Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Η δικαστική διεκδίκηση της ιστορικής μνήμης

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η δικαστική διεκδίκηση της ιστορικής μνήμης

Στην υπόθεση του Διστόμου, δύο είναι οι σημαντικές ημερομηνίες. Η μία άμεσα συνδεδεμένη με την άλλη.

10 Ιουνίου 1944, ο τόπος σημαδεύεται ανεξίτηλα από την απάνθρωπη συμπεριφορά μιας ομάδας στρατιωτών, μιας ομάδας που έδρασε ξεχνώντας κάθε στρατιωτικό κανόνα αλλά κυρίως, κάθε ηθική δέσμευση. 74 χρόνια που κύλησαν άπραγα από τότε είναι πολλά.

Η δικηγόρος Χριστίνα Σταμούλη

27 Νοεμβρίου 1995, οι Διστομίτες άσκησαν μια αγωγή που έμελε να γράψει ιστορία. Ήταν μια πρωτότυπη νομική ιδέα του δικηγόρου και Νομάρχη Βοιωτίας, Γιάννη Σταμούλη. Μια ιδέα που του ήρθε ξαφνικά, όταν έγινε μάρτυρας μια προσκυνηματικής διαδικασίας στο Δίστομο, το χειμώνα του 1995, από γερμανόφωνους γέροντες. 23 χρόνια που κύλησαν άπραγα από τότε είναι ακόμη πιο πολλά.

Πολιτικά, η κατάλληλη στιγμή ήρθε τον Ιούνιο του 1995, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου συνειδητοποίησε ότι στους κόλπους της Ευρώπης παιζόταν ένα βρώμικο παιχνίδι που θα οδηγούσε σε μια γερμανική Ευρώπη αντί μιας ευρωπαϊκής Γερμανίας.

Παγκόσμια νομική πρωτοτυπία, η αγωγή ήταν ήδη έτοιμη όταν τον Σεπτέμβριο 1995, οι Γ. Σταμούλης και Γ-Α Μαγκάκης κλήθηκαν από τον Πρωθυπουργό Α. Παπανδρέου. Ο πρώτος πήρε το πράσινο φως να καταθέσει την αγωγή, αφού όμως ο δεύτερος – ως αναπληρωτής ΥπΕξ – θα οργάνωνε την επίδοση ρηματικής διακοίνωσης.

Αυτό ακριβώς έγινε: στις 14 Νοεμβρίου 1995 επιδόθηκε η ρηματική διακοίνωση και στις 27 Νοεμβρίου κατατέθηκε η αγωγή του Διστόμου.

Η απόφαση 137/1997 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λιβαδειάς που την ακολούθησε, θεωρείται, πλέον, σταθμός και τούτο γιατί, για πρώτη φορά στα νομικά χρονικά, κρίθηκε από Δικαστήριο ότι ένα Κράτος, τα όργανα του οποίου παραβιάζουν το ανθρωπιστικό δίκαιο, οφείλει αποζημίωση στα θύματα των πράξεων αυτών. Η επικύρωσή της, το 2000, από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, την έχει πλέον καταστήσει αμετάκλητη.

Η ιστορική αυτή απόφαση, παραμένει ακόμη ανεκτέλεστη μπλεγμένη στα γρανάζια των διεθνών πολιτικών σχέσεων.

Σήμερα, 23 χρόνια μετά από εκείνη τη μεγαλόφωνη και δημόσια διατύπωση του ζωντανού αιτήματος του Διστόμου και 18 χρόνια μετά την αμετάκλητη τελεσιδικία της δικαστικής διεκδίκησης, οφείλουμε να κάνουμε μια αποτίμηση και να προτάξουμε τα συμπεράσματα εκείνα που θα μας οδηγήσουν σε λύση, επ’ ωφελεία και των δύο πλευρών.

Η Γερμανία ας σταματήσει την προσπάθεια επιβολής μονομερών και αλαζονικών σχεδίων συμφιλίωσης, μέσω ταμείων και ιδρυμάτων, ερήμην των δικαιούχων. Η Ελλάδα ας σταματήσει τις εδώ και δεκαετίες ανοργάνωτες περιοδικές φωνασκίες, που τη μια τινάζουν το θέμα στον ουρανό και την άλλη το καταβαραθρώνουν.

Η λύση είναι μπροστά μας. Αρκεί να εμείνουμε στο Κράτος Δικαίου. Αρκεί να προστρέξουμε σε πρακτικές μη βίαιης επικοινωνίας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ