση της μόνιμης διαιτησίας στο ΔΣΑ μπορεί να αποφέρει ετήσια έσοδα άνω του μισού εκατομμυρίου ευρώ!

  • γ) Αλλά το πιο σημαντικό είναι ο συνολικός εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών του Συλλόγου μας. Να πάψει επιτέλους ο ΔΣΑ να θυμίζει «δημόσια υπηρεσία»! Άλλωστε, ως «δημόσιος σύλλογος» δεν είναι ένα κλασικό ΝΠΔΔ, αλλά διέπεται καταρχήν από το ιδιωτικό δίκαιο (και κατ’ εξαίρεση, όπου ορίζει ρητά ο νόμος -ιδίως ο Κώδικας Δικηγόρων- από το δημόσιο δίκαιο). Αν θέλουμε ένα υψηλό επίπεδο υπηρεσιών, πρέπει να συμφωνήσουμε στο εξής ο Σύλλογός μας να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Με πλήρη αξιοποίηση και αξιολόγηση υποδομών, περιουσιακών στοιχείων και ανθρώπινου δυναμικού. Η πολυαναμενόμενη υιοθέτηση ενός σύγχρονου Οργανισμού Οργάνωσης και Λειτουργίας Υπηρεσιών ΔΣΑ μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ας ξεκινήσουμε με αυτά. Και εδώ είμαστε να συζητήσουμε και να διεκδικήσουμε πολύ περισσότερα.

*Αν. σύμβουλος ΔΣΑ, τέως αντιπρόεδρος ΕΑΝΔΑ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ