Βουλευτικές και δικαστικές “μεταγραφές”: Το πέρασμα από τις δικαστικές αίθουσες στα πολιτικά έδρανα

Με την είσοδο του νέου έτους ξεκίνησε μια νέα μεταγραφική περίοδος τόσο στον πολιτικό όσο και στον δικαστικό στίβο. Όπως είναι φυσικό τα νερά της λίμνης των Πρεσπών τάραξαν αρκετά περισσότερο τα πολιτικά και βουλευτικά δρώμενα από ότι αυτά των δικαστικών εδράνων. Πάντως και οι δυο αυτές εξουσίες έχουν μια παράδοση στις μεταγραφές και στην αποστασία, […]

NEWSROOM

Με την είσοδο του νέου έτους ξεκίνησε μια νέα μεταγραφική περίοδος τόσο στον πολιτικό όσο και στον δικαστικό στίβο. Όπως είναι φυσικό τα νερά της λίμνης των Πρεσπών τάραξαν αρκετά περισσότερο τα πολιτικά και βουλευτικά δρώμενα από ότι αυτά των δικαστικών εδράνων.

Πάντως και οι δυο αυτές εξουσίες έχουν μια παράδοση στις μεταγραφές και στην αποστασία, με την όποια μορφή της και εάν αυτή εμφανίζεται, αλλά και οι δύο εξουσίες έχουν τους πρώτους διδάσκοντας.

Του Παναγιώτη Τσιμπούκη

Ακόμη, οι δύο εξουσίες έχουν μετατραπεί πλέον σε συγκοινωνούντα δοχεία. Να κάτι σαν τα πειράματα της φυσικής που κάναμε στα σχολεία. Από την μία έβαζες το υγρό και αμέσως γέμισε και η άλλη πλευρά.

Εξάλλου, πολλοί είναι οι νομικοί που υποστηρίζουν ότι πλέον εδώ και χρόνια οι δύο αυτές εξουσίες έχουν αποκτήσει δεσμούς αίματος και η μία είναι στο πλευρό της άλλης παρά τις όποιες εικονικές κοκορομαχίες και κορώνες υπάρχουν κατά διαστήματα. Πέρα από όλα αυτά όμως που λέγονται και ανεξάρτητα εάν ευσταθούν ή όχι, η συμφωνία των Πρεσπών έχει ταράξει το Ελληνικό πολιτικό σκηνικό και κοντεύει –αν δεν το έχει κάνει ήδη- να διαλύσει κόμματα.

Βουλευτές τόσο από το κόμμα του Πάνου Καμμένου όσο και του Σταύρου Θεοδωράκη «δραπέτευσαν» ή κατ΄ άλλους αποστάτησαν ή κατ΄ άλλους έκαναν μεταγραφεί, προς το κυβερνητικό κόμμα.

Βουλευτές από το κόμμα του Πάνου Καμμένου που είχαν λάβει υπουργικό θώκο παραιτήθηκαν αυτοβούλως, ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι παραιτήσεις δεν έγιναν δεκτές.

Φυσικά δεν έλειψαν μέσα σε αυτό το ανακάτεμα της πολιτικής τράπουλας και «τα ειδικού ενδιαφέροντος και ερμηνείας» φαντασμαγορικά σόου, όπως είναι αυτό προχθές το πρωί που αεροπλάνα της Πολεμικής μας Αεροπορίας (Mirage 2000) πραγματοποίησαν χαμηλές πτήσεις πάνω από την Αθήνα, κατά την ώρα της τελετής παράδοσης και παραλαβής στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μετά την «αποχώρηση» του Πάνου Καμμένου.

Φυσικά οι βουλευτικές μεταγραφές δεν είναι φαινόμενο τωρινό, αλλά ανατρέχει σε βάθος χρόνου. Οι σημερινές πολιτικές συγκυρίες που συνδέονται άμεσα με την συμφωνία των Πρεσπών, έχει αυξήσει σε υπέρμετρο βαθμό τις μεταγραφές βουλευτών, κάτι που προκαλεί πολλά ερωτηματικά.

Σύμφωνα με τους ιστορικούς αναλυτές ο πρώτος πολιτικός που του έχει αποδοθεί ο όρος του αποστάτη είναι ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πατέρας του σημερινού προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη. Εν ζωή ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης απέκρουσε τον όρο αυτό που του αποδόθηκε, δίνοντας την δική του ερμηνεία.

Από της δικαστικής σκοπιάς, πολλή μελάνι έχει καταναλωθεί για την μεταπήδηση δικαστών και εισαγγελέων στα πολιτικά μπαλκόνια. Και αυτό γιατί συνδέεται η ανάληψη πολιτικής θέσης με την προηγούμενη δικαστική διαδρομή και ειδικά με το θεμελιώδες κεφάλαιο της αμεροληψίας, κ.λπ. του δικαστή.

Μάλιστα, ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης δεν είναι λίγες οι προτάσεις για περιορισμούς των δικαστών στον τομέα της μεταπήδησης στον πολιτικό στίβο και ειδικά μετά την συνταξιοδότησή τους.

Οι 12 δικαστές που υπηρέτησαν την πολιτική

  • Βάσως Ρώτης

Μετά την μεταπολίτευση ο πρώτος δικαστής που ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου ήταν ο τότε πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Βασίλειος (Βάσως) Ρώτης. Ο Βασίλειος Ρώτης έγινε υπουργός Δικαιοσύνης μετά από πρόταση του αείμνηστου τότε αντιπροέδρου της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ Μένιου Κουτσόγιωργα, τις δύσκολες εκείνες ημέρες που το σκάνδαλο Κοσκωτά ήταν σε εξέλιξη. Διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης ο Βασίλης Ρώτης από το 1988 έως το 1989, ενώ απεβίωσε το Νοέμβριο του 2005.

  • Χρήστος Μαρκογιαννάκης

Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης διετέλεσε εισαγγελέας στο διάστημα 1972-1980, ενώ από το 1989 εκλέγεται συνεχώς βουλευτής Χανίων με τη Νέα Δημοκρατία. Διετέλεσε υφυπουργός Δημόσιας Τάξης την περίοδο 2004-2006 και πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Στις 10 Ιανουαρίου 2006 εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από τη θέση του υφυπουργού Δημόσιας Τάξης όταν δημοσιοποιήθηκαν συνομιλίες του στις οποίες εκφραζόταν υβριστικά και απαξιωτικά για τον τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Λινό. Τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2009 διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, επί κυβερνήσεως Καραμανλή.

  • Γεώργιος Κουβελάκης

Ο δικαστής που πέρασε στην πολιτική το 1993 επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου, ήταν ο σύμβουλος Επικρατείας (6ος κατά σειρά αρχαιότητας) Γεώργιος Κουβελάκης. Αρχικά ήταν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ στην συνέχεια διετέλεσε βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ (1993 – 1996) και υπουργός Δικαιοσύνης από τον Οκτώβριο του 1993 έως τον Φεβρουάριο του 1995. Παραιτήθηκε μετά το δικαστικό φιάσκο των ενόχων της ληστείας στην Τράπεζα Εργασίας του Νέου Κόσμου (Χριστούγεννα του 1992) που είχαν σκάψει τούνελ 20 μέτρων («το ριφιφί του αιώνα» όπως ονομάστηκε τότε), καθώς στηρίχθηκε σε μαρτυρίες κρατουμένων. Ο Γιώργος Κουβελάκης με το νόμο 2172/1993, κατάργησε την η θανατική ποινή στην Ελλάδα, ενώ είχε συγκρουστεί με το τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασίλη Κόκκινο.

  • Γεώργιος Ανεμογιάννης

Τον Οκτώβριο του 2009 ο αντιπρόεδρος και πρόεδρος (τότε) του Α’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Γεώργιος Ανεμογιάννης, παραιτήθηκε προκειμένου να αναλάβει καθήκοντα προϊσταμένου στο νομικό γραφείο του Πρωθυπουργού. Ένα μήνα μετά ορίζεται νομικός σύμβουλος του Μεγάρου Μαξίμου.

  • Γεώργιος Σταυρόπουλος

Ένα χρόνο μετά ο αντιπρόεδρος και πρόεδρος (τότε) του Γ΄ Τμήματος ΣτΕ Γεώργιος Σταυρόπουλος, παραιτήθηκε (Ιούλιο του 2010) για να αναλάβει καθήκοντα νομικού σύμβουλου στο γραφείο του πρώην Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με αντικείμενο την αναθεώρηση του Συντάγματος. Στην συνέχεια τον Νοέμβριο του 2011 ο Γεώργιος Σταυρόπουλος ορκίστηκε υπουργός Επικρατείας επί της μεταβατικής κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας του Λουκά Παπαδήμου.

  • Χαράλαμπος Αθανασίου

Ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και πρώην αρεοπαγίτης Χαράλαμπος Αθανασίου παραιτήθηκε το 2012 και τέθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας επί Αντώνη Σαμαρά. Ανακηρύχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής Επικρατείας το 2012, ενώ εκλέχθηκε βουλευτής Λέσβου το 2015. Διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών από τον Ιούνιο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2013, ενώ διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης από τον Ιούνιο του 2013 μέχρι τον Ιανουάριο του 2015.

  • Παναγιώτης Νικολούδης

Ο Παναγιώτης Νικολούδης μέχρι και τον Ιούνιο του 2005 ήταν εν ενεργεία αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και στη συνέχεια διετέλεσε γενικός γραμματέας των υπουργείων Εσωτερικών το 2007 και Δικαιοσύνης το 2009. Ο Παναγιώτης Νικολούδης αποτέλεσε το «βαρύ χαρτί» για την πολυδιαφημισμένη, από τον ΣΥΡΙΖΑ, καταπολέμηση της διαφθοράς, ως προσωπική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα. Όμως το Σεπτέμβριο του 2015 παύθηκε από τα καθήκοντά του.

  • Βασιλική Θάνου

Το πλέον πολυσυζητημένο πρόσωπο από το χώρο της Δικαιοσύνης είναι η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου. Μόλις συνταξιοδοτήθηκε ανέλαβε αμισθί καθήκοντα προϊσταμένη του νομικού γραφείου της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Πρόσφατα ανέλαβε καθήκοντα πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Επίσης, τον Αύγουστο του 2015 ορκίστηκε υπηρεσιακός Πρωθυπουργός σύμφωνα με τις Συνταγματικές επιταγές.

  • Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

Πολλά λέγονται και πολλά γράφονται για τον τότε εισαγγελέα Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο οποίος στις 14 Ιουλίου 2009 παραιτήθηκε από αντεισαγγελέας Εφετών για να τοποθετηθεί διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, στην οποία παρέμεινε μέχρι τις 13 Οκτωβρίου 2009. Διαχρονικά, ο κ. Παπαγγελόπουλος την περίοδο 2003 – 2006 διετέλεσε προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών. Το 2006 τοποθετήθηκε εποπτεύων εισαγγελέας στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής και εν συνεχεία και πρόεδρος του Συμβουλίου Συντονισμού Ανάλυσης και Ερευνών (αρμόδιος εισαγγελέας για την τρομοκρατία). Τον Ιούλιο του 2009 μετά την παραίτησή του από το δικαστικό σώμα αναλαμβάνει διοικητής της ΕΥΠ επί Κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή. Στην συνέχεια αλλάζει πολιτικό στρατόπεδο και τον Μάρτιο του 2015 ανέλαβε γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ. Τον Μάιο του 2015 διορίστηκε υφυπουργός Δικαιοσύνης και στην συνέχεια ανέλαβε υπουργός Δικαιοσύνης στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βασιλικής Θάνου. Τον Σεπτέμβριο του 2015 αναλαμβάνει καθήκοντα αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης αρμόδιος για θέματα διαφθοράς.

  • Πρόδρομος Ασημιάδης

Ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγιου Πρόδρομος Ασημιάδης μετά την συνταξιοδότηση του διετέλεσε το 2002 γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης. Το καλοκαίρι του 2002 υπέβαλε την παραίτηση του μετά την απόδραση του βαρυποινίτη Πίτερ Σέντομ από τις φυλακές Κορυδαλλού. Προηγουμένως το 1997 διορίστηκε πρόεδρος της Επιτροπής Κρατικών Προμηθειών από την κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη.

  • Ιωάννης Γαβρίλης

Τη θέση του γενικού γραμματέα στο υπουργείο Δικαιοσύνης αναλαμβάνει τον Ιούλιο του 2002 ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Γαβρίλης. Στις 30 Ιουνίου 2000 είχε αποχωρήσει από το εισαγγελικό σώμα λόγω συμπλήρωσης του, κατά το Σύνταγμα, ανώτατου ορίου ηλικίας.

  • Αθανάσιος Ανδρεουλάκος

Ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αθανάσιος Ανδρεουλάκος αποχώρησε το 2005. Διετέλεσε γενικός γραμματέας των υπουργείων Εσωτερικών το 2007, Δικαιοσύνης το 2009 και Δημόσιας Τάξης το 2012.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr