Καλυψώ Γούλα: «Όχι» μικροπολιτικές ή συντεχνιακές σκοπιμότητες στις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα
Η αλλαγή του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας έπειτα από επτά δεκαετίες ισχύος ήταν κατά γενική ομολογία μονόδρομος. Οι αποσπασματικές τροποποιήσεις στο διάστημα αυτό δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις δυσλειτουργίες ή και αδικίες στην απονομή της Δικαιοσύνης και ήταν ξεκάθαρο ότι απαιτούνταν συνολική μεταρρύθμιση έτσι ώστε να εναρμονιστούν με τη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα.
Γράφει η δικηγόρος Καλυψώ Γούλα
Πολλές από τις προτεινόμενες αλλαγές κινούνται σαφώς προς τη σωστή κατεύθυνση. Να αναφέρω χαρακτηριστικά την επιβολή της κοινωφελούς εργασίας η οποία προβλέπεται με το νέο Ποινικό Κώδικα πλέον ως κύρια ποινή για τα χαρακτηριζόμενα στο εξής ως βαριά πλημμελήματα. Με τον τρόπο αυτό δεν εξοντώνεται οικονομικά ο παραβάτης και ταυτόχρονα ωφελείται το κοινωνικό σύνολο.
Θετική είναι επίσης η κατάργηση των διατάξεων του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, που έτσι και αλλιώς ήταν ανορθολογικές, ενώ πλέον θα προβλέπονται για τους κατηγορούμενους αυτούς ποινές καθείρξεως μέχρι 15 ετών.
Ωστόσο, υπάρχουν ζητήματα, στα οποία θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και αναφέρομαι στις προτεινόμενες διατάξεις περί εγκληματικής οργάνωσης, περί μετατροπής από κακούργημα σε πλημμέλημα της κατοχής εκρηκτικών καθώς και στον ορισμό του βιασμού στο άρθ. 336 ΠΚ.
Σε κάθε περίπτωση τα σχέδια που έχουν τεθεί σε διαβούλευση, η οποία παρατάθηκε μέχρι την 14 Απριλίου, και ιδίως οι επίμαχες διατάξεις, πρέπει να εξεταστούν με μεγάλη σοβαρότητα και χωρίς μικροπολιτικές ή συντεχνιακές σκοπιμότητες, ώστε να καταστεί πιο λειτουργικό το σύστημα και ταυτόχρονα να αποκατασταθεί στην κοινωνία το αίσθημα της ορθολογικής-και κυρίως ίσης- απονομής της Δικαιοσύνης.
Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, υποψήφια ευρωβουλευτής ΝΔ
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr