Η προάσπιση των γυναικείων δικαιωμάτων
To Ευρωπαϊκό Λόμπι Γυναικών (EWL) έχει ως σκοπό την συσπείρωση του γυναικείου κινήματος στην Ευρώπη, προκειμένου να ασκήσει επιρροή στο ευρύ κοινό και στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών και της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό ομοσπονδιακό δίκτυο γυναικείων ενώσεων, το οποίο περιλαμβάνει συνολικά περισσότερες από 2000 οργανώσεις σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και τις υποψήφιες χώρες, καθώς και 19 ευρωπαϊκές οργανώσεις που εκπροσωπούν την ποικιλομορφία των γυναικών και των κοριτσιών στην Ευρώπη.
Το EWL στοχεύει σε μια κοινωνία, στην οποία η συμβολή των γυναικών σε όλες τις πτυχές της ζωής αναγνωρίζεται, επιβραβεύεται και γιορτάζεται – στην ηγεσία, στη φροντίδα και στην παραγωγή. Όλες οι γυναίκες πρέπει να έχουν αυτοπεποίθηση, την ελευθερία επιλογής και προστασία από τη βία και την εκμετάλλευση.
Η Δικηγόρος Κατερίνα Καϊπάνου
Είχα την τιμή να συμμετάσχω στο 4ο συνέδριο για το φεμινισμό, το οποίο διοργανώνεται από το EUROPEAN WOMEN’S LOBBY, με έδρα τις Βρυξέλλες. Η συμμετοχή της Ελλάδας στο συνέδριο επιλέχθηκε μεταξύ 250 αιτήσεων από όλες τις χώρες της Ευρώπης και εγώ προσωπικά ευχαριστώ θερμά για την ανάθεση της εκπροσώπησης της, την κα Μίκα Ιωαννίδου, εκπρόσωπο της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Λόμπι Γυναικών.
Μετά το πέρας της συμμετοχής μου στο συνέδριο, στο οποίο συμμετείχα μαζί με άλλες 40 νέες, δυναμικές γυναίκες από όλη την Ευρώπη, με θέμα την προάσπιση των γυναικείων δικαιωμάτων, οι σκέψεις είναι πολλές. Είναι πολλά αυτά που φέρνω πίσω μαζί μου, κυρίως όσον αφορά τις ιδέες και τις νέες επαφές από όλη την Ευρώπη, αναζητώντας μια απάντηση στην βασική ερώτηση του συνεδρίου “Πώς μπορούμε να προωθήσουμε μια ισχυρότερη και πραγματικά φεμινιστική ηγεσία και να διασφαλίσουμε ότι εργαζόμαστε αλληλέγγυα για να αλλάξουμε νοοτροπίες;”
Ο φεμινισμός από καιρό υπήρξε και εξακολουθεί να είναι μια ανεκτίμητη πύλη για την κατανόηση της ισότητας. Η ισότητα των φύλων αφορά σχεδόν όλους τους τομείς της κοινωνίας με διαφορετικούς τρόπους. Αλλά δεν επηρεάζονται με τον ίδιο τρόπο. Η ομάδα των γυναικών, για παράδειγμα, δεν είναι ομοιογενής και πρέπει να καταλάβουμε ότι διάφοροι παράγοντες οδηγούν σε διαφορετικές μορφές διακρίσεων. Μια γυναίκα με αναπηρία είναι πιθανό να αντιμετωπίσει άλλες και περισσότερες προκλήσεις από μια γυναίκα που δεν είναι ανάπηρη. Η ίδια λογική ισχύει για μια γυναίκα με διαφορετικό χρώμα δέρματος, καθώς και για μια γυναίκα που ανήκει σε σεξουαλική μειονότητα. Και ούτω καθεξής.
Ο φεμινισμός πρέπει να συνεχίσει να αναπτύσσεται. Πρέπει να συνεχίσει να περιλαμβάνει, να εμπνέει, να επικρίνει κριτικά, να αγκαλιάζει ένα πλήθος απόψεων και εμπειριών. Ο φεμινισμός πρέπει να σημαίνει αλληλεγγύη και αυτό άλλωστε αποδεικνύεται από το γεγονός ότι είμαστε όλες ενωμένες κάτω από την ομπρέλα του Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών. Όλοι θέλουμε να αναγνωρίζονται ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες για τους ανθρώπους ανεξάρτητα από το φύλο. Για όλους εμάς, ο φεμινισμός είναι κάτι που δίνει ελευθερία. Ειδικότερα, ο φεμινισμός πρέπει να συνεχίσει να είναι ένα κίνημα και όχι τάση.
Ευελπιστώ σε μια κοινωνία απαλλαγμένη από κάθε μορφή βίας και επιθετικότητας. Ευελπιστώ σε μια κοινωνία με ολιστικό, μετασχηματιστικό κοινωνικοοικονομικό όραμα βασισμένο στην ευημερία, στην ισότητα, στην κοινωνική δικαιοσύνη και σε μια ισχυρή φωνή ενάντια στη φτώχεια των γυναικών.
Υ.Γ. Το ετήσιο συνέδριο για την προώθηση του φεμινισμού για γυναίκες έως 30 ετών, ονομάστηκε ‘AGORA’, από την ελληνική λέξη Αγορά, η οποία ήταν στην Αρχαία Ελλάδα το οικονομικό, διοικητικό, κοινωνικό και πνευματικό κέντρο της πόλης και ο τόπος στον οποίο οι αρχαίοι συζητούσαν τις πολιτικές εξελίξεις, τα κοινά και φιλοσοφούσαν.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr