Διαφοροποιήσεις δικαστών για το «πόθεν έσχες»
Μια απόφαση η οποία ελήφθη με πλειοψηφία που δεν χαρακτηρίζεται συντριπτική αλλά –πιθανόν- οριακή, είναι αυτή των δικαστικών Ενώσεων να προσφύγουν εναντίον ρυθμίσεων και του νέου νόμου για το πόθεν έσχες. Κι αυτό γιατί συνεκτίμησαν πως αν μπλοκαριστεί εκ νέου η διαδικασία θα είναι η 5η χρονιά (από το 2015) που οι δικαστές δε θα έχουν υποβάλλει δήλωση περιουσιακής κατάστασης, γεγονός το οποίο –κοινωνικά- δεν μοιάζει να είναι αποδεκτό.
Έτσι στις ψηφοφορίες που τέθηκαν σε γενικές συνελεύσεις η απόφαση για προσφυγές ελήφθησαν οριακά σε κάποιες περιπτώσεις και με το σκεπτικό πως «εφόσον εντοπίζουμε αντισυνταγματικότητες δεν μπορούμε ως δικαστές να κλείσουμε τα μάτια».
Απ΄ την άλλη πλευρά όμως υπήρχαν διαφοροποιήσεις αφού π.χ η Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων (η μεγαλύτερη δικαστική συνδικαλιστική Ένωση) και η Ένωση Εισαγγελέων, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν συνυπέγραψαν τις αιτήσεις λήψης προσωρινών μέτρων δηλαδή τις αιτήσεις λήψης προσωρινής διαταγής και αναστολής, που αν γίνουν δεκτές «παγώνουν» εκ νέου το νόμο αλλά για πολλοστή φορά και τη διαδικασία υποβολής δηλώσεων.
Το σκεπτικό τους δηλαδή ήταν πως συμμετέχουν μεν στην αίτηση ακύρωσης η οποία θα συζητηθεί στις αρχές Μαρτίου 2019 (και η απόφαση θα εκδοθεί πολύ αργότερα) αλλά ότι μέχρι τότε θα υποβάλλουν κανονικά δηλώσεις πόθεν έσχες.
Βέβαια το γεγονός ότι κάποιες ενώσεις επέλεξαν τελικά να υποβάλλουν και αιτήσεις λήψης προσωρινών μέτρων «παγώματος» του νόμου, σημαίνει πως η απόφαση θα καταλαμβάνει και τους ίδιους εφόσον γίνουν δεκτές. Αλλά η διαφοροποίηση και μόνο είναι σημαντική, έστω συμβολικά.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr