Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Οι «ενδείξεις» δωροδοκίας και η «έλλειψη» ευρημάτων πληρωμών σε πολιτικούς από τη Novartis

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Οι «ενδείξεις» δωροδοκίας και η «έλλειψη» ευρημάτων πληρωμών σε πολιτικούς από τη Novartis

Η φράση ανήκει σε έμπειρο δικαστικό λειτουργό που του ζητήθηκε να εξηγήσει το νομικό πλαίσιο το οποίο ισχύει π.χ σε περιπτώσεις όπως η υπόθεση Novartis:

«Μη ρωτάς αν έχουν βρεθεί λεφτά, αυτό αφορά τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα( σ.σ ξέπλυμα μαύρου χρήματος). Για να ασκηθεί ποινική δίωξη για δωροδοκία αρκεί να έχει εντοπιστεί υπόσχεση παροχής δώρου, μια π.χ υπουργική απόφαση με την οποία – κρίνεται ότι- ευνοείται η εταιρία και μια μαρτυρική κατάθεση ( σ.σ προστατευόμενου μάρτυρα) που κατατείνει σε όλα αυτά». Στην εύλογη ερώτηση «μα μπορεί να διωχθούν πολιτικοί (ή άλλοι πολίτες) χωρίς να έχει βρεθεί αυτό το παράνομο χρήμα;», η αφοπλιστική απάντηση ήταν «μην μπερδεύεις το ξέπλυμα με την δωροδοκία. Για να διωχθεί πρόσωπο για δωροδοκία χρειάζεται απλώς ένδειξη υπόσχεσης παροχής δώρου».

Χωρίς χρήματα;

Η φιλολογική συζήτηση με τον δικαστικό λειτουργό σε θεωρητική φυσικά βάση, αποτελεί μια πλευρά ελάχιστα φωτισμένη της έρευνας για την υπόθεση Novartis. Η απάντηση που παραθέτει το dikastiko.gr είναι προφανώς άρτια νομικά αλλά το πρόβλημα είναι πως η υπόθεση αυτή είναι βαθιά πολιτική. Είναι δηλαδή πολύ εύκολο να εξηγηθεί νομικά γιατί π.χ μπορεί να διωχθεί για «δωροδοκία» ένα πολιτικό πρόσωπο , αλλά καθόλου εύκολο πολιτικά, αν δε βρεθούν χρήματα που να παραπέμπουν σε τυχόν δωροδοκία.

Τέλος του 2018

Όλα αυτά είναι πολύ επίκαιρα για δυο λόγους:

  • Γιατί όλα δείχνουν πως η στόχευση είναι τόσο η αμερικάνικη έρευνα όσο και η ελληνική να ολοκληρωθούν μέχρι τέλος του χρόνου.
  • Με αφορμή το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Τ. Τέλλογλου στην Καθημερινή, ο οποίος αναφέρει ότι ο εσωτερικός έλεγχος που διενεργεί η εταιρεία Novartis δεν έχει καταλήξει σε ευρήματα πληρωμών πολιτικών προσώπων.

Η εφημερίδα επικαλείται αξιόπιστες πηγές που αναφέρουν πως η ανάλυση του τροφοδότη λογαριασμού που διατηρούσε η εταιρεία σε υποκατάστημα ελβετικής τράπεζας στη Βασιλεία έως το 2011 –η Novartis έχει παραδεχθεί την ύπαρξή του– δεν απέδωσε ευρήματα πληρωμών σε Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα (ΠΕΠ), όπως χαρακτηριστικά λέγονται. Πληρωμές σε ΠΕΠ δεν βρέθηκαν ούτε για το διάστημα 2011-2015 από τους λογαριασμούς της ελληνικής εταιρείας.

Οι ενδιάμεσες εταιρείες 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ δεν έχει γίνει γνωστό ακόμα αν υπάρχουν πληρωμές από προμηθευτές της Novartis, δηλαδή από «ενδιάμεσες εταιρείες» που πληρώθηκαν για άλλο λόγο. Οι ελληνικές αρχές, πάντως, τον προηγούμενο ενάμιση χρόνο ερεύνησαν εξονυχιστικά περίπου 50 παρόμοιους φορείς (εταιρείες δημοσίων σχέσεων, συμβούλων και επιστημονικές εταιρείες) χωρίς να είναι σε θέση να εντοπίσουν ροή χρήματος σε ΠΕΠ.

Οι έρευνες τις τελευταίες εβδομάδες εντάθηκαν με συμπληρωματικές καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων, αστυνομικούς ελέγχους σε τραπεζικές θυρίδες συγγενών ΠΕΠ που είχαν κατηγορηθεί από την Εισαγγελία Διαφθοράς αλλά και τότε κυβερνητικών στελεχών, χωρίς ωστόσο να υπάρξει «χειροπιαστό αποτέλεσμα», σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ