Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά: Ανακαθορισμός της δικηγορίας
Ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλανίζει την πόλη μας είναι αυτό της στέγασης των δικαστικών υπηρεσιών. Από τετραετίας και πλέον το σύνολο της πόλης του Πειραιά έχει εκφρασθεί για την μεταστέγαση των δικαστηρίων της πόλης από το επικίνδυνο και όλως ανεπαρκές κτίριο της οδού Σκουζέ στο ημιτελές κτίριο της πρώην Ραλλείου Σχολής, δίπλα στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, με την παραχώρηση της χρήσης του κτιρίου από τον Δήμο του Πειραιά.
Η πολιτική βούληση σ’ αυτή την κατεύθυνση έχει εκφρασθεί καθαρά και απόλυτα και απομένουν μόνο οι όροι της σύμβασης μεταξύ των συμβαλλομένων (Δήμος Πειραιά – ΤΑΧΔΙΚ) για την έναρξη υλοποίησης του έργου.
Ο πρόεδρος του Δ.Σ.Π. Γιώργος Σταματογιάννης
Με την από 1/10/2018 απόφαση του ΤΑΧΔΙΚ συγκροτείται ομάδα που θα εργαστεί για την ολοκλήρωση της διαδικασίας παραχώρησης του ημιτελούς κτιρίου της πρώην Ραλλείου Σχολής από τον Δήμο Πειραιά και θα εισηγηθεί τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση του έργου, ώστε η πόλη να αποκτήσει ένα χώρο κατάλληλο για την αποστολή που επιτελεί η Δικαιοσύνη και αντάξιο του πρώτου λιμανιού της χώρας.
Η δικηγορία είναι ένα επάγγελμα με διφυές χαρακτήρα: λειτουργηματικό και βιοποριστικό.
Η λειτουργηματική αποστολή του δικηγόρου αναδεικνύεται μέσα από την καθημερινή του ενασχόληση με τα κοινωνικά δρώμενα με κατεύθυνση την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ενδυνάμωση του κράτους δικαίου. Όμως η βιοποριστική ενασχόληση είναι μία καταλυτική αντίρροπη δύναμη που διαμορφώνει αντίληψη και συμπεριφορά.
Τα σκληρά μέτρα σε φορολογικό και ασφαλιστικό επίπεδο, να σημειωθεί βέβαια ότι οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για την ποσοστιαία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, κύριας και επικουρικής ασφάλισης, είναι σε κάθε περίπτωση σε θετική κατεύθυνση και αποτελούν μία δικαίωση του μακρόχρονου προ διετίας αγώνα μας, που τόσο λοιδορήθηκε ως κίνημα της γραβάτας, η μείωση της δικηγορικής ύλης, το αυξημένο κόστος πρόσβασης στη Δικαιοσύνη και ο ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες δημιουργούν ένα ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα να αναμετριέται ο δικηγόρος με τους αριθμούς και να αποπροσανατολίζεται από την πεμπτουσία της εργασίας του, που είναι η ευπρόσωπη εκπροσώπηση του εντολέα του.
Τα δικαστήρια του Πειραιά, αλλά και των υπολοίπων πόλεων, πιστεύω, της χώρας παρουσιάζουν μια αποκαρδιωτική εικόνα, αφού οι υποθέσεις στον τομέα του ιδιωτικού δικαίου είναι πλέον λιγοστές λόγω του αυξημένου κόστους σε συνδυασμό με τη «σιωπηλή» δίκη (χωρίς την παρουσία διαδίκων, δικηγόρων, μαρτύρων).
Πιστεύω ότι είναι αναγκαίος και απαραίτητος όσο ποτέ άλλοτε ο ανακαθορισμός της δικηγορίας. Η εξειδίκευση στο γνωστικό αντικείμενο, η συμβουλευτική αλλά κύρια ο προσανατολισμός και η εξοικείωση με τους εναλλακτικούς τρόπους επίλυσης διαφορών (διαπραγματεύσεις, διαμεσολάβηση και διαιτησία) είναι επιτακτική ανάγκη.
Με τροπολογία του Υπουργείου Δικαιοσύνης ανεστάλη η εφαρμογή της υποχρεωτικότητας της διαμεσολάβησης για το νέο δικαστικό έτος (έως 16/9/2019) και αίρεται η ανασφάλεια δικαίου που είχε δημιουργηθεί στη νομική κοινότητα μετά τη δημοσίευση της γνωμοδοτικής απόφασης της διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που προκλήθηκε μετά από αίτηση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. Σε κάθε περίπτωση διαμορφώνεται ένα πεδίο ίσως και κύριας απασχόλησης για αρκετούς δικηγόρους είτε ως διαπιστευμένων διαμεσολαβητών, είτε ως δικηγόρων των μερών.
Η σκέψη για την ίδρυση γραφείου Διεθνούς Ναυτικής Διαιτησίας στον Πειραιά αποτελεί μία πρόκληση για όλους μας, ενώ παράλληλα ο θεσμός της Διαιτησίας μέσα και από το Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά αποτελεί μία δημιουργική προοπτική.
Επίσης με την εφαρμογή από τον Μάιο 2018 του Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα δημιουργείται ένα νέο πεδίο επαγγελματικής ενασχόλησης για τους δικηγόρους, αφού ο χώρος αυτός προσιδιάζει αλλά και ταυτόχρονα απαιτεί νομική προσέγγιση του αντικειμένου.
Παράλληλα η πολιτεία έχει υποχρέωση να στοχεύσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ορθή και ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης μέσα από την επίλυση ζητημάτων για έλλειψη προσωπικού και εκσυγχρονισμού της υλικοτεχνικής υποδομής (ενδεικτικά ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων και διασύνδεση των υπηρεσιών) σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ο δε νέος Υπουργός Δικαιοσύνης στην μόλις προχθεσινή συνάντηση μας εκδήλωσε απερίφραστα την ενεργή συμπαράταξη στα επιμέρους καθημερινά προβλήματα που ταλανίζουν την πλειονότητα των συναδέλφων.
Οι καιροί που ζούμε τόσο στη πατρίδα μας όσο και στο διεθνές στερέωμα επιτάσσουν συνεργασία, διάλογο, αλληλεγγύη και σεβασμό στο δημιουργικό ρόλο του καθενός.
Οι δικηγορικοί σύλλογοι μέσα από τα θεσμοθετημένα όργανά τους τοπικά και πανελλαδικά έχουν υποχρέωση αφενός να διαφυλάττουν τα συμφέροντα των μελών τους και αφετέρου να συμβάλουν σε μια κοινωνία διαλόγου, προόδου και δημιουργίας στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσης του κράτους δικαίου.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr