Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Νέα ηγεσία, αλλαγή Κωδίκων και αποκατάσταση της ηρεμίας τα πρώτα “στοιχήματα” του νέου υπουργού Δικαιοσύνης

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νέα ηγεσία, αλλαγή Κωδίκων και αποκατάσταση της ηρεμίας τα πρώτα “στοιχήματα” του νέου υπουργού Δικαιοσύνης

Κομβικά ζητήματα που απασχόλησαν τον τελευταίο καιρό, περισσότερο πιθανόν από όσο επιτρέπει το απαιτούμενο κλίμα ψυχραιμίας και ουδετερότητας των δικαστικών λειτουργών, καλείται να λύσει εντός των αμέσως επόμενων ημερών ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης , Κώστας Τσιάρας. Τα ζητήματα αυτά βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας  και ουσιαστικά αποτέλεσαν βασικό πεδίο πολιτικής σύγκρουσης με αποτέλεσμα να εμφανίζεται η Δικαιοσύνη ως πεδίο πολέμου για τον έλεγχό της.

Επιλογή ηγεσίας

Το πρώτο θέμα είναι βέβαια η επιλογή ηγεσίας στη Δικαιοσύνη. Όπως είναι γνωστό στην εκπνοή του περασμένου Μαΐου, η απερχόμενη κυβέρνηση είχε επιλέξει για πρόεδρο του Αρείου Πάγου την Ειρήνη Καλού και για εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου τη Δήμητρα Κοκοτίνη.

Νομικοί και συνταγματολόγοι αμφισβήτησαν έντονα τον τρόπο επιλογής τους από την κυβέρνηση, καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε ήδη ανακοινώσει ότι θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση, όπως ανέφεραν κορυφαίοι νομικοί σε δημόσιες τοποθετήσεις τους, δεν διέθετε πλέον την πολιτική νομιμοποίηση να λάβει μια τόσο σοβαρή απόφαση.

Με τις απόψεις αυτές άλλωστε συντάχθηκε, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος μέχρι σήμερα δεν έχει υπογράψει τα Προεδρικά Διατάγματα για την επιλογή των κυριών Καλού και Κοκοτίνη για την ηγεσία του Αρείου Πάγου. Το όλο θέμα βρίσκεται πλέον στα χέρια της νέας κυβέρνησης.

Τι θα κάνει

Η νέα κυβέρνηση , της ΝΔ , έχει να ακολουθήσει τους εξής δρόμους:

  • Να ανακαλέσει το διάταγμα και να εκδώσει καινούργιο με τα πρόσωπα που εκείνη εκτιμά πως θα πρέπει να ανταποκριθούν. Η μια περίπτωση θα είναι να ακολουθήσει π.χ το δρόμο  της επετηρίδας, των αρχαιοτέρων δηλαδή στον Άρειο Πάγο. Του αρχαιότερου αντιπροέδρου(είναι η κα Δημ. Αλειφεροπούλου)  και του αρχαιότερου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου( είναι ο κ. Δημ. Δασούλας).
  • Η δεύτερη (πιθανόν και με τις μεγαλύτερες πιθανότητες) είναι να μην ακυρώσει ολόκληρη τη διαδικασία και να επιλέξει αυτούς που πλειοψήφησαν στη διάσκεψη των προέδρων. Δηλαδή η Ειρήνη Καλού για πρόεδρος του Αρείου Πάγου (πήρε 15 ψήφους στη διάσκεψη και ήταν και η τελική επιλογή της νυν κυβέρνησης) και ο Χαρ. Βουρλιώτης για εισαγγελέας του Αρείου Πάγου (πήρε 15 ψήφους, αλλά προτιμήθηκε από την νυν κυβέρνηση η Δήμητρα Κοκοτίνη που είχε πάρει  8 ψήφους και ήταν τέταρτη στην προεπιλογή).
  • Δεν θεωρείται εξαιρετικά πιθανόν να υπάρξει απόφαση για ουσιαστική κατάργηση ή επανάληψη της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής, να πάει δηλαδή η κυβέρνηση σε επιλογή προσώπου που δεν είναι σε αυτά τα οποία είχαν προεπιλογεί από τη Βουλή.

Οι κώδικες

Η τροποποίηση διατάξεων του κορυφαίου νομοθετικού έργου της ψήφισης των νέων κωδίκων είναι άλλο ένα τεράστιο θέμα, αφού ήδη ο νέος υπουργός μιλά για αλλαγές. Ήδη στο θέμα τοποθετήθηκε ο πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρώην πρόεδρος της Σχολής Δικαστών, Δημ. Κράνης, ως υφυπουργός πλέον, λέγοντας πως αυτό θα πρέπει να γίνει μέσα από νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Με δεδομένο όμως πως ο κ.Μητσοτάκης έχει δηλώσει πως επιθυμεί να προωθήσει άμεσα τις αλλαγές, μένει να δούμε πως και πότε θα γίνει αυτό.

 Οι διατάξεις που δέχτηκε βολές είναι μεταξύ άλλων εκείνες του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που δίνουν το δικαίωμα σε πολυισοβίτες να αιτηθούν υφ΄ όρων απόλυση, υπό τον όρο ότι έχουν εκτίσει 16 χρόνια από τις ποινές που τους έχουν επιβάλλει τα δικαστήρια. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και οι κρατούμενοι για συμμετοχή στη «17Ν», οι οποίοι αν και έχουν καταδικασθεί σε πολλές φορές ισόβια για πράξεις τους, εντούτοις αποκτούν το δικαίωμα να ζητήσουν να αποφυλακιστούν υπό όρους.

Επίσης, αναφορικά με τους δυο νέους Κώδικες ενστάσεις έχουν διατυπωθεί και για τις διατάξεις εκείνες που μετατρέπουν κακουργήματα σε πλημμελήματα (διακεκριμένες κλοπές, εμπορία ναρκωτικών, κ.ά) και οι οποίες δυνητικά ανοίγουν το δρόμο για αποφυλάκιση ποινικών κρατουμένων.  Για το ζήτημα αυτό, ο κ. Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία αναλάβει την κυβέρνηση, θα καταργήσει τις συγκεκριμένες διατάξεις των δυο νέων Κωδίκων, καθώς όπως έχει πει, θεωρεί αδιανόητο πολυισοβίτες και τρομοκράτες να βρίσκονται εκτός φυλακής.

Οι καταγγελίες Αγγελή και το νοσηρό κλίμα στον Αρειο Πάγο

Ουσιαστικά όμως η νέα ηγεσία , πολιτική και φυσική, έχει να αντιμετωπίσει έναν «μίνι εμφύλιο» στη Δικαιοσύνη και κυρίως στον Άρειο Πάγο , με «φόντο» τις καταγγελίες για την υπόθεση της Novartis. Αυτή τη στιγμή «τρέχουν» δυο ποινικές προκαταρκτικές έρευνες με αφορμή τις καταγγελίες αλλά και τις κατηγορίες που αντάλλαξαν ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής και η επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη για την υπόθεση της Novartis.

Ειδικότερα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Δασούλας (ως αρχαιότερος μάλιστα εκτελεί τώρα προσωρινά καθήκοντα εισαγγελέα στο Ανώτατο Δικαστήριο) διενεργεί ποινική έρευνα με αφορμή τις καταγγελίες του κ. Αγγελή περί άσκησης διώξεων – εξπρές σε βάρος συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Novartis από την εισαγγελία Διαφθοράς αλλά και περί πολιτικών παρεμβάσεων στην έρευνα από τον περιβόητο «Ρασπούτιν».

Στο αντίποδα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Βασίλειος Πλιώτας διενεργεί και εκείνος άλλη έρευνα για τα όσα προσάπτει η κυρία Τουλουπάκη στον κ. Αγγελή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς υποστηρίζει πως ο κ. Αγγελής ως επόπτης της, ήταν εκείνος που επιχειρούσε να μπλοκάρει την έρευνά της για τη φαρμακοβιομηχανία με συγκεκριμένες ενέργειες του.

Και όλα αυτά, ενώ αναμένεται μετά τις εκλογές η απόφαση της εισαγγελίας Διαφθοράς για το τι θα πράξει ως προς τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα που έχουν μπει στο «κάδρο» της έρευνας για τη Novartis. Αν δηλαδή, θα αρχειοθετήσει ή όχι τη σχετική δικογραφία για τα εξής πρόσωπα: Αντώνη Σαμαρά, Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Άδωνι Γεωργιάδη και Μάριο Σαλμά, για τα οποία η εισαγγελική έρευνα συνεχίζεται ακόμα.

Αντίθετα, στο αρχείο έχει τεθεί από την εισαγγελία η δικογραφία ως προς τους Παναγιώτη Πικραμμένο, Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο και Γιώργο Κουτρουμάνη.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ