Μίκα Ιωαννίδου: Ο ρόλος των ΜΚΟ στην κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης
Μετά από 7 ολόκληρα χρόνια αγώνων, διαμαρτυριών, πιέσεων, εξηγήσεων, σεμιναρίων και πορειών, σε Ελλάδα, Βρυξέλλες και Διεθνείς Οργανισμούς, στο Εθνικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στους εκάστοτε αρμόδιους Υπουργούς, επιτελούς η Σύμβαση κυρώθηκε και από την χώρα μας! Ως εκπρόσωπος των Γυναικείων Οργανώσεων στο Ευρωπαϊκό Λόμπι Γυναικών αναγνωρίζω μια πραγματική νίκη και μαζί με όλες τις […]
Μετά από 7 ολόκληρα χρόνια αγώνων, διαμαρτυριών, πιέσεων, εξηγήσεων, σεμιναρίων και πορειών, σε Ελλάδα, Βρυξέλλες και Διεθνείς Οργανισμούς, στο Εθνικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στους εκάστοτε αρμόδιους Υπουργούς, επιτελούς η Σύμβαση κυρώθηκε και από την χώρα μας!
Ως εκπρόσωπος των Γυναικείων Οργανώσεων στο Ευρωπαϊκό Λόμπι Γυναικών αναγνωρίζω μια πραγματική νίκη και μαζί με όλες τις γυναίκες που αγωνίστηκαν χαράζουμε τις επόμενες δράσεις μας, για την εφαρμογή πλέον της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.
Μετράμε πλέον 28 χρόνια από την ίδρυσή του Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών και της Ελληνικής Αντιπροσωπείας, η οποία είναι ιδρυτικό μέλος του και συνενώνει σπουδαίες γυναικείες Οργανώσεις, με παρουσία φεμινιστική και δράσεις για την ίση μεταχείριση πάνω από έναν αιώνα.
Χωρίς χρηματοδότηση από οποιαδήποτε πηγή, καταφέρνουμε να δώσουμε στίγμα στον αγώνα για την ίση μεταχείριση των δύο φύλων και την καταπολέμηση της βίας, της ειδεχθέστερη παραβίασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Με επιχειρήματα, στοιχεία και μελέτες μη χρηματοδοτούμενες αναδείξαμε ένα θέμα που φαινόταν «εκτός», θαμμένο από φόβο και σιωπή.
Ανεξάρτητες από κάθε είδους κηδεμονία οι 50 και πλέον Οργανώσεις-Μέλη μας συμβάλλουν καθημερινά με προσωπικό μόχθο, απολύτως εθελοντικά στην καταπολέμηση του φαινομένου.
Με αδιάσειστα στοιχεία και έρευνες αναδείξαμε θεωρητικά και πρακτικά την κρισιμότητα της κατάστασης, ιδίως στη χώρα μας, λόγω και των αυξημένων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.
Στην τελευταία Ημερίδα της 28ης Νοεμβρίου 2017 με την παρουσία εκπροσώπων του Ευρωκοινοβουλίου δώσαμε πολύ συγκεκριμένα παραδείγματα και στατιστικά στοιχεία. Εξηγήσαμε τον έμφυλο χαρακτήρα της βίας, ως κοινωνικού μηχανισμού, μέσω του οποίου, οι γυναίκες εξαναγκάζονται σε υποδεέστερη θέση σε σύγκριση με τους άνδρες, όπως ακριβώς προβλέπεται στο προοίμιο της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης.
Γράφει η Μίκα Ιωαννίδου*
Μέσω του Συμβουλίου της Ευρώπης κάναμε εκστρατεία για κύρωση σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ χρειάστηκαν πάνω από 100 σεμινάρια, διαμαρτυρίες και συνέδρια για να φτάσουμε στο πολυπόθητο αποτέλεσμα.
Επιπλέον, οι πάνω από 20 Συνεδριάσεις μας κατέληξαν στην εκπόνηση ενός εξαιρετικά εμπεριστατωμένου κειμένου με συγκεκριμένες προτάσεις για την διόρθωση αναντιστοιχιών και την τροποποίηση διατάξεων της Εθνικής Νομοθεσίας, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Σύμβασης και αυτό αποτέλεσε τη βάση για την εν συνέχεια Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία και εκπόνησε το τελικό Σχέδιο Νόμου. Η Σύμβαση της Κων/πολης, αποτελεί ένα άρτιο νομικό κείμενο που επεμβαίνει de jure και de facto στην πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας, απαιτεί δομές στήριξης των θυμάτων, μηχανισμούς πρόληψης και στατιστικά στοιχεία, κυρίως δε ελέγχει την εφαρμογή της.
Έχει τεράστιο παιδαγωγικό ρόλο και πρακτική σημασία συγχρόνως και όλοι γνωρίζουμε ότι εκεί όπου υστερεί η χώρα μας είναι κυρίως η εφαρμογή. Και αυτό δεν πρέπει και δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί, καθώς το άρθρο 9 προβλέπει την «έμπρακτη αναγνώριση και υποστήριξη του έργου των σχετικών μη Κυβερνητικών Οργανισμών και της Κοινωνίας των πολιτών, καθιερώνοντας ουσιαστική συνεργασία για την εφαρμογή στην πράξη των διατάξεων της Σύμβασης».
*Δικηγόρος, π. Γεν. Γραμματέα Υπουργείου Εργασίας, Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr