Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Κωνσταντίνος Γώγος: 3-4 κατοστάρικα για την Παιδεία!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κωνσταντίνος Γώγος: 3-4 κατοστάρικα για την Παιδεία!

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρη από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου στην οποία επανέλαβε την πρότασή του για επιβολή τέλους εγγραφής των φοιτητών στα Πανεπιστήμια.

Γράφει ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Χ. Γώγος

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Να μπει τέλος εγγραφής 300-400 ευρώ. Το τζάμπα είναι κατάρα. Αυτά να κοιτάξει ο κ. Γαβρόγλου και όχι να υποβαθμίζει τα πανεπιστήμια». Η δήλωση ήρθε ως απάντηση σε ανακοίνωση του Υπουργείου που τον χαρακτήριζε «θιασώτη των ιδιωτικών πανεπιστημίων».

Η όλη διαφωνία έρχεται να δυναμιτίσει το πολιτικό σκηνικό σε μία περίοδο που έχει επανέλθει η συζήτηση για δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Ήδη στη Βουλή η Κυβέρνηση δεν επέτρεψε τη τροποποίηση του Συντάγματος, απορρίπτοντας πρόταση της ΝΔ για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων. Η αξιωματική αντιπολίτευση επανήλθε με συνάντηση του Προέδρου της με 7 Συνταγματολόγους, εμμένοντας στο αίτημά της.

Το παρόν Σύνταγμα απαγορεύει τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 16 του Συντάγματος αναφέρει:

1. H τέχνη και η επιστήμη, η έρευνα και η διδασκαλία είναι ελεύθερες η ανάπτυξη και η προαγωγή τους αποτελεί υποχρέωση του Kράτους. H ακαδημαϊκή ελευθερία και η ελευθερία της διδασκαλίας δεν απαλλάσσουν από το καθήκον της υπακοής στο Σύνταγμα.

  1. H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες.
  2. Tα έτη υποχρεωτικής φοίτησης δεν μπορεί να είναι λιγότερα από εννέα.
  3. Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια. Tο Kράτος ενισχύει τους σπουδαστές που διακρίνονται, καθώς και αυτούς που έχουν ανάγκη από βοήθεια ή ειδική προστασία, ανάλογα με τις ικανότητές τους.
  4. H ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση. Tα ιδρύματα αυτά τελούν υπό την εποπτεία του Kράτους, έχουν δικαίωμα να ενισχύονται οικονομικά από αυτό και λειτουργούν σύμφωνα με τους νόμους που αφορούν τους οργανισμούς τους. Συγχώνευση ή κατάτμηση ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μπορεί να γίνει και κατά παρέκκλιση από κάθε αντίθετη διάταξη, όπως νόμος ορίζει.

Eιδικός νόμος ορίζει όσα αφορούν τους φοιτητικούς συλλόγους και τη συμμετοχή των σπουδαστών σ’ αυτούς.

  1. Oι καθηγητές των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι δημόσιοι λειτουργοί. Tο υπόλοιπο διδακτικό προσωπικό τους επιτελεί επίσης δημόσιο λειτούργημα, με τις προϋποθέσεις που νόμος ορίζει. Tα σχετικά με την κατάσταση όλων αυτών των προσώπων καθορίζονται από τους οργανισμούς των οικείων ιδρυμάτων.

Η πρόταση επομένως του Δημάρχου είναι πλήρως αντισυνταγματική αλλά και επί της ουσίας άσκοπη.

Οι  υπάρχουσες προτάσεις μιλούν άλλωστε για παράλληλη συνύπαρξη τόσο των κρατικών πανεπιστημίων, όσο και των ιδιωτικών. Άλλωστε, ζούμε σε μία εποχή που η ενωμένη Ευρώπη επιτρέπει στον οιοδήποτε να σπουδάσει το οτιδήποτε. Πόσοι άλλωστε Δικηγόροι Αθηνών είναι απόφοιτοι Αγγλίας, Ιταλίας και πλέον Κύπρου;

Ας μη λησμονούμε πως επί της ουσίας ερμηνευτικά εδώ και μία δεκαπενταετία τουλάχιστον έχουμε «λύσει» τη Συνταγματική επιταγή επιτρέποντας τη χρέωση των μεταπτυχιακών σε πολλά από τα ελληνικά κρατικά πανεπιστήμια.

Αντί λοιπόν να συνεχίσουμε να διαφωνούμε για τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων ή μη, ίσως θα πρέπει να πάμε σε μία επί της ουσίας συζήτηση πως αυτά θα λειτουργήσουν, με τι όρους, με τι προϋποθέσεις, με τι εξασφαλίσεις. Γιατί στο τέλος οι εξελίξεις θα μας προλάβουν και οι Έλληνες επιστήμονες θα καταλήξουν απόφοιτοι ενός ξένου πανεπιστημίου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ