Κωνσταντίνος Γώγος: Άλλο η ανθρωποκτονία και άλλο η απάτη
Η τροποποίηση ενός κώδικα μετά από 70 έτη αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι είναι ένα έργο δύσκολο, στο οποίο και θα πρέπει να συγκεραστούν όλες εκείνες οι διαφορετικές και πολλές φορές αντικρουόμενες θεωρητικές αναλύσεις και νομολογίες που έχουν εκδοθεί εδώ και τόσα χρόνια. Γράφει ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Χ. Γώγος Ο νέος Ποινικός Κώδικας έρχεται να φέρει […]
Η τροποποίηση ενός κώδικα μετά από 70 έτη αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι είναι ένα έργο δύσκολο, στο οποίο και θα πρέπει να συγκεραστούν όλες εκείνες οι διαφορετικές και πολλές φορές αντικρουόμενες θεωρητικές αναλύσεις και νομολογίες που έχουν εκδοθεί εδώ και τόσα χρόνια.
Γράφει ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Χ. Γώγος
Ο νέος Ποινικός Κώδικας έρχεται να φέρει μεγάλες αλλαγές στην επιμέτρηση της ποινής τροποποιώντας ριζικά τα πλαίσια ποινής. Ακόμα και αν έχουν εμφανισθεί φωνές για διορθώσεις στο αρχικό κείμενο δε παύουν να αποτελούν προτάσεις για διόρθωση σε ελάχιστες διατάξεις συγκριτικά με τον όγκο άρθρων που υπάρχουν σε αυτό.
Χαρακτηριστικότερη τροποποίηση, για την οποία και συμφωνεί το σύνολο του νομικού κόσμου είναι η κατάργηση του ειδικού νόμου 1608/50, η οποία και αφορά στους καταχραστές του Δημοσίου.
Η νέα διάταξη, η οποία και ενοποιείται πλέον στο κείμενο του άρθρου 386 ΠΚ, έρχεται να εξορθολογήσει το πλαίσιο ποινής το οποίο μέχρι και σήμερα ήταν η ισόβια κάθειρξη. Συγκεκριμένα, η νέα διάταξη έχει ως εξής:
«1. Όποιος με την εν γνώσει παράσταση ψευδών γεγονότων σαν αληθινών ή την αθέμιτη απόκρυψη ή παρασιώπηση αληθινών γεγονότων βλάπτει ξένη περιουσία πείθοντας κάποιον σε πράξη, παράλειψη ή ανοχή με σκοπό από τη βλάβη αυτής της περιουσίας να αποκομίσει ο ίδιος ή άλλος παράνομο περιουσιακό όφελος τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή. Αν η ζημία που προκλήθηκε υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 120.000 ευρώ επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη και χρηματική ποινή.
2. Αν η απάτη στρέφεται άμεσα κατά του νομικού προσώπου του ελληνικού δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και η ζημιά που προκλήθηκε υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 120.000 ευρώ επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και χρηματική ποινή έως χίλιες ημερήσιες μονάδες. Η πράξη αυτή παραγράφεται μετά είκοσι έτη».
Από όλα τα ανωτέρω και από τη διατύπωση της ίδιας της νέας διάταξης προκύπτει ότι ο νομοθέτης έρχεται να συνταχθεί με την αρχή της αναλογικότητας που απορρέει από το άρθρο 25 του Συντάγματος διορθώνοντας τα πλαίσια ποινής, ορίζοντας εκ νέου τα όρια της ποινικής απαξίας.
Αν μη τη άλλο, ας μη λησμονούμε ότι μέχρι πρότινος η ποινή για τους καταχραστές ήταν ίδια με αυτή των δολοφόνων – ποινή ισόβιας καθείρξεως. Είναι σαφές επομένως πως η τροποποίηση στη διάταξη θα έχει νομικά θετικό αποτέλεσμα, καθώς θα έρθει να διορθώσει μία εσφαλμένη κατάσταση πάρα πολλών ετών.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr