Κωνσταντίνος Γώγος: Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώσουν την αύξηση στον κατώτατο μισθό.

 Ανακοινώθηκε επισήμως η αύξηση του κατώτατου μισθού η οποία και θα συμπαρασύρει εκτός από τους μισθούς των μισθωτών και τα σχετικά επιδόματα. Ας μη λησμονούμε ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη χωρά εντός της Ευρωζώνης, η οποία και είχε δέκα ολόκληρα έτη να προβεί σε αύξηση μισθών, βρισκόταν δε μέχρι και πρόσφατα στην τελευταία θέση […]

NEWSROOM

 Ανακοινώθηκε επισήμως η αύξηση του κατώτατου μισθού η οποία και θα συμπαρασύρει εκτός από τους μισθούς των μισθωτών και τα σχετικά επιδόματα.

Ας μη λησμονούμε ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη χωρά εντός της Ευρωζώνης, η οποία και είχε δέκα ολόκληρα έτη να προβεί σε αύξηση μισθών, βρισκόταν δε μέχρι και πρόσφατα στην τελευταία θέση όσον αφορά τον κατώτατο μισθό.

Γράφει ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Χ. Γώγος

Σε μία πρώτη ανάγνωση επομένως η αύξηση του κατώτατου μισθού όντως ήταν χρονικά επιβεβλημένη. Ζήτημα προκύπτει όμως για το ποιος θα κληθεί να καταβάλλει τα ποσά που απαιτούνται από την αύξηση μιας και αυτά δε καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά όπως ο Νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει είναι συνυφασμένα με τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών.  

Δικαίωση dikastiko.gr  

Ήδη σε προηγούμενο άρθρο στο dikastiko.gr είχαμε αναφερθεί στην ανάγκη εξ ορθολογισμού του Νόμου Κατρούγκαλου.

Από το Σεπτέμβριο του 2018 είχαμε επισημάνει τον κίνδυνο επηρεασμού τον ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς ο τρόπος υπολογισμούς τους βασίζεται στον κατώτατο μισθό.

Συγκεκριμένα, ο Ν. 4387/2016, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα στο άρθρο 39 (Εισφορές αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών) παρ. 3 αναφέρει:

«Η μηνιαία ελάχιστη βάση υπολογισμού επί της οποίας υπολογίζεται το εκάστοτε προβλεπόμενο ποσοστό εισφοράς καθορίζεται με βάση το ποσό που αντιστοιχεί στον κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών. Ειδικά στην περίπτωση εφαρμογής της περίπτωσης β’ της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου η ως άνω ελάχιστη μηνιαία βάση υπολογισμού αντιστοιχεί στο 70% επί του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών. Ως προς το ανώτατο όριο ασφαλιστέου μηνιαίου εισοδήματος εφαρμόζεται σε κάθε περίπτωση η διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 38».

Κατόπιν όλων των ανωτέρω γίνεται σαφές ότι η απόφαση της κυβέρνησης για αύξηση του κατώτατου μισθού δεν είναι μέτρο το οποίο θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά θα το πληρώσουν με τις ασφαλιστικές τους εισφορές οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Η μείωση του αφορολόγητου δεν αφορά το 2019.

Και ενώ εδώ θα έπρεπε να αρχίσει ένας δημόσιος διάλογος για τροποποίηση του Νόμου Κατρούγκαλου καθώς οι μόνοι που θα πληγούν από την αύξηση είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες ένα αφήγημα περί μη πραγματικής αύξησης του κατώτατου μισθού λόγω της μείωσης του αφορολόγητου.

Και μπορεί ναι μεν η αύξηση του αφορολόγητου να έχει σαν αποτέλεσμα την σχεδόν εξαφάνιση της αύξησης των μισθών, ωστόσο αυτή θα λάβει χώρα το 2020!!!

Επομένως, σήμερα και ειδικά για το προεκλογικό έτος 2019 ουδεμία σημασία έχει καθώς αφενός οι μισθωτοί όντως θα δούνε αύξηση των μισθών τους και οι ελεύθεροι επαγγελματίες αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές τους.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ