Κατερίνα Φραγκάκη: Εξίσωση για δυνατούς λύτες η υιοθεσία στην Ελλάδα

Σήμερα η υιοθεσία πραγματοποιείται για να ωφεληθεί πρωτίστως ένα παιδί, αποκτώντας οικογένεια και γονική φροντίδα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί πόσο ευεργετική για τα παιδιά είναι η υιοθεσία, καθότι τους δίνει την ευκαιρία να αναπτύξουν σωστούς κοινωνικούς δεσμούς και τη δυνατότητα να ζήσουν σε ένα υγιές περιβάλλον, ενώ παράλληλα τα βοηθάει να ξεπεράσουν τα τραύματα του […]

NEWSROOM
Κατερίνα Φραγκάκη: Εξίσωση για δυνατούς λύτες η υιοθεσία στην Ελλάδα

Σήμερα η υιοθεσία πραγματοποιείται για να ωφεληθεί πρωτίστως ένα παιδί, αποκτώντας οικογένεια και γονική φροντίδα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί πόσο ευεργετική για τα παιδιά είναι η υιοθεσία, καθότι τους δίνει την ευκαιρία να αναπτύξουν σωστούς κοινωνικούς δεσμούς και τη δυνατότητα να ζήσουν σε ένα υγιές περιβάλλον, ενώ παράλληλα τα βοηθάει να ξεπεράσουν τα τραύματα του παρελθόντος από την παραμέληση.

Η δικηγόρος Κατερίνα Φραγκάκη

Αν και είναι πασίδηλα τα οφέλη της υιοθεσίας, υιοθετούνται σήμερα λιγότερα από 250 παιδιά κάθε χρόνο, αν και βρίσκονται σε κρατικά, δημοτικά και ιδιωτικά ιδρύματα περίπου 2.000 παιδιά. Ένα ζευγάρι που επιθυμεί να υιοθετήσει ένα παιδί πρέπει να περιμένει τουλάχιστον 4 έτη.

Για παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας ή παιδιά με ειδικές ανάγκες ο χρόνος αναμονής είναι μικρότερος λόγω του μικρού αριθμού αιτήσεων υιοθεσίας γι’ αυτά τα παιδιά.

Η κατάσταση αυτή της μεγάλης αναμονής δημιουργεί συχνά στα έγκλειστα παιδιά προβλήματα στην ανάπτυξη, εξαιτίας της παρατεταμένης παραμονής τους στο Ίδρυμα. Έτσι, ακόμη κι αν ένα μωρό είναι υγιές, αλλά λόγω των χρονοβόρων δικαστικών διαδικασιών παραμείνει πολύ καιρό μέσα στο Ίδρυμα, έχει λιγότερες ελπίδες τελικά να υιοθετηθεί, καθώς το μωρό μεγαλώνει και οι περισσότεροι γονείς ζητούν στις αιτήσεις τους συνήθως βρέφη.

Αλλά και στη συνέχεια κάποιοι γονείς θα απορρίψουν αυτό το παιδί λόγω προβλημάτων υγείας, που ενδέχεται ν’ αντιμετωπίζει εξαιτίας του εγκλεισμού.

Πριν από πέντε μήνες ψηφίστηκε ο νόμος 4538/2018 , που έδινε ελπίδα στα παιδιά και στους υποψήφιους γονείς για επίσπευση των διαδικασιών υιοθεσίας. Ακόμα όμως δεν έχει διαφανεί κάποια βελτίωση. Ουσιαστικά ο νέος νόμος πέρα της δημιουργίας μητρώου υιοθετημένων παιδιών και θετών γονέων, την συνεχή επιμόρφωση των γονέων, δεν προβλέπει κάτι άλλο για την επίσπευση της διαδικασίας της υιοθεσίας. Περισσότερο δίνει έμφαση στην αναδοχή και στην ίδρυση φορέων σχετικών με αναδοχή και υιοθεσία. Το κύριο ζήτημα που χρήζει επίλυσης είναι ο χρόνος της συναίνεσης από τους γονείς ή η αναπλήρωση της από το αρμόδιο Πρωτοδικείο.

Αποτέλεσμα αυτής της χρονοβόρας κατάστασης είναι οι υποψήφιοι γονείς, που έχουν εξαντλήσει την υπομονή τους περιμένοντας χρόνια για να υιοθετήσουν ένα παιδί μέσω της κρατικής υιοθεσίας, να στρέφονται προς την ιδιωτική υιοθεσία. Παρά το γεγονός ότι ο νόμος απαγορεύει ρητά τη δωροληψία για την απόκτηση ενός παιδιού, ανάμεσα σε βιολογική και θετή οικογένεια, οι ιδιωτικές υιοθεσίες είναι επιρρεπείς στην παρανομία, καθώς αρκετές φορές εμπλέκονται κυκλώματα κυρίως από τη Βουλγαρία, που εκμεταλλεύονται συστηματικά εγκύους, με αποτέλεσμα και οι υποψήφιοι γονείς να μπλέκουν σε μια νέα περιπέτεια με απρόβλεπτες συνέπειες.

Εν κατακλείδι γίνεται σαφές ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη η επιτάχυνση της διαδικασίας της κρατικής υιοθεσίας, προκειμένου να δοθεί προβάδισμα στην κάλυψη των αναγκών των παιδιών, που βρίσκονται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε Ιδρύματα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ