Η ηγεσία της Δικαιοσύνης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τι μέλει γενέσθαι

Σε μία πρωτοφανή στα χρονικά κατάσταση βρίσκεται από σήμερα η δικαιοσύνη, μία ημέρα αφότου έληξε η θητεία, λόγω συνταξιοδότησης, τόσο της Εισαγγελέως όσο και του Προέδρου του Αρείου Πάγου. Τα προεδρικά διατάγματα  για τους διαδόχους τους βρίσκονται  στα χέρια του Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος, όπως είχαν ξεκαθαρίσει πηγές της προεδρίας αμέσως μετά την επιλογή που […]

NEWSROOM
Η ηγεσία της Δικαιοσύνης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τι μέλει γενέσθαι

Σε μία πρωτοφανή στα χρονικά κατάσταση βρίσκεται από σήμερα η δικαιοσύνη, μία ημέρα αφότου έληξε η θητεία, λόγω συνταξιοδότησης, τόσο της Εισαγγελέως όσο και του Προέδρου του Αρείου Πάγου. Τα προεδρικά διατάγματα  για τους διαδόχους τους βρίσκονται  στα χέρια του Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος, όπως είχαν ξεκαθαρίσει πηγές της προεδρίας αμέσως μετά την επιλογή που έκανε η Κυβέρνηση στο Υπουργικό Συμβούλιο της 31ης Μαΐου, δεν υπογράφηκαν  μέχρι την 30η Ιουνίου.

Και το ερώτημα που κυριαρχεί τώρα στους κόλπους της δικαιοσύνης, και όχι μόνο, είναι τι θα κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αυτή την εβδομάδα. Οι περισσότερες πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο κ.Παυλόπουλος δεν θα βάλει την υπογραφή του. Και στην απόφασή του αυτή φαίνεται να προσμετρά  αφενός το ότι  η επιλογή της Κυβέρνησης ελήφθη αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές και αφού ο πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει τις βουλευτικές και αφετέρου στο ότι λόγω της χρονικής συγκυρίας που συνέβη αυτό, προκλήθηκαν  πλήθος αντιδράσεων από συνταγματολόγους, ακόμη και «φίλα προσκείμενους» στην Κυβέρνηση.

«Σύγκρουση» ή σιωπή;

Η αρνητική στάση του κ. Παυλόπουλου μπορεί να εκδηλωθεί με δύο τρόπους: είτε να αναπέμψει τα προεδρικά διατάγματα στην Κυβέρνηση χωρίς να τα υπογράψει, δηλώνοντας σαφώς και εμφανώς ότι διαφωνεί με την πρόωρη  κυβερνητική επιλογή, είτε να τα αφήσει στο «συρτάρι» μέχρι να αναλάβει η επόμενη κυβέρνηση, ακυρώνοντάς τα δηλαδή δια της σιωπής.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, όποια κι αν είναι η επιλογή του Προέδρου της  Δημοκρατίας, γεγονός είναι ότι έχει δημιουργηθεί μία «άβολη» κατάσταση εντός  του Αρείου Πάγου βασικά για τις δύο κυρίες που επιλέχτηκαν: την Δήμητρα Κοκκοτίνη ως Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και την Ειρήνη Καλού ως Προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου. Οι οποίες τελούν εν αναμονή τι μέλλει γενέσθαι.

Το Δικαστήριο βέβαια μέχρι να αναλάβουν οι νέοι του «τιμονιέρηδες» δεν μένει ακέφαλο. Χρέη Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου θα εκτελεί ο κ.Δημήτρης Δασούλας ως αρχαιότερος αντεισαγγελέας και Προέδρου η κ. Αγγελική Αλειφεροπούλου ως αρχαιότερη αντιπρόεδρος.

Η επόμενη ημέρα

Εφόσον πάντως, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, δεν επικυρωθούν τα προεδρικά διατάγματα, η επόμενη Κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα με νέο υπουργικό συμβούλιο να ακυρώσει τις αποφάσεις του προηγούμενου. Σε μία τέτοια περίπτωση μπορεί  είτε  να επιλέξει νέα  πρόσωπα, είτε να πάει βάση της  επετηρίδας,  πρακτική που είχε ακολουθηθεί τα τελευταία, προ ΣΥΡΙΖΑ, χρόνια.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ