Κωνσταντίνος Γώγος: Κατ’ οίκον περιορισμός στις μητέρες με παιδιά

Οι αλλαγές στο Ποινικό Κώδικα δε σταματούν να εκπλήσσουν το νομικό κόσμο. Παρά το γεγονός ότι αρχικά είχαν απασχολήσει θέματα που σχετίζονταν με αδικήματα όπως ο βιασμός, οι μολότοφ, οι κλοπές κτλ, έχουν συντελεστεί αλλαγές που αφορούν στην έκτιση της ποινής για χρόνια προβλήματα που αναζητούσαν λύση. Γράφει ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Χ. Γώγος Χαρακτηριστικότερη αυτή […]

NEWSROOM

Οι αλλαγές στο Ποινικό Κώδικα δε σταματούν να εκπλήσσουν το νομικό κόσμο. Παρά το γεγονός ότι αρχικά είχαν απασχολήσει θέματα που σχετίζονταν με αδικήματα όπως ο βιασμός, οι μολότοφ, οι κλοπές κτλ, έχουν συντελεστεί αλλαγές που αφορούν στην έκτιση της ποινής για χρόνια προβλήματα που αναζητούσαν λύση.

Γράφει ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Χ. Γώγος

Χαρακτηριστικότερη αυτή των μητέρων, οι οποίες έχουν την επιμέλεια των ανήλικων τέκνων τους. Στο φως της δημοσιότητας είχαν έρθει κατά το παρελθόν περιπτώσεις ανήλικων τέκνων που μεγάλωναν μέσα στη φυλακή, καθώς οι μητέρες τους είχαν καταδικαστεί για στερητικές της ελευθερίας ποινές.

Ο νέος Ποινικός Κώδικας έρχεται να κάνει μία τομή στις συγκεκριμένες περιπτώσεις. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 105 παρ. 2, ανεξάρτητα από το ύψος της ποινής οι μητέρες που έχουν την επιμέλεια ανήλικων τέκνων, τα οποία δεν έχουν συμπληρώσει το όγδοο έτος της ηλικίας τους, εκτίουν την ποινή τους στην κατοικία τους.

Ο νόμος έρχεται να διορθώσει μία παράλογη έως σήμερα αντιμετώπιση των ανήλικων τέκνων τα οποία και κατέληγαν να είναι κρατούμενοι. Ωστόσο, θα πρέπει να εξετάσουμε κατά πόσο η συγκεκριμένη διάταξη προσκρούει σε Συνταγματικά Δικαιώματα ισότητας των δύο φύλων.

Αρχικά η διάταξη δεν καλύπτει τους γονείς που έχουν την επιμέλεια, αλλά μόνο την μητέρα. Γίνεται σαφές επομένως, πως υπάρχει σαφής διάκριση ως προς τον πατέρα, ο οποίος και αυτός είναι απαραίτητος για τη διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού.

Από εκεί και πέρα, η μείωση των ποινών ειδικά στα κακουργήματα σε συνδυασμό με την αύξηση του ορίου της ηλικίας (οκτώ έτη), θα καταλήξει στο πρακτικό αποτέλεσμα, οιαδήποτε μητέρα να μην μπαίνει σχεδόν ποτέ στη φυλακή ή να εκτίει τον ελάχιστον εναπομείναντα χρόνο.

Τέλος, θα πρέπει να υπάρχει σαφής αντιμετώπιση της καταχρηστικής άσκησης του δικαιώματος από το οργανωμένο έγκλημα, αφού κάθε εγκληματική δραστηριότητα με αρχηγό μητέρα θα καταλήγει σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Η μη ύπαρξη υποδομών σε επίπεδο κοινωνικών λειτουργών, παιδικών σταθμών, παιδοψυχολόγων κτλ είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο καταλήγουμε σε τέτοιες νομοθετικές ρυθμίσεις. Αντί λοιπόν να θεωρούμε δεδομένες τις ελλείψεις και να καταλήγουμε σε τροποποίηση του νόμου με βάσει αυτές, θα ήταν φρόνιμο να αυξήσουμε την υλικοτεχνική υποδομή για την ορθή αντιμετώπιση των ποινικών μητέρων.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr