Κωνσταντίνος Γώγος: Ο ληστής για Δήμαρχος ή τα παρεπόμενα της κατάργησης του άρθρου 61 ΠΚ

Το άρθρο του καθηγητή κ. Χρίστου Μυλωνόπουλου στο dikastiko.gr έφερε στο φως μία ακόμα κατάργηση – τροποποίηση, η οποία λαμβάνει χώρα στο υπό διαβούλευση νέο Ποινικό Κώδικα. Γράφει ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Χ. Γώγος Με τις νέες διατάξεις καταργείται πλήρως το άρθρο 61 ΠΚ, το οποίο και αφορούσε στην παρεπόμενη ποινή της αποστέρησης πολιτικών δικαιωμάτων. Ήταν […]

NEWSROOM

Το άρθρο του καθηγητή κ. Χρίστου Μυλωνόπουλου στο dikastiko.gr έφερε στο φως μία ακόμα κατάργηση – τροποποίηση, η οποία λαμβάνει χώρα στο υπό διαβούλευση νέο Ποινικό Κώδικα.

Γράφει ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Χ. Γώγος

Με τις νέες διατάξεις καταργείται πλήρως το άρθρο 61 ΠΚ, το οποίο και αφορούσε στην παρεπόμενη ποινή της αποστέρησης πολιτικών δικαιωμάτων. Ήταν ένα κρίσιμο για το πολιτικό σύστημα της χώρας άρθρο το οποίο και απέκλειε από δημόσια αξιώματα μετά από την έκδοση δικαστικής απόφασης, τα πρόσωπα εκείνα τα οποία είχαν καταδικαστεί για ποινικά κολάσιμες πράξεις.

Ο νέος νόμος έρχεται να αφαιρέσει το άρθρο 61 με αποτέλεσμα να καταργείται πλήρως ως παρεπόμενη ποινή η αποστέρηση πολιτικών δικαιωμάτων. Τη θέση του ωστόσο σε μία πρώτη ανάγνωση έρχεται να αναπληρώσει το νέο άρθρο 60, το οποίο και τιτλοφορείται «αποστέρηση θέσεων και αξιωμάτων» και αναφέρει:

  1.  Αν ο υπαίτιος καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει αποστέρηση της δημόσιας θέσης ή του δημόσιου ή αυτοδιοικητικού αξιώματος που κατέχει, εφόσον η πράξη του συνιστά βαριά παράβαση των καθηκόντων του.
  2. Η αποστέρηση αρχίζει μόλις η απόφαση γίνει αμετάκλητη

Είναι σαφής όμως η αλλαγή που το νέο άρθρο επιφέρει. Αρχικά, πλέον δεν έχουμε να κάνουμε με αποστέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, δηλαδή προσωρινή αφαίρεση του δικαιώματος εκλέγεσθαι, αλλά μόνον αποστέρηση της δημόσιας θέσης που ο καταδικασθείς κατέχει. Παράλληλα, η συγκεκριμένη αποστέρηση δεν αφορά όλα τα ποινικά αδικήματα αλλά προστίθεται μία επιπλέον προϋπόθεση, η παράνομη πράξη του να συνιστά βαριά παράβαση του καθήκοντός του. Επιπρόσθετα, η όποια εφαρμογή του νέου άρθρου 60 αρχίζει από την αμετάκλητη καταδίκη.

Πρακτικά δηλαδή με τη νέα διάταξη δίνεται η δυνατότητα σε κατάδικους να ζητήσουν την ψήφο του Ελληνικού Λαού. Και όχι μόνον αυτό, αλλά μπορεί πλέον κάποιος να κατέχει δημόσιο αξίωμα ακόμα και αν έχει καταδικασθεί. Δηλαδή θα μπορούσε κάποιος κάλλιστα να καταδικαστεί για ληστεία και να συνεχίσει να είναι Δήμαρχος του τόπου του. Άλλωστε πλέον απαιτείται αμετάκλητη καταδίκη, δηλαδή η επιβαλλόμενη αποστέρηση ακόμα και αν επιβληθεί, θα αρχίσει να εφαρμόζεται πολλά χρόνια μετά, ήτοι αφού πρώτα ο υποψήφιος εκλεγεί, ψηφιστεί, εκτελέσει τα καθήκοντά του σε δημόσιο αξίωμα.

              

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr