Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Νίκος Ελευθερόγλου: Η Ευρώπη και ο μύθος του ευρώ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νίκος Ελευθερόγλου: Η Ευρώπη και ο μύθος του ευρώ

Ένας- ένας οι μύθοι της Ενωμένης Ευρώπης καταρρέουν. Διότι εάν ο στόχος των οραματιστών της ΕΕ, ήταν να μειωθούν οι ανισότητες και να υπάρξει περισσότερη αλληλεγγύη μεταξύ των λαών και των κρατών, τότε μιλάμε για ιστορικό φιάσκο.

Χρειάστηκε πολύ απλά μια διπλή κρίση, μεταναστευτικό και οικονομία, για να διαπιστώσουμε ότι η ΕΕ κάποιους κάνει πλουσιότερους και ασφαλέστερους και κάποιους φτωχότερους και ανασφαλείς.

Γράφει ο δημοσιογράφος Νίκος Ελευθερόγλου*

Και για να γίνουμε πιο σαφής, θα αναφερθούμε στα στοιχεία έρευνας που έγινε για τα 20 χρόνια  ύπαρξης του ευρώ. 

Ενός νομίσματος που θεωρήθηκε ως κατάκτηση των λαών της ΕΕ, μια και θα θωράκιζε τις οικονομίες τους και θα έκανε τους πολίτες που οι χώρες του θα ανήκαν στην ΟΝΕ ευημερούντες. Ιδού λοιπόν τι αποδείχθηκε από την έρευνα που  πραγματοποίησε το Centre for European Politics: ότι για άλλη μια φορά οι μεγάλοι κερδισμένοι από την νομισματική ένωση είναι η Γερμανία και οι δορυφόροι της.

Ακόμη και στα χρόνια της κρίσης το κέρδος στο πορτοφόλι των πολιτών τους ήταν μεγαλύτερο την ώρα που άλλες χώρες γονάτιζαν οικονομικά και αντιμετώπιζαν σοβαρό πρόβλημα στην οικονομική ανάπτυξη τους με το ενιαίο νόμισμα. Συγκεκριμένα σύμφωνα με το  think tank η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν ωφεληθεί περισσότερο από την δημιουργία του ευρώ.

Στην έρευνα αποκαλύπτεται ότι από το 1999 που κυκλοφόρησε το ενιαίο νόμισμα μέχρι σήμερα και για όλη αυτή την περίοδο οι Γερμανοί έγιναν πλουσιότεροι κατά 23.000 ευρώ μεσοσταθμικά από ότι εάν δεν ήταν στην Ευρωζώνη και οι Ολλανδοί κατά 21.000 ευρώ. Ωστόσο, οι Ιταλοί και οι Γάλλοι έγιναν πιο φτωχοί κατά 74.000 ευρώ και 56.000 ευρώ αντίστοιχα.

Αναφορικά με την Ελλάδα, η χώρα μας ήταν εν μέρει εξαίρεση σύμφωνα με τη μελέτη. Όπως καταγράφεται από τους αναλυτές του  Centre for European Politics, τα πρώτα χρόνια μετά την εισαγωγή του ευρώ, οι Έλληνες πολίτες εμφάνιζαν βελτίωση στα εισοδήματά της από το ευρώ.

Ήρθαν όμως τα μνημόνια και από το 2011 ήρθαν τα πάνω κάτω με αποτέλεσμα τα εισοδήματα  να καταγραφούν τεράστιες απώλειες. Συνολικά, κάθε Έλληνας έγινε πιο πλούσιος μόλις κατά 190 ευρώ, σε σχέση με τα χιλιάδες ευρώ του Βορρά. Το χειρότερο όμως δεν είναι το ότι κάποιοι γίνονται πλουσιότεροι από τη δημιουργία του ευρώ και άλλοι όχι.

Το δυσμενέστερο είναι ότι  δεν μπορούν πλέον οι αδύναμες χώρες να αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητά τους υποτιμώντας τα νομίσματά τους, μετατρέποντας σε μονόδρομο την ανάγκη διπλασιασμού των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων  όπως συμπεραίνουν οι συντάκτες. Όπερ μεθερμηνευόμενον λίγα Μνημόνια ακόμη, όπως και να τα βαπτίσουμε…

*δημοσιογράφος-ιστορικός, Διευθυντής Σύνταξης εφημερίδα «δημοκρατία»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ